NAJAVA AKCIJE: GRČKA - Pindske planine, Gamila (2497m), Sivota 20. - 24. septembar

Pind ili Pindske planine je planinski venac u jugozapadnom delu Balkanskog poluostrva, u severozapadnoj Grčkoj (veći deo) i južnoj Albaniji (manji deo), u istorijskim pokrajinama Tesalija, Epir i Egejska Makedonija.

U Grčkoj ovaj planinski masiv zovu „Kičmom Grčke“, pošto deli kopneni deo zemlje na egejski i jonski deo i tu se nalazi više od 15 vrhova od preko 2000 mnv.

 

Gamila se smatra jednim od najveličanstvenijih planinskih venaca severnog Pindosa. Razlikuje se od većine grčkih planina i po tome što ima dva različita profila. Severna strana se sastoji iz niza kosina koje se prekidaju klisurama, kanjonima i jarugama, dok vrhovi sa južne strane glatko silaze u veliku visoravan. Velike i mnogobrojne kosine sa impresivnim nagibima jako podsećaju na Alpe pa se stoga Gamila smatra planinarskim rajem Grčke.

Na severu, između planina Trapezitsa i Gamila, formira se dolina Aousa (Gr) sa istoimenom poznatom rekom koja je duga 272 km i u donjem toku kroz Albaniju gde se zove Vjosa je veoma široka i gradi meandre.

PLAN   AKCIJE:

Sreda, 20. septembar:

(noćno putovanje)

Polazak od lokomotive u 20:00 (doći 15 minuta ranije). Noćna vožnja Čačak – Kruševac – Pojate – auto-putem do Makedonije uz usputne pauze za odmor. Noćna vožnja auto-putem kroz Makedoniju.

Četvrtak, 21. septembar:

(Janjina, Papingo, planinarski dom Astraka 1950m, jezero Drakolimni 2054m)

Ulazak u Grčku par sati posle ponoći (u zavisnosti od zadržavanja na granici), putovanje auto-putem Solun – Veria – Kozani – Grevena – Janina uz neophodne pauze za odmor. Dolaskom u Janinu napravićemo malu pauzu za dopunu potrepštinama u nekom od supermarketa a u zavisnosti od vremena dolaska, moguća je i kafe pauza u samom gradu na obali jezera.

Dolazak u Papingo (980 m) oko 11:00 po lokalnom vremenu (10:00 po srpskom) gde autobus ostaje. Grupa dalje nastavlja peške oko 6 km (oko 2,5 sata) do planinarskog doma Astraka, smeštaj u domu. Od doma se se može videti istoimeni vrh Astraka (2436m) i vrh Ploskos (2377m). Nastavak laganog pešačenja do jezera Drakolimni, povratak u dom gde je planiran odmor do jutra.

Više informacija na:

https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9F%D0%B8%D0%BD%D0%B4

https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%88%D0%B0%D1%9A%D0%B8%D0%BD%D0%B0

http://www.astrakarefuge.com/en/

Petak, 22. septembar:

(vrh Gamila 2497m, Janina, Sivota)

Ustajanje, doručak. U 07:00 polazak na uspon ka vrhu Gamila. Uspon nije tehnički zahtevan oko 6 sati hoda do vrha i nazad sa visinskom razlikom od 550 m. Sa vrha Gamila može se videti niz planina i vrhova preko 2000m (Smolika 2637m – najviši vrh Pindskog masiva, planina Gramos 2520m, Mala Gamila 2480m a ukoliko gustina vazduha dozvoli može se videti i sam Olimp).

Povratak u dom do 13:00, apkovanje opreme i dolazak do autobusa. Putovanje preko Janjine do Sivote i planirani dolazak i smeštaj u sobe u Sivoti do 20:00.

Večera, slobodno vreme.

http://www.mojagrcka.com/sivota-informacije/

 

Subota, 23. septembar:

(Sivota, selo Suli, reka Aheron, Nekromanteion)

Ustajanje, doručak, polazak u 07:00 do sela Suli. To je jedno od tri grčka sela (oblasti) koja su duže vreme slobodno živela nepokorena u vreme Otomanskog carstva. Poseta crkvi Svetog Donatosa.

Put nastavljamo silaskom u korito rečice Tsagariotiko kojom je planiran dolazak do reke Aheron - do mesta Gliki gde je planirana pauza za ručak i osveženje u restoranu ili iz ranca (po želji).

Oko 14:00 polazak za Sivotu i poseta Nekromanteionu, drevnom svetilište posvećeno Hadu, bogu podzemnog sveta, gde su po predanju živi mogli da komuniciraju sa dušama sa „onoga“ sveta.

Oko 16:00 dolazak u Sivotu gde je planirano slobodno vreme i oko 19:00 „grčko veče“ sa grčkim specijalitetima sa ražnja i roštilja. Slobodno vreme i odmor.

http://www.mojagrcka.com/acheron-reka-i-izvor/

http://www.mojagrcka.com/grcka/necromanteion/

Važno:

Postoji mogućnost formiranja grupe koja će ostati u Sivoti i tu provesti slobodno vreme tokom celog dana.

„Grčko veče“ je takođe po želji i nije obavezno ukoliko ne postoji interesovanje

 

Nedelja, 24. septembar:

(Parga, povratak)

Doručak i polazak iz smeštaja u 8:00. Obilazak Parge oko 2 sata (tvrđava, promenada). U 11:00 polazak za Čačak auto-putem via Egnatia preko Soluna, Đevđelije, auto-putem kroz Makedoniju pa Pojate – Kruševac – Čačak. Planirano vreme povratka oko 24:00.

http://www.mojagrcka.com/tvrdava-parga/

 

NAPOMENE:

-  Prijave: Maksimalni broj mesta je 29 zbog ograničenog gabarita autobusa prilikom prilaska određenim lokacijama. U ovom trenutku ima dovoljan broj prijavljenih čije je konačno izjašnjavanje neophodno najkasnije do utorka 06. juna kako bi se izvršila rezervacija vozila i smeštaja. Tom prilikom obavezna je uplata akontacije od 70 EUR. Ukoliko nakon toga bude raspoloživih mesta ponudiće se drugim planinarima koji eventualno budu zainteresovani. Drugu ratu akontacije u iznosu od 30 EUR potrebno je uplatiti najkasnije do utorka 01. avgusta. Uslov za učešće na akciji je plaćena članarina za 2017.godinu. Prilikom uplate akontacije potrebno je da učesnici daju sledeće podatke zbog prijave boravišta i regulisanja osiguranja: JMBG, broj važećeg pasoša validnog najmanje do kraja oktobra 2017. U slučaju odustajanja  neophodno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća.

 - Cena: Cena akcije biće oko 150 EUR (na bazi 29 učesnika) i obuhvata troškove prevoza, smeštaja i osiguranja, organizacione troškove. Ukupna cena zavisiće od konačnog broja učesnika. Eventualne posete muzejima, Nekromanteionu, grčko veče, neobavezne su i dodatno se plaćaju.

Smeštaj:

I noć: Planinarski dom Astraka.

II i III noć: U studijima registrovanim za delatnost turizma. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne, svaki studio ima kupatilo sa tuš kabinom, nije potrebno nositi posteljinu.

Ishrana: Sve vreme u sopstvenoj režiji. Ovi troškovi su individualni i ne ulaze u zajedničku cenu akcije.

Oprema: Planinarska oprema za višednevne ture, zaštita od sunca, vetra i padavina, oprema za spavanje, peškiri, lični pribor, i sl... Poneti rezervnu obuću i odeću.

Dokumenta: Pasoš, zdravstvena knjižica i planinarska knjižica.

Ostalo: Predloženi plan i satnica su okvirni. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, nedostatka vremena i sl. organizator zadržava pravo izmene plana akcije.

Svi  učesnici  na  akciju  polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom  o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD ,,Kablar".

Vođa puta i organizator akcije: Boris Levai  064/1923816

Vodič na stazi:  Dimitrios Pappaioannou, Igoumenitsa

Velika planinska trka

  • 01-logoca
  • 02-TALIJA
  • 03-Tetragon
  • 04-BExport
  • 05-ZENES
  • 06-cacanska-banka-v
  • 07-alti
  • 08-logodom
  • 09-LOGOINTERSP
  • 10_talia_photo