NAJAVA AKCIJE: RUMUNIJA 12. - 14. maj 2017 (Banja Herkulane, Aninske planine, vodopad Bigar, Dubova, Decebal...)

Banja Herkulane (170mnv) nalazi se na Karpatima, u dolini reke Černe na jugozapadu Rumunije, nedaleko od Oršave, grada na Dunavu. Legenda kaže da se borba između Herkula, grčkog junaka davnih vremena,   i Hidre koja je imala  devet glava, desila upravo ovde, u dolini reke Černe. Herkulane se prvi put pominje davne 153 g. u  vreme rimskog imperatora Aurelija. Rimljani su bili oni koji su pre skoro dva milenijuma ovde osnovali termalne banje. Jedna od turističkih atrakcija odmarališta Herkulane je istorijski centar grada. U parku postoji stablo mamutske sekvoje.  U neposrednoj blizini statue  Herkula iz 1847g. nalazi se kasina, austrijska carska kupatila  i vila u kojoj je boravila carica Austro-Ugarske Elizabeta, poznatija pod nadimkom Sisi.

U banji postoji 19 termalnih izvora od kojih je najčuveniji Herkulov izvor slane vode čiji je sastav identičan morskoj vodi. Neki izvori imaju naglašenu koncentraciju sumpora , kalcijuma i broma, a temperatura izvorske vode na nekim izvorima je izuzetno visoka – čak do 62 stepena.

Osim lekovite vode, banjski vazduh je prebogat negativnim jonima kojih je ovde preko 2.000 po cm3 što odgovara nadmorskoj visini od 2.000m. Ovako visoka koncentracija negativnih jona ublažuje negativne efekte stresa.

PLAN  AKCIJE :

Prvi dan - petak 12. maj:

Polazak  u 12:00 ispred lokomotive. Vožnja Čačak – Kragujevac – Požarevac – Donji Milanovac Đerdap (prelazak granice) - Turn Severin - banja Herkulane. Dolazak u Banju u večernjim  časovima, smeštaj, večera, noćenje.

Drugi dan – subota 13. maj:

Doručak po dogovoru. Posle doručka polazak na stazu do Belog krsta (550mnv). Staza je lagana oko 8km, visinska razlika oko 400m.

U nastavku vožnja do vodopada "Bigar" – Aninske planine, udaljenom oko 80km od Banje Herkulane. Obilazak vodopada i obližnje pećine. Zadržavanje po dogovoru.

Po povratku u banju Herkulane postoji mogućnost odlaska na bazen u hotel Roman, udaljen oko 2 km. od pansiona (poneti kupaći kostim). Cena ulaznice je 30 leja što je oko7€. Ostali vreme mogu provesti u šetnji kroz banju i osvežiti se pivom koje košta 4-5 leja.. Uveče večera uz slušanje muzike. Noćenje.

Treći dan – nedelja 14. maj:

Doručak, pakovanje, polazak. Vožnja oko 50km do Oršave, a zatim uz Dunav do mesta odakle počinje pešačenje stazom Dubova sa koje se pružaju prelepi pogledi na Dunav, Đerdapsku klisuru i našu obalu. Dužina staze oko 9km, visinska razlia oko 500m.

U povratku sa staze obilazak manastira Mrakonija i statue Decebalovog lika, poslednjeg kralja Dakije (Rumunije). Ova kamena skulptura nalazi se tačno preko puta Trajanove table i visoka je 40 metara. Skulpturu su na nepristupačnoj steni, za vrednost od milion i po dolara, u poslednjoj deceniji 20. veka, isklesali klesari –alpinisti, po nalogu rumunskog tajkuna i istoričara - amatera Josifa Konstantina Dragaša.

Nakon toga postoji mogućnost odmora, osveženja i ručka u restoranu na samoj obali Dunava (mogućnost plaćanja lejima, Evrima i karticom). Preostali rumunski novac može se utrošiti u austrijskom marketu "BILA" u Oršavi, nakon čega sledi nastavak puta prema graničnom prelazu.

Po ulasku u Srbiju obilazak ostataka Trajanovog mosta, nizvodno od Kladova. Trajanov most je prvi rimski most izgradjen na donjem toku Dunava. Rimski imperator je 103.godine započeo gradnju mosta preko Dunava, kao deo velikog osvajačkog pohoda na Dakiju, u današnjoj Rumuniji. Na svom putu Trajan je u Đerdapskoj klisuri postavio i tablu koja se može videti samo sa rumunske strane ili sa reke. Tabla je ukrašena sa dva delfina, šestolatičnim ružama i orlom raširenih krila.

Polazak za Čačak u popodnevnim satima, dolazak oko 23:00.

Prijava: na sastanku društva 18. aprila, a najkasnije na sastanku u utorak 25.04.2017.g. uz OBAVEZNU akontaciju od  20€  i  2.000,00din. organizatoru  akcije,  Dragici Pavlović  069/840-3337. Broj mesta ograničen na 18 (rezervisan autobus od 20 sedišta). Prilikom prijavljivanjadati broj pasoša i matični broj zbog grupnog osiguranja.

U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća.

Cena: 50,00€  i 3.500,00 dinara obuhvata dva polupansiona (noćenje, doručak, večera), troškove prevoza, organizacione troškove. Cena je na bazi 20 učesnika, konačna cena zavisi od broja učesnika. U cenu nije uračunato osiguranje o čemu će učesnici biti naknadno obavešteni.

Smeštaj: u dvokrevetnim sobama i apartmanima.

Ishrana: večera u petak i subotu, doručak u subotu i nedelju, ostalo u sopstvenoj režiji.

Dokumenta: važeći pasoš,zdravstvena knjižica, planinarska knjižica.

Оprema: lični pribor i oprema za višednevne akcije, odeća i obuća prilagođeni vremnskim prilikama.

Rumunska vremenska zona je jedan sat ispred naše, i  ulaskom u Rumuniju pridržavaćemo se njihovog vremena. Novčana jedinica u Rumuniji je LEJ (za 10€ dobija se oko 44,5 leja).

Predloženi plan i satnica su okvirni, i u slučaju izmenjenih okolnosti postoji mogućnost korekcije od strane organizatora.

Svi učesnici na stazi polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS  i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog Plana. Obaveza učesnika je da se pšridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD „Kablar“.

Vodič:Dragica Ivanović (predsednik  PD „Vrh“ – Kladovo)

Organizator i vođa puta: Dragica Pavlović  - CICA 069/840-3337

Velika planinska trka

  • 01-logoca
  • 02-TALIJA
  • 03-Tetragon
  • 04-BExport
  • 05-ZENES
  • 06-cacanska-banka-v
  • 07-alti
  • 08-logodom
  • 09-LOGOINTERSP
  • 10_talia_photo