NAJAVA AKCIJE: DELIBLATSKA PEŠČARA - Zagajička brda subota, 22. аpril

Zagajička (Zagajska)  brda su neobičan predeo na severoistočnom obodu Deliblatske peščare. Loptasti bregovi dopadljivog izgleda su drevne peščane dine, delom šumovite a delom prekrivene stepskom vegetacijom, jedinstveni relikt pra-pejzaža Panonske nizije, pre nego što su istu progutale oranice.

PLAN AKCIJE:

Polazak iz Čačka u 05:00 od lokomotive (doći 15 minuta ranije). Vožnja Čačak – Beograd – Pančevo. Pauze u toku puta u zavisnosti od raspoloživog vremena. Iz Pančeva u 08:30 put nastavljamo sa planinarima PD ,,Jelenak” sa kojima ćemo provesti dan. Vožnja do sela Šušara odakle se polazi u šetnju Zagajičkim brdima. Reč je o predelu veoma zanimljivog i neobičnog reljefa sa koga se pruža panioramski pogled na peščaru, Vršačke planine i obronke Karpata.

Prvi deo pešačenja završava se nakon 10km, u selu Grebenac, rodnom mestu pesnika Vaska Pope. Učesnici, koji žele, mogu ovde završiti pešačenje i posle pauze krenuti vozilom do ,,Đavoljeg mosta“. Tu će sačekati ostatak grupe koja će drugi deo staze od 7km pešačiti kroz zanimljive predele pored mtrtvaje Karaš i kanala Dunav – Tisa - Dunav. Posebnu zanimljivost akcije predstavlja susret sa biljkom gorocvet – zaštićenom vrstom cveća kojom su obrasle pojedine padine Zagajičkih brda, čije je branje najstrožije zabranjeno.

Po završetku pešačenja obe grupe vozilima odlaze do naselja Stara Palanka na obali Dunava. Odmor i ručak (po želji) u nekom od čuvenih ribljih restorana, šetnja pored reke. 

Polazak za Čačak oko 18:30. Povratak preko Kovina, Smedereva,  Batočine i Kragujevca, dolazak oko 23:00 uz jednu pauzu u toku puta.

Više o predelima saznajte ovde:

https://www.google.rs/search?q=Deliblatska+pe%C5%A1%C4%8Dara+-+Zagaji%C4%8Dka+brda&client=firefox-b-ab&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwja8KfzvpXTAhXCXBoKHQuEA6wQsAQIKg&biw=1600&bih=767

https://nestvarna.blog/2016/04/03/deliblatska-pescara-zagajicka-brda/

NAPOMENE:

Prijava: broj mesta ograničen, prijave od objavljivanja na sajtu društva, a najkasnije na sastanku 18. aprila ili na 063/642 684 (Miroslav Bogdanović) uz obaveznu akontaciju od 1.500 dinara. U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, u suprotnom akontacija se ne vraća.

Cena: oko 1.750 dinara na bazi popunjenog vozila od 20 sedišta i obuhvata troškove prevoza (ukupno 500 kilometara), putarine i angažovanje dva vozača. Konačna cena zavisi od broja prijavljenih.

Ishrana: sve  vreme u sopstvenoj režiji

Dokumenta: lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2017. g.

Oprema: lični pribor, obuća i odeća prilagođena stazi i vremenskim uslovima, rezervna odeća i obuća.

U slučaju potrebe plan akcije može biti korigovan.

Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz postovanje navedenog plana. Takođe je obaveza učesnika da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD Kablar.

Organizator i vodja puta: Miroslav Bogdanović, 063/642 684

Vodič na stazi: Milan Glumac, PD ,,Jelenak“ - Pančevo

DELIBLATSKA PEŠČARA
DELIBLATSKA PEŠČARA
DELIBLATSKA PEŠČARA
DELIBLATSKA PEŠČARA
DELIBLATSKA PEŠČARA
DELIBLATSKA PEŠČARA
DELIBLATSKA PEŠČARA
DELIBLATSKA PEŠČARA

Velika planinska trka

  • 01-logoca
  • 02-TALIJA
  • 03-Tetragon
  • 04-BExport
  • 05-ZENES
  • 06-cacanska-banka-v
  • 07-alti
  • 08-logodom
  • 09-LOGOINTERSP
  • 10_talia_photo