NAJAVA AKCIJE: SOKOBANJA - Devica (Čapljinac 1187m), Sokograd nedelja, 01. oktobar

Devica je planina u istočnoj Srbiji koja se nalazi na granici karpatskih i balkanskih planina. Predstavlja krečnjački plato sa nadmorskom visinom od oko 1160 mnv. Najviši vrhovi su Čapljinac 1186 m, Oštra Čuka 1074 m, Čaške 1136 m, Gola Čuka 1138 m... Okružena je Sokobanjskom kotlinom na severu, Knjaževačkom kotlinom kna istoku, dok se južno nalaze Svrljiška kotlina i sliv Toponičke reke (deo Južnomoravske doline).

Na severnoj strani planine dominiraju bukove šume. Sela na planini pripadaju Sokobanjskoj, Svrljiškoj i Knjaževačkoj opštini. Kraj je izuzetno pust, nekadašnje pašnjake na ovoj planini zamenila su nepregledna polja gloga, divlje ruže i trnjina. Planina je poznata po većem broju izvora (u podnožju) i izletišta

PLAN  AKCIJE:

Polazak u 05:30 ispred žel. stanice (doći 15 min. ranije). Vožnja Kruševac – Đunis - Sokobanja – prevoj Vlasina (939m) koji razdvaja planine Ozren i Devicu.

Oko 09:00 polazak na pešačku turu. Nakon 7km pešačenja izlazak na Čapljinac (1187m), najviši vrh Device. Povratak istom stazom do polazne tačke. Staza nije previše zahtevna, ukupna dužina oko 14km, uspon oko 350m, vreme pešačenja oko 5,5 sati. Prevoz do  Sokobanje gde je početak  pešačenje za obilazak utrđenja Sokograd.  Staza dužine oko 2km u jednom smeru (ukupno oko 4km), vodi pored reke  i sadrži uspon u drugom delu. Sa utvrđenja se pruža lep pogled na okolna sela i kanjon Moravice. Povratak do vozila i, u zavisnosti od raspoloživog vremena, odlazak do sela Vrelo gde iz više podzemnih izvora nastaje reka Moravica. Obilazak  izvora,  obližnjeg izletišta i crkve Sv. Ilije (XVIII vek).

Na kraju je predviđena pauza u Sokobanji čija dužina će  zavisiti od raspoloživog vremena. Polazak za  Čačak oko 18:30, dolazak oko 22:00.


Prijave: najkasnije do utoraka 26. septembra, na sastanku ili na 063 642 684 (Miroslav Bogdanović), uz obaveznu akontaciju od 1.000 dinara. U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća.

Cena prevoza: oko 1.300 dinara na bazi 18 učesnika, konačna cena zavisi od broja učesnika (u slučaju manjeg broja učesnika cena će biti viša).

 

Oprema: prilagođena stazi i vremenskim uslovima, rezervna obuća i odeća.

 

Ishrana: sve vreme u soptvenoj režiji


Dokumenta: lična karta, zdravstena knjižica, planinarska knjižica sa članarinom za 2017.


Predložena satnica je okvirna i uslučaju potrebe organizator zadržava pravo izmene.


Svi učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim  sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD ,,Kablar”.

 

Organizator i vođa puta: Miroslav Bogdanović

 

Vodič na stazi PK „Ozren“ iz Sokobanje.

 

 

 

 

  • 01-logoca
  • 02-TALIJA
  • 03-Tetragon
  • 04-BExport
  • 05-ZENES
  • 06-cacanska-banka-v
  • 07-alti
  • 08-logodom
  • 09-LOGOINTERSP
  • 10_talia_photo