NAJAVA AKCIJE: LAZAREV KANJON subota, 29.septembar

Lazarev kanjon je najdublji (350-500m) i najduži (9km) kanjon Istočne Srbije. Nalazi se na desetak kilometara od Bora, u istočnom delu Kučajskih planina, smesten izmedju stenovitih grebena Malinika i Dubašnice. Jos uvek nije u potpunosti istražen zbog svoje razuđenosti i strmih litica. Predeo za koji su vezane razne legende od onih o mitskim bićima, zatim o hajducima, pa sve do onih o osvajanju njegovih najnepristupačnijih delova...

PLAN  AKCIJE:

Polazak iz Čačka u 4:30 od lokomotive (doći 15 min. ranije). Vožnja Čačak – Paraćin - Boljevac – , selo Zlot,sa pauzom  u restoranu ,,Balašević’’.

Oko 9:00polazak na pešačku turu od Zlotske (Lazareve)  pećine, ulaskom u glavni (izlazni) krak kanjona, koji se u jednom momentu račva.  Od tog mesta naša staza dalje vodi kroz Demižlok, srednji od 3 ulazna kraka Lazarevog kanjona, koji predstavlja njegov najatraktivniji ali i najzahtevniji deo. Klasična staza ne postoji već se kreće koritom Lazareve reke u dužini od oko 4,5km. Na nekim mestima se mora preći preko stena koje su pregradile korito, provući ispod oborenih stabala ili kratko spustiti niz strmu padinu radi obilaska prepreke, tako da se preporučuje maksimalni oprez pri kretanju. Po izlasku iz kanjona, nakon 2,5km, dolazak do mesta gde će čekati terensko vozilo. Vožnja do vidikovca pored puta odakle se pruža pogled na kanjon kroz koji smo upravo prošli.

Silazak pešačkom stazom do narednog vidikovca, a zatim do polazne tačke - Lazareve pećine. Ukoliko bude vremena planiran je obilazak pećine (radno vreme je do 16h). Cena ulaznice je 200 din.

Ukupna dužina staze oko 7km. terenom različite težine. Vreme potrebno za prolazak je oko 5-6 sati. Staza nije pogodna za planinare nedovoljne kondicione spremnosti.

Polazak za Čačak oko 19:00, dolazak oko ponoći. U povratku  je predviđena pauza u nekom restoranu uz mogućnost večere u sopstvenoj režiji.

Važno: Duž staze nema vode za piće, poneti min. 2 litra.

 

NAPOMENE:

Cena: oko 1500 din, formirana je na bazi 18 učesnika. Cenom je obuhvaćen prevoz Čačak - Zlot - Čačak, usluge vodiča .... Konačna cena zavisi od broja učesnika.

Prijave : najkasnijena sastanku 25. septembra ili  na broj tel. 063 490 380 (Mima Novaković), uz obaveznu akontaciju u iznosu od1000 din . U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća.     

Ishrana: u sopstvenoj režiji.

Dokumenta: lična karta, zdravstvena knjižica, plaćena članarina za 2018. god.

Oprema: lični pribor, planinarska oprema (duboke planinarske cipele, štapovi, ranac...), zaštita od i padavina, baterijska lampa, rezervna odeća i obuća... Preporučuju se pantalone sa dugim nogavicama.

Akcija se otkazuje u slučaju najavljenih padavina zbog opasnosti prilikomkretanja po klizavim stenama.

Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD ,,Kablar,,.

Organizator akcije i vođa puta: Mirjana Novaković            063 490 380

Vodič na stazi: Nikola Kapric, pk Dubašnica Zlot

Lazarev kanjon 2018.
Lazarev kanjon 2018.
Lazarev kanjon 2018.
Lazarev kanjon 2018.
Lazarev kanjon 2018.
Lazarev kanjon 2018.
Lazarev kanjon 2018.
Lazarev kanjon 2018.
Lazarev kanjon 2018.
Lazarev kanjon 2018.
Lazarev kanjon 2018.
Lazarev kanjon 2018.

  • 01-logoca
  • 02-TALIJA
  • 03-Tetragon
  • 04-BExport
  • 05-ZENES
  • 06-cacanska-banka-v
  • 07-alti
  • 08-logodom
  • 09-LOGOINTERSP
  • 10_talia_photo