NAJAVA AKCIJE: Kanjon reke Gradac, manastiri Ćelije i Lelić nedelja, 27. maj

Gradac je reka ponornica koja izvire ispod planine Povlen, a posle nekoliko kilometara ponire i ponovo izbija kod sela Bogatića, poviše manastira Ćelije, kod Jakog izvora. Odatle do Ćelija, Gradac teče kroz krivudavu klisuru, pravi izvestan luk oko manastira i odlazi prema Valjevu, gde se uliva u Kolubaru.

Reka Gradac, vodom najbogatija pritoka Kolubare i često pominjana i kao najčistija reka u Srbiji, usekla je klisurasto-kanjonsku dolinu dužine 22,7 kilometara. Dužinom od 22,7 kilometara i dubinom od 150-200 metara, kanjon Gradca je najduži i najmarkantniji oblik rečne erozije u Valjevskom krasu.

Manastir Ćelije je poznat po tome što je u njemu živeo arhimandrit dr Justin Popović (1894 — 1979), sveti Ava Justin, Veliki Svetionik Ćelijski, Svesrpski i Svepravoslavni, čiji se grob nalazi na južnoj strani oltara, a po čijoj želji, grob nema drugog spomenika osim ovećeg kamenog Krsta i cveća na humci.
Sa leve strane crkve prema oltaru, odmah iza severnih vrata, nalazi se grob Ilije Birčanina, podgorskog vojvode, obor kneza ispod Medvednika, koga su turske dahije, zajedno sa valjevskim knezom Aleksom Nenadovićem, posekle na Kolubarskoj ćupriji u Valjevu 1804. godine.

Manastir Lelić se nalazi u istoimenom selu kod Valjeva. Zadužbina je vladike Nikolaja i njegovog oca Dragomira Velimirovića. Osvećen je na Preobraženje 1929. god. Prvobitno je služio kao parohijska crkva, a od 1996. god. pretvoren je u manastir Svetog Oca Nikole u Leliću.

U južnoj apsidi crkve počivaju mošti vladike Nikolaja prenete 12. maja 1992. god. iz manastira Svetog Save u Libertvilu (SAD). Ovde je sahranjen i episkop šabački Jovan (Velimirović), sinovac vladike Nikolaja.

PLAN AKCIJE:

Polazak iz Čačka u 6.00 sa parkinga kod locomotive - Obavezno doći 15 minuta ranije. Vožnja Čačak – Ljig – Valjevo do parkinga kod restorana Vidra, na samoj reci Gradac. Pauza za kafu ili doručak (po želji – Vidra lepinja – kajmak, čvarci, jaje, pršuta, pretop po ceni od 200 din).

Oko 8.30 polazak na stazu uzvodno do mosta Milovan Glišić (190 mnv), prelazak preko i pored reke do Degurićke pećine. Prelazak preko izliva iz pećine i nastavak staze uz stari voćnjak ka Sunčanom viru i Livadici. Od Livadice markacijom do Eko domaćinstva Skok Po Skok u Ćelijama. Preko brvna prelazak do manastira Ćelije gde je planirana pauza.

Povratak do reke i uzvodno markacijom do lokacije Šareno platno. Tu je kuća EKOD Gradac (rendžeri), a preko, arheološko nalazište Jerinin grad iz rimskog doba (uništeno 512 god). Stazom uz Duboki potok stići ćemo do manastira Lelić gde je takođe planirana pauza.

Povratak stazom koja vodi preko Markovca, koji je i najviša tačka (546 mnv) i Ćelijskog brda, kroz zaseok Aničići do reke i mosta Milovan Glišić. Istom stazom kao u polasku ćemo ići oko 1 km, da bi izbegli asfaltni put i vozila. Dolazak na polaznu tačku, restoran Vidra oko 17.00, gde će biti organizovan ručak za zainteresovane (po želji – posni ili mrsni meni).

Polazak za Čačak oko 18:00.

Ukupna dužina  staze oko 20km, visinske razlike oko 350 m. Na stazi delimično ima kamenjara i kosih nagiba pa se ne preporučuje planinarima koji se loše snalaze po takvom terenu.

 

NAPOMENE :

Prijave: najkasnije do utorka, 22. maja  na sastanku ili na  064/1923816 (Boris), uz obaveznu akontaciju od 500 dinara.

Cena prevoza: oko 800 dinara (popunjeno vozilo od 20 sedišta). Konačna cena zavisiće od broja učesnika. U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća.

Ishrana: Opciono – hrana iz ranca ili doručak u restoranu Vidra (Vidra lepinja po ceni od 200,00  – kajmak, čvarci, jaje, pršuta, pretop), ručak u restoranu Vidra (posni meni 800,00 – riblja čorba, salata, hleb, pastrmka, baklava ili mrsni meni 900,00 – jagnjeća čorba, hleb, salata, junetina na Vidra način) – prijave za obroke na sastanku.

Dokumenta: lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska knjižica sa članarinom za 2018.

Oprema:  planinarska oprema primerena vremenskim uslovima, zaštita od padavina, rezervna odeća i obuća…

Plan i satnica su okvirni, organizator zadržava pravo izmene.

Svi učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD "Kablar".

Organizator akcije i vođa puta: Boris Levai, 064/1923816

Vodič na stazi: Mirko Šaho,  PD ,,Povlen” Valjevo

Gradac 2018.
Gradac 2018.
Gradac 2018.
Gradac 2018.
Gradac 2018.
Gradac 2018.
Gradac 2018.
Gradac 2018.
Gradac 2018.
Gradac 2018.
Gradac 2018.
Gradac 2018.
Gradac 2018.

 

  • 01-logoca
  • 02-TALIJA
  • 03-Tetragon
  • 04-BExport
  • 05-ZENES
  • 06-cacanska-banka-v
  • 07-alti
  • 08-logodom
  • 09-LOGOINTERSP
  • 10_talia_photo