NAJAVA AKCIJE: ALBANIJA 20. - 24. jun 2018.god.

Nacionalni park Ljogara, Cika (2044 m), Saranda,  Nacionalni park Butrint

Albanija (zemlja orlova) je zemlja bogate kulture i drevne istorije, koja se ogleda u njenim očuvanim arheološkim nalazištima, otomanskim gradovima i drevnim selima, koji opčinjavaju posmatrače. Hramovi, pozorišta i bazilike Albanije su vekovima oduševljavali posetioce.

Albanija je uglavnom planinska zemlja, jer njene dve trećine zauzimaju veličanstvene planine i vrhovi, sa malim pojasom nizije na obalama Jadranskog mora. Najviši vrh Albanije je planina Korab, na granici sa Makedonijom, koji je visok 2753 metara.

Na severu Albanije su nesvakidašnji lepe i divlje Prokletije – Albanski Alpi, sa najvišim vrhom 2694m. Planine su iza vas, takođe oko vas, ali i u daljini, dok sa raznih strana možete čuti bučne vodopade, koji kao da su progutali ratoborni duh zemlje. To su divlji potoci koji kuljaju sa opasnih planina i prazne se u očaravajućim jezerima. Na jugoistoku se nalazi planinski venac Akrocerauni (Ceraunijske planine) sa najvišim vrhom Cika (Çikes 2044).

http://www.panacomp.net/albanija-info/

 

PLAN   AKCIJE:

 

Sreda, 20. jun:  (noćno putovanje)

Polazak od lokomotive u 20:00 (doći 15 minuta ranije). Noćna vožnja Čačak – Užice – Prijepolje – Podgorica – Božaj – Skadar, uz usputne pauze na graničnim prelazima.

 

Četvrtak, 21. jun: (Skadar, Drač, Valona)

Ulazak u Crnu Goru, zatim u Albaniju i oko 06:00 - 7:00 (u zavisnosti od zadržavanja na granicama), dolazak u predgrađe Skadra, kratak obilazak kamenog mosta  Mes iz 1770. godine (sa 13 lukova). U Skadru je planirana pauza (oko 2 sata) za doručak i obilazak grada (ulica Idromeno, spomenik majci Terezi, pravoslavna crkva, katedrala, pozorište Miđeni, sahat kula, Bušatli džamija i tvrđava Rozafa).

http://www.panacomp.net/skadar-albanija/

Nastavak puta preko Drača i Valone do obližnjeg Orikuma, gde je planiran ulaz u smeštaj u popodnevnim satima. Za kraj dana je planiran obilazak Valone (Bektaši tekija Kuzum Babe – predivan pogled na Valonu, trgovi, restorani) ili kupanje na nekoj od valonskih plaža.

http://www.panacomp.net/vlora-valona-albanija/

Petak, 22.jun:(vrh Cika (Çikes) 2044 m, Dhermi, Saranda)

Veoma rano ustajanje, doručak. U 05:00 odjava i polazak autobusom do početne tačke uspona. U 06:30 početak uspona na vrh Cika, koji se nalazi u delu planinskog venca Akrocerauni - Ceraunijske planine. Uspon je tehnički i kondiciono zahtevan, grebenski, i potrebno je oko 8 sati hoda do vrha i nazad sa visinskom razlikom od oko 1200 m. Sa vrha, sa jedne strane pruža  se pogled na Jonsko more i predivne plaže, a sa druge na niz vrhova i dolina jugozapadne Albanije, zatim na najveći Nacionalni park u Albaniji – Ljogara i dalje prema Otrantskom prolazu i Jadranskom moru.

http://www.panacomp.net/nacionalni-park-ljogara/

Po povratku sa uspona pauza za ručak i nastavak puta Jonskom obalom kroz mesta Dhermi, Himare do Sarande gde je planiran smeštaj i slobodno vreme do jutra.

 

Subota, 23. jun: (Saranda, Butrint, Ksamil) – fakultativni obilazak

Ustajanje, doručak, polazak u 08:00 do Nacionalnog parka Butrint, koji je deo UNESCO svetske kulturne i prirodne baštine. Nacionalni Park Butrint odlikuju značajne naučne, kulturne, turističke i arheološke vrednosti, kao i biodiverzitet.

http://www.panacomp.net/nacionalni-park-butrint/

Oko podne je planiran povratak u smeštaj i odlazak na neku od preporučenih plaža ili po sopstvenom izboru.

Oko 18:00, po želji, sastanak u nekom od lokalnih restorana, gde je planirana zajednička večera.

Važno: Poseta Nacionalnom parku Butrint nije obavezna kao ni prisustvo zajedničkoj večeri.

 

Nedelja, 24. jun: (Blue eyes springs, Đirokastra, povratak)

Doručak i polazak iz smeštaja u 08:00. Poseta spomeniku prirode Blue eyes, u blizini Sarande.  Pauza u Đirokastri oko 1,5 sata za ručak i obilazak tog grada muzeja i njegove tvrđave. Đirokastra je takođe deo UNESCO kulturne baštine.

Oko 12:00 povratak preko Drača, Skadra, Podgorice i Prijepolja uz pauze na graničnim prelazima i kraće pauze radi odmora. Planirani dolazak u Čačak je oko 01:00 posle ponoći.

http://www.panacomp.net/39573-2/

NAPOMENE:

-  PrijaveMaksimalan broj mesta je 19 zbog ograničenog gabarita autobusa prilikom prilaska određenim lokacijama. U ovom trenutku ima dovoljan broj prijavljenih. Ukoliko se do polaska bude slobodnih mesta ponudiće se drugim planinarima koji su zainteresovani. Za učešće na akciji obavezna je plaćena članarina za 2018.godinu. Prilikom uplate akontacije potrebno je da učesnici daju sledeće podatke zbog prijave boravišta i regulisanja osiguranja: JMBG, broj važećeg pasoša, validnog najmanje do kraja oktobra 2018. U slučaju odustajanja  neophodno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća.

 - Cena: Cena akcije biće oko 120 EUR (na bazi 19 učesnika) i obuhvata troškove prevoza, smeštaja, dva hotelska doručka i osiguranje kao i organizacione troškove. Ukupna cena zavisiće od konačne kilometraže. Posete muzejima, tvrđavama, Nacionalnim parkovima i zajednička večera, neobavezne su i dodatno se plaćaju.

Smeštaj:

21. jun: Orikum, mesto nadomakValone, u trokrevetnim i četvorokrevetnim apartmanima.

22. i 23. jun: Saranda, hotel, dva noćenja sa doručkom. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne.

- Ishrana: U smeštaju u Sarandi su u cenu smeštaja uračunata dva hotelska doručka. Ostali troškovi ishrane su individualni, u sopstvenoj režiji, i ne ulaze u cenu akcije.

Oprema: Planinarska oprema za višednevne ture, zaštita od sunca, vetra i padavina, peškiri za plažu i oprema za kupanje, lični pribor, i sl. Poneti rezervnu obuću i odeću.

- Dokumenta: Pasoš, zdravstvena knjižica i planinarska knjižica.

Ostalo: Predloženi plan i satnica su okvirni. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, nedostatka vremena i sl. organizator zadržava pravo izmene plana akcije.

Učesnici  na  akciju  polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom  o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD ,,Kablar".

Vođa puta i organizator akcije: Boris Levai  064/192 38 16

01. Bunker - simbol prošlih vremena
02. Skadar -most Mes
03. Skadar - most Mes
04. Skadar - trg Demokratije
05. Skadar - pozorište Miđeni
06. Skadar - tvrđava Rozafa
07. Valona - trg
08. Valona
09. Ljogara
10. Ljogara
11. Cika
12. Cika
13. Cika
14. Saranda
15. Saranda - tvrđava
16. Butrint
17. Butrint
18. Ksamil

  • 01-logoca
  • 02-TALIJA
  • 03-Tetragon
  • 04-BExport
  • 05-ZENES
  • 06-cacanska-banka-v
  • 07-alti
  • 08-logodom
  • 09-LOGOINTERSP
  • 10_talia_photo