NAJAVA AKCIJE: JUGOISTOČNA SRBIJA 11.-13. maj 2018. (Svrljiški Timok – Kukavica – kanjon Vučjanke)

Planina Kukavica (najviši vrh Vlajna 1442 mnv) prostire se između Vranja i Leskovca. Pokrivena je gustom, uglavnom bukovom šumom, i veoma bogata vodom. Severnom stranom teče reka Vučjanka, koja je u stene prosekla kanjon dubok i do 300m. Reka obiluje vodopadima, slapovima i virovima, od kojih su napoznatiji Đokini virovi. Na izlazu iz kanjona se nalazi hidroelektrana Vučje, podignuta 1903.godine.

Svrljiški Timok nastaje spajanjem 3 kraške rečice, teče 20km kroz plodnu i široku dolinu u kojoj leži varošica Svrljig, i kod sela Niševca utiče u klisuru.

Klisura je usečena u krečnjak, duga oko 15km, sa stranama visine i do 360m. Kroz nju prolazi pruga Niš-Zaječar-Prahovo, za koju je probijeno 19 tunela koji presecaju rečne meandre. U klisuri se nalazi i Svrljiški stari grad, koji datira iz antičkog doba.

PLAN  AKCIJE:

Petak, 11. maj

Polazak ispred lokomotive u 06:00, vožnja preko Kraljeva, Kruševca i Niša do sela Niševac, odakle se polazi na obilazak Svrljiškog starog grada i kanjona Svrljiškog Timoka (pogledati linkove). Staza nije zahtevna i dužine je oko 10 km. Po završenoj turi vožnja do Niša,  smeštaj u hostel "Tašana", u trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama. Preostaje  dovoljno  vremena za šetnju i slobodne aktivnosti. Noćenje.

https://jelenadilber.wordpress.com/2015/11/19/kanjon-svrljiskog-timoka-poslednji-voz-za-zajecar/

https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Anticka-banja-u-klisuri-Svrljiskog-Timoka.sr.html

Subota, 12. maj

Pakovanje i napuštanje hostela. Vožnja do Vučja  i motela ,,Vlajna” (600mnv). Pešačenje do vrha Vlajna (1442mnv), koji se nalazi u sklopu vojnog i meteorološkog objekta. Silazak do planinarskog doma ,,Preka voda” (1280mnv), smeštaj, slobodno vreme, noćenje.  U domu ima posteljina, i postoji mogućnost pripreme doručka, ručka i večere u organizaciji domaćina..

Staza je dužine oko 15km, zavisno od prohodnosti prelazi se za  4 - 5 sati.

Nedelja, 13. maj

Polazak iz doma, pešačenje do vozila. Staza sve  vreme vodi nizbrdo do motela Vlajna. Vožnja do mesta Sokolice, gde se nalazi vodozahvat za drugu najstariju hidroelektranu u Srbiji, iz 1903. godine, i koja jedina u svetu neprekidno radi već 114 godina. Silazak oko 1,5km pored kanala do same elektrane, gde je predviđena pauza uz osveženje i priču domaćina o njenom istorijatu. Nakon pauze pešačenje par stotina metara uzvodno, uz kanjon Vučjanke, do Đokinih virova.

http://www.filmskelokacijejuga.com/hidroelektrana-vucje/

http://www.p-portal.net/kanjon-vucjanke-umetnost-prirode-ljudi-usecena-stene/

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%82%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B8_%D0%B2%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8

Polazak za Čačak oko 15:00, dolazak do 22:00, uz jednu dužu pauzu za ručak (verovatno u Leskovcu).

NAPOMENE:

Prijave: najkasnije do 27. aprila (zbog rezarvacije smeštaja u Nišu) na sastancima ili na 060 392 0140 (Ana), uz obaveznu akontaciju od 3.000 dinara. U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća.

Cena: oko  4.700 dinara na bazi 20 učesnika. Cena obuhvata prevoz, smeštaj i organizacione troškove. U slučaju manjeg broja prijavljenih cena se povećava o čemu će učesnici biti na vreme obavešteni.

Oprema: planinarska oprema za višednevne akcije prilagođena stazi i vremenskim uslovima, lični pribor, začtita od padavina, rezervna odeća i obuća.

Ishrana: u sopstvenoj režiji. U planinarskom domu "Preka voda" postoji mogućnost doručka, ručka i večere po ceni od 150-200 dinara (dogovor pre polaska).

Dokumenta: lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Organizator zadržava pravo izmene plana.

Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim  sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD ,,Kablar”. 

Organizator: Stojanka Đurović, 060 392 0140

Vodič na stazi: Miki Nikolić

  • 01-logoca
  • 02-TALIJA
  • 03-Tetragon
  • 04-BExport
  • 05-ZENES
  • 06-cacanska-banka-v
  • 07-alti
  • 08-logodom
  • 09-LOGOINTERSP
  • 10_talia_photo