NAJAVA AKCIJE: Beršići – Galič – Savinac – Takovo subota 19. januar

Akcija se održava umesto akcije u kanjonu Voljevice koju je po planu za 2019. godinu trebalo da izvedemo sa PD “Žeželj” iz Kragujevca, ali je zbog vremenskih prilika odložena. 

PLAN AKCIJE:

Polazak iz Čačka u 07:30 sa parkinga kod lokomotive. Obavezno doći 15 minuta ranije. Vožnja Čačak – Beršići preko Gornjeg Milanovca gde će se oko 07:50 pridružiti planinari iz ovog grada. Planirani polazak na pešačenje je oko 08:30 sa početne tačke u Beršićima, posle nekoliko serpentina, na raskrsnici za Galič.

 

Galič je visoravan sa koje se, kada je vedar dan i bez izmaglice može videti skoro pola Srbije (Avala, Kosmaj, Ovčar, Kablar, Suvobor

Sa asfaltnog puta skreće  se levo i prolazi pored skretanja za energetska polja (nalik Najdanovim krugovima), odakle se pešačenje nastavlja dalje ka Savincu. …). Staza vodi uglavnom putem jer zbog velike visine snega nije uputno ići livadama i izlagati se dodatnim naporima.

Ovo je i prilika da se deonica autoputa sagleda sa druge strane uz prolazak pored mesta gde je rastao čuveni “hrast” koji je bio žrtva napretka pa je uklonjen radi izgradnje autoputa.

Pri kraju pešačenja dolazak na Savinac. To je zaseok koji većim delom pripada selu Šarani, jednim delom selu Drenova a delom Takovu. Tu se nalazi crkva koja je podignuta 1819. godine, veruje se na temeljima stare crkve koja je pripadala srednjevekovnom manastiru koji se tu nalazio. U kripti crkve počivaju zemni ostaci Mine Vukomanović - Karadžić, njenog supruga Alekse Vukomanovića, njihovog sina Janka kao i otac i majka kneginje Ljubice rođene Vukomanović.

Od Savinca do Takova stiže se asfaltnim putem kroz istorijski spomen kompleks u Takovu koji je posvećen Drugom  srpskom ustanku. Na kraju kompleksa je planirana pauza u restoranu.

Polazak za Čačak je planiran oko 17:00.

Ukupna dužina  staze oko 18 km.

NAPOMENE :

Prijave: zbog promene u kalendaru i kasnije najave prijavljivanje je do četvrtka 17. januara na 064/192 3816 (Boris), uz obaveznu akontaciju od 500 dinara.

Cena prevoza: oko 800 dinara (popunjeno vozilo od 20 sedišta). Konačna cena zavisiće od broja učesnika. U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća.

Ishrana: hrana iz ranca (postoji mogućnost da u zavisnosti od ponude restorana bude moguće poručiti ručak)

Dokumenta: lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska knjižica sa članarinom za 2019.

Oprema:  planinarska oprema primerena vremenskim uslovima, zaštita od padavina, rezervna odeća i obuća.

Plan i satnica su okvirni, organizator zadržava pravo izmene.

Svi učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD "Kablar".

Organizator akcije i vođa puta: Boris Levai, 064/192 3816

Vodič na stazi: Milivoje Mihailović,  PD ,,Rudnik” Gornji Milanovac

 

 

 

  • 01-logoca
  • 02-TALIJA
  • 03-Tetragon
  • 04-BExport
  • 05-ZENES
  • 06-cacanska-banka-v
  • 07-alti
  • 08-logodom
  • 09-LOGOINTERSP
  • 10_talia_photo