Najava akcije: BUGARSKA – Rila (Musala 2925m – zimski uspon) 14. – 16. februar 2019

Planinski masiv Rile se nalazi 60 km južno od Sofije. Mnogobrojna glečerska jezera (233), bistri izvori, potoci, vodopadi  i vrhovi preko 2700 mnv, čine ovu planinu interesantnom za mnogobrojne turiste, skijaše, alpiniste i planinare. Najviši vrh Rile - Musala (2925 mnv) je i najviši vrh Balkana. Ime vrha potiče od reči “Mus Alah”, što znači bliže Alahu. Stari naziv za vrh je Tangra. Dobro markirane staze, mnogobrojni planinarski domovi i skloništa čine Rilu bezbednom preko cele godine. Planina je stanište brojnih divljih životinja: medveda, divljih svinja, risova, koza, vukova, jelena, sokola i orlova.

Skijaški centar Borovec, u podnožju Musale, je jedan od najvećih skijaških centara u Bugarskoj.

Zimski uspon na Musalu može doneti prijatno iskustvo, tako da uz lepo i ugodno vreme, sa svega nekoliko stepeni ispod nule i vedar zimski dan, grupa izađe na krov Balkana. Međutim, grupu na Rili može dočekati i izuzetno surovo, polarno vreme, kakvo se uvek očekuje u ovom periodu godine, sa izuzetno dubokim snegom, zaleđenom stazom i olujnim vetrom. Iz tog razloga na ovu akciju mogu poći samo iskusniji, psihološki i kondiciono veoma spremni planinari.

PLAN AKCIJE:

Četvrtak, 14. februar:

(noćno putovanje)

Polazak od lokomotive u Čačku u 22:00 (doći 15 minuta ranije). Noćna vožnja Čačak – Kraljevo – Pojate – Niš – Dimitrovgrad – Sofija – Samokov – Borovec, uz usputne pauze po potrebi i na graničnom prelazu. Dolazak u Borovec u jutarnjim časovima.

Petak, 15. februar:

Doručak u Borovecu (1350mnv), prepakivanje stvari i oko 09:30 po lokalnom vremenu polazak na vožnju gondolom iz ski centra na vrh Jastrebec (2369mnv).

Od Jastrebca sledi pašačenje do hiže Musala (2389 mnv). U zavisnosti od visine snega ići će se  pravolinijski, preko ski staza, ili silaziti ka dolini reke Musalenska Bistrica i njenom obalom, idući uzvodno, stići do hiže Musala gde je planirana pauza od 15 minuta. Vreme pešačenja od Jastrebeca do hiže Musala je oko 2 sata.

Posle pauze nastavak pešačenja do zaslona Everest (Ledeno ezero – 2721mnv), zimskom stazom pored Musalenskih jezera. Dolazak u zaslon pre mraka, smeštaj, odmor i noćenje.

Subota, 16. februar:

Rano ustajanje, doručak i u 7.00 polazak na završni uspon na vrh Musala. Ova deonica je najzahtevnija i potencijalno najopasnija jer se penje zimskim smerom držeći se za sajle. Ovde treba računati na jake udare vetra, led i dubok sneg koji prekriva šupljine između stena, pa je potreban krajnji oprez. Za izlazak na vrh potrebno je do 2 sata. Na vrhu je planirana pauza za fotografisanje i razgledanje prelepe panorame ukoliko vremenske prilike dozvole. Moguć je ulazak u meteorološku stanicu koja se nalazi na samom vrhu planine.

Povratak sa vrha planiran je istom putanjom kao i dolazak, tj. pored zaslona Ledeno ezero, hiže Musala do gondole na vrhu Jastrebec, odakle bi trebalo krenuti prema Borovecu najkasnije do 15:30. U Borovecu ili Samokovu je planirana pauza za ručak u nekom od restorana (nije obavezno za sve) i u 17.30 sledi polazak za Čačak. Ukoliko vremenske prilike budu povoljne i predviđene satnice budu obavljene ranije, polazak će biti pomeren, i u tom slučaju postoji mogućnost svraćanja u neku od prodavnica sportske opreme (Sport depot ili Decathlon) u Sofiji.

Planirani dolazak u Čačak je oko 23.30.

NAPOMENE:

-Prijave: Do 22. januara na 064192 3816 (Boris). Maksimalan broj mesta je 19 zbog ograničenog broja mesta za spavanje u zaslonu “Everest”. Za učešće na akciji obavezna je plaćena članarina za 2019.godinu. Prilikom uplate akontacije potrebno je da učesnici, zbog prijave boravišta i regulisanja osiguranja, daju sledeće podatke: JMBG, broj važećeg pasoša validnog najmanje do kraja avgusta 2019. U slučaju odustajanja  neophodno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća.

-Cena: Cena akcije biće oko 55 EUR (na bazi 19 učesnika) i obuhvata troškove prevoza, smeštaja,  putno osiguranje, prevoz gondolom i organizacione troškove. Ukupna cena zavisiće od konačne kilometraže i broja prijavljenih. Uz prijavu obavezna je akontacija od 30 €.

-Smeštaj 15. februar: zaslon “Everest” u kome ima struje ali nema vode.

-Ishrana i voda: Hrana iz ranca i u sopstvenoj režiji (troškovi ishrane ne ulaze u zajedničku cenu akcije). Potrebno je poneti najmanje 4 litra vode iz Boroveca, voda se može dopuniti u hiži Musala, hemijski je ispravna ali su se neki planinari žalili na stomačne tegobe posle konzumiranja.

-Oprema: Planinarska oprema za zimske visokogorske akcije koju je svaki učesnik akcije dužan da pribavi u sopstvenoj režiji (dereze, cepin, prusik 6-7mm x 3,5m, 2 automatska karabinjera, šlem, štapovi, zimska obuća, jakna sa membranom i kapuljačom, aktivni veš, polari, kape, maska za lice, najmanje 2 para rukavica – jedne tanke a druge preko njih, naočare za sunce sa UV filterom, ski naočare, kamašne, čeona lampa), zaštitna krema od UV zračenja, lična apoteka, pribor za ličnu higijenu. OBAVEZNO: vreća za spavanje i papuče za dom.

-Dokumenta: Pasoš, zdravstvena i planinarska knjižica sa markicom za 2019. godinu.

-Ostalo: Predloženi plan i satnica su okvirni. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, nedostatka vremena i drugih objektivnih okolnosti, organizator zadržava pravo izmene plana.

Svi učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD “Kablar”.

Vođa puta i organizator akcije: Boris Levai 064/192 3816

Rila 2019.
Rila 2019.
Rila 2019.
Rila 2019.
Rila 2019.
Rila 2019.
Rila 2019.
Rila 2019.
Rila 2019.
Rila 2019.
Rila 2019.
Rila 2019.

 

 

 

  • 01-logoca
  • 02-TALIJA
  • 03-Tetragon
  • 04-BExport
  • 05-ZENES
  • 06-cacanska-banka-v
  • 07-alti
  • 08-logodom
  • 09-LOGOINTERSP
  • 10_talia_photo