NAJAVA AKCIJE: Uređenje staze Ovčarsko-kablarske transverzale četvrtak 15. februar 2018.god.

CILJ  AKCIJE:

Komisija za planinarske terene PSS je na osnovu do sada prispelih upitnika za planinarske transverzale, postavila na sajt PSS i na tako zvanično registrovala devet tansverzala i to:

T-3-29 "Vukove bogaze", T-3-7 "Stazama Cera", T-1-3 "Vršačka transverzala", T-2-39 "Orašac-Oplenac", T-2-31 "Gladićka transverzala", T-3-2 "Čika-Duškove rajačke staze", T-5-8 "Ovčarsko- kablarska transverzala", T-5-4 "Golijska transverzala", T-6-34 "Žaračka transverzala".

Poslednji obilasci i verifikacija transverzala od strane Komisije PSS bila je 2010. godine. U međuvremenu je Upravni odbor PSS usvojio SERTIFIKAT koji važi 5 godina i dodeljivaće se klubu/društvu koje brine o transverzali, nakon obilaska od strane Komisije i utvrđivanja stvarnog stanja uređenosti, opremljenosti i prohodnosti transverzale, kako je precizirano u "Uslovima za registraciju planinarskih transverzala".

Prema svom planu rada Komisija za planinarske terene planira obilazak  svih devet, do sada registrovanih transverzala, utvrdi njihovo stanje i predloži dodelu Sertifikata, odnosno, sagleda moguće nedostatke koje treba otkloniti da bi transverzala dobila Sertifikat.

Zbog toga je najpre potrebno, i to će biti cilj ove akcije,  proći čitavu stazu  transverzale i tom prilikom izvršiti krčenje šiblja i granja , prikupljanje smeća i uočiti eventualne nedostatke radi njihovog otklanjanja prilikom popravke markacija i obeležavanja novim oznakama, kada to dozvole vremenske prilike.

PLAN  AKCIJE:

Radi uspešnog završetka posla planiran je rad u dve grupe.

Prva grupa:

Polazak u 08:00 sa autobuske okretnice ispred fabrike ,,Sloboda” (242m). Staza vodi kroz naselje Jazdina odakle se, nakon 5km pešačenja,  preko Krljanskog (443m) i Stankovića brda (525m) stiže u Tošin do. Dalje, ispod Belog brda vodi grebenom u pravcu Ovčara i kroz selo Rtari  dolazi u atar sela Dučalovići. Sledi uspon do vrha Ovčara (985m) odakle se, stazom pored manastira Sretenje i Preobraženje, silazi u Ovčar Banju gde se akcija završava. Ukupna dužina deonice je oko 21km.

Druga grupa:

Polazak u 08:00 sa parkinga ispred brane u Parmencu. Prelaskom brane dolazi se u selo Prijevor (250mnv) gde staza najpre vodi bedemom pored Morave. Potom se pored žel. stanice Prijevor, prelaskom  mosta na Kamenici, stiže u selo Vidova. Vidovskom kosom izlazi se do kote 450mnv (lep pogled na branu u Međuvršju),  nakon čega  se silazi do kuće Jakovljevića (355mnv).  Sledi izlazak na vidikovac iznad Vidovskog tunela (410mnv). Nastavak uspona uz Alavučko brdo do Gornjih Ljubičića (581mnv) u selu Rošci, i zatim preko zaseoka Čvrkići do vrha Kablara (885m). Silazak u Ovčar Banju (278m) pored planinarskog doma PD ,,Kablar”.  Ukupna dužina ove deonice je oko 22km.

Nakon završetka akcije povratak obe grupe u Čačak linijskim taksi prevozom ili vozom (zavisno od vremena dolaska u Ovčar Banju).  

Potreban alat i pribor: poneti sitan alat (male ili velike makaze, ručnu testeru, sekiricu i sl…), velike kese za smeće, rukavice… Preporučuje se starija garderoba.  Obuća prilagođena vremenskim uslovima.

Prijave: najkasnije do 12. februara na sasatnku ili na  063 716 5353 organizatoru akcije, Žarku Đuriću. Potrebno je da zainteresovani poštuju termin za prijavu kako bi organizator mogao na vreme da planira obim radova i raspored po grupama.

Konačne informacije o akciji na sastanku  u utorak 13. februara.

Svi učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD ,,Kablar".

 

  • 01-logoca
  • 02-TALIJA
  • 03-Tetragon
  • 04-BExport
  • 05-ZENES
  • 06-cacanska-banka-v
  • 07-alti
  • 08-logodom
  • 09-LOGOINTERSP
  • 10_talia_photo