NAJAVA AKCIJE: Prelazak planine Kalafat subota, 23. mart

Planina Kalafat prostire se severno od Niša, na potezu od prevoja Gramada u okolini Svrljiga, pa skoro do desne obale Južne Morave. Najviši deo Kalafata, u atarima Knez sela, Gornjeg i Donjeg Matejevca i Kamenice, veoma je blizu gradskog jezgra. I pored toga, boravkom na Kalafatu stvara se utisak divljine i netaknute prirode.

Najznačajniji kulturno-istorijski spomenici na Kalafatu su manastir Svetog Jovana iznad sela Gornji Matejevac (XI vek) crkva Svete Trojice ili "Latinska crkva" (XI vek), spomen kompleks na brdu Čegar posvećen boju na Čegru iz 1809.godine, arheološko nalazište Humska čuka, brdo Vinik sa ostacima turskih tabija i laguma.

PLAN AKCIJE:

Polazak u 05:00 od lokomotive (doći 15 minuta ranije). Vožnja: Čačak – Kraljevo – Kruševac – Niš – Knez selo (oko 450mnv), uz jednu kraću pauzu.  Polazak na pešačenje oko 09:00. Pored izletišta Gradac i raskrsnice Sliva, uz pauze po potrebi, izlazak na  Kalafat (837m), najviši vrh planine, gde je predviđena duža pauza. Dužina ovog dela staze je oko 5km.

Nastavak pešačenja silaskom do manastira Sv. Jovan (oko 480mnv), deonicom dužine oko 4km, kraća pauza. Sledi uspon do platoa i vidikovca ispod Temenog vrhа (oko 680mnv), pa silazak do crkve Sv. Trojice (,,Latinske crkve’’) u selu Gornji Matejevac, kraće zadržavanje. Silazak do centra sela gde će čekati vozilo.

Staza je srednje težinе, dužine oko 16km, visinska razlika pri usponu oko 650m.             

Po završetku akcije pauza u Nišu (trajanje zavisno od raspoloživog vremena), nakon čega sledi polazak za Čačak.

OSTALO:

Cena prevoza: Oko 1.400 dinara (popunjeno vozilo), konačna cena zavisi od broja učesnika.

Prijave (do popunjavanja vozila): Na sastanku, u utorak 19. marta, u amfiteatru  Agronomskog fakulteta (pre početka skupštine društva), ili na 063 642 684 (Miroslav), najkasnije do srede 20. marta, uz obaveznu akontaciju od 1.000 din., koja se ne vraća u slučaju odustajanja, osim ako se nađe zamena.

Ishrana: Sve vreme u sopstvenoj režiji. Postoji mogućnost besplatnog ručka na cilju, u organizaciji PD ,,Peslap’’ iz Niša, uz korišćenje sopstevnih posuda i pribora za jelo (detaljnije na sastanku). Pijaće vode ima u manastiru Sv. Jovan.

Dokumenta: Lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Oprema: Planinarska oprema prilagođena stazi i vremenskim uslovima, zaštita od padavina, rezervna odeća i obuća.

Organizator zadržava parvo izmene plana.

Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe je obaveza učesnika da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD Kablar.

Organizator akcije i vođa puta: Miroslav Bogdanović  063 642 684

  • 01-logoca
  • 02-TALIJA
  • 03-Tetragon
  • 04-BExport
  • 05-ZENES
  • 06-cacanska-banka-v
  • 07-alti
  • 08-logodom
  • 09-LOGOINTERSP
  • 10_talia_photo