KONAČNA NAJAVA AKCIJE: GRČKA - Pindske planine, Gamila (2497m), Sivota 20.- 24. septembar

Pindske planine su planinski venac u jugozapadnom delu Balkanskog poluostrva, u severozapadnoj Grčkoj (veći deo) i južnoj Albaniji (manji deo), u istorijskim pokrajinama Tesalija, Epir i Egejska Makedonija.
U Grčkoj ovaj planinski masiv zovu „Kičmom Grčke“, pošto deli kopneni deo zemlje na egejski i jonski deo i tu se nalazi više od 15 vrhova od preko 2000 mnv.

Gamila se smatra jednim od najveličanstvenijih planinskih venaca severnog Pindosa. Razlikuje se od većine grčkih planina i po tome što ima dva različita profila. Severna strana se sastoji iz niza kosina koje se prekidaju klisurama, kanjonima i jarugama, dok vrhovi sa južne strane glatko silaze u veliku visoravan. Velike i mnogobrojne kosine sa impresivnim nagibima jako podsećaju na Alpe pa se stoga Gamila smatra planinarskim rajem Grčke.

 

PLAN   AKCIJE:

 

Sreda, 20. septembar:

(noćno putovanje)

Polazak od lokomotive u 19:00 (doći 15 minuta ranije). Noćna vožnja Čačak – Kruševac – Pojate – auto-putem do Makedonije, zatim  kroz Makedoniju, uz usputne pauze za odmor. 

Četvrtak, 21. septembar:

(Bitolj, Papingo, planinarski dom Astraka 1950m, jezero Drakolimni 2054m)

Ulazak u Grčku par sati posle ponoći (u zavisnosti od zadržavanja na granici), putovanje lokalnim putem Florina – Kastoria – Konica – Mikro Papingo, uz neophodne pauze za odmor. U  Kastoriji je predviđena pauzu za dopunu potrepštinama u nekom od supermarketa, a u zavisnosti od vremena dolaska, moguća je i kafe pauza u samom gradu na obali jezera.

Dolazak u Papingo (980 m) oko11:00 po lokalnom vremenu (10:00 po našem) gde napuštamo vozilo. Grupa dalje nastavlja pešice oko 6 km (oko 2,5 sata) do planinarskog doma Astraka. Dolazak u dom, smeštaj . Nastavak pešačenja do jezera Drakolimni laganom stazom, povratak u dom,  noćenje.

https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9F%D0%B8%D0%BD%D0%B4

http://www.astrakarefuge.com/en/

 

Petak, 22. septembar:

(vrh Gamila 2497m, Janjina, Sivota)

Ustajanje, doručak. U 06:00 polazak na uspon ka vrhu Gamila. Dužina staze oko 7km u jednom smeru, visinska razlika 550m. Uspon nije tehnički zahtevan, ukupno vreme prolaska staze oko 6 sati. Sa vrha se može videti niz planina i vrhova preko 2000m (Smolika 2637m – najviši vrh Pindskog masiva, planina Gramos 2520m, Mala Gamila 2480m, a ukoliko gustina vazduha dozvoli može se videti i Olimp).

Povratak u dom oko 12:00, pakovanje opreme i pešačenje do autobusa. Putovanje preko Janjine do Sivote. Planirani dolazak i smeštaj u sobe u Sivoti oko 17:00.

Večera, slobodno vreme.

http://www.mojagrcka.com/sivota-informacije/

 

Subota, 23. septembar:

(Sivota, selo Suli, reka Aheron, Nekromanteion) – fakultativni obilazak

Ustajanje, doručak, polazak u 07:00 do sela Suli.To je jedno od tri grčka sela (oblasti) koja su duže vreme slobodno živela nepokorena u vreme Otomanskog carstva. Poseta crkvi Svetog Donatosa.

Nastavak puta silaskom u korito rečice Tsagariotiko kojom je planiran dolazak do reke Aheron - do mesta Gliki gde je planirana pauza za ručak i osveženje u restoranu ili iz ranca (po želji).

Oko 14:00 polazak za Sivotu i ukoliko satnica dozvoli, poseta Nekromanteionu, drevnom svetilište posvećeno Hadu, bogu podzemnog sveta, gde su po predanju živi mogli da komuniciraju sa dušama sa „onoga“ sveta.

Oko 16:00 dolazak u Sivotu gde je planirano slobodno vreme i po želji večera u nekom od restorana koje bi preporučili grčki domaćini.

Važno:

Postoji mogućnost formiranja grupe koja će ostati u Sivoti i tu provesti slobodno vreme tokom celog dana.

http://www.mojagrcka.com/acheron-reka-i-izvor/

http://www.mojagrcka.com/grcka/necromanteion/

Nedelja, 24. septembar:

(Parga, povratak)

Doručak i polazak iz smeštaja u 8:00. Obilazak Parge oko 2 sata (tvrđava, promenada). Oko 11:00 polazak za Čačak auto-putem preko Ptolemaida. Preko Bitolja i dalje kroz Makedoniju ulazak u Srbiju, povratak  preko Niša, Pojata i Kruševca. Planirano vreme dolaska oko 24:00.

http://www.mojagrcka.com/tvrdava-parga/

NAPOMENE:

-  Prijave: Maksimalni broj mesta je 23 zbog ograničenog gabarita autobusa prilikom prilaska određenim lokacijama. Trenutno su sva mesta popunjena. Uslov za učešće na akciji je plaćena članarina za 2017.godinu. Prilikom uplate akontacije potrebno je da učesnici daju sledeće podatke zbog prijave boravišta i regulisanja osiguranja: JMBG, broj važećeg pasoša validnog najmanje do kraja oktobra 2017. U slučaju odustajanja  neophodno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća.

 - Cena: Cena akcije biće oko 150 EUR (na bazi 23 učesnika) i obuhvata troškove prevoza, smeštaja i osiguranja kao i organizacione troškove. Ukupna cena zavisiće od konačne kilometraže (fakultativnih obilazaka). Eventualne posete muzejima, Nekromanteionu, grčko veče, neobavezne su i dodatno se plaćaju.

Smeštaj:

I noć: Planinarski dom Astraka. U domu nema tople vode. Poneti posteljinu ili vreću za spavanje.

II i III noć: U studijima registrovanim za delatnost turizma. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne,svaki studio ima kupatilo sa tuš kabinom i dovoljno tople vode, nije potrebno nositi posteljinu.

Ishrana: Sve vreme u sopstvenoj režiji. Ovi troškovi su individualni i ne ulaze u zajedničku cenu akcije. U planinarskom domu se služi hrana po cenovniku sa sajta http://www.astrakarefuge.com/en/astraka-mountain-hut/food-drinks-menu-astraka-mountain-hut-timfi-mountain-zagori-epirus-greece.html

Oprema: Planinarska oprema za višednevne ture, zaštita od sunca, vetra i padavina, oprema za spavanje, peškiri, lični pribor, i sl... Poneti rezervnu obuću i odeću.

Dokumenta: Pasoš, zdravstvena knjižica i planinarska knjižica.

Ostalo: Predloženi plan i satnica su okvirni. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, nedostatka vremena i sl. organizator zadržava pravo izmene plana akcije.

Svi  učesnici  na  akciju  polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom  o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD ,,Kablar".

Vođa puta i organizator akcije: Boris Levai  064/1923816 Vodič na stazi:  Dimitrios Pappaioannou, Igoumenitsa.

Grčka 2017.
Grčka 2017.
Grčka 2017.
Grčka 2017.
Grčka 2017.
Grčka 2017.
Grčka 2017.
Grčka 2017.
Grčka 2017.
Grčka 2017.
Grčka 2017.
Grčka 2017.
Grčka 2017.
Grčka 2017.
Grčka 2017.
Grčka 2017.

 

 

 

Velika planinska trka

  • 01-logoca
  • 02-TALIJA
  • 03-Tetragon
  • 04-BExport
  • 05-ZENES
  • 06-cacanska-banka-v
  • 07-alti
  • 08-logodom
  • 09-LOGOINTERSP
  • 10_talia_photo