NAJAVA AKCIJE: RUMUNIJA – Klisura reke Nere subota, 13. april

PLAN AKCIJE:

Polazak  u  03:30 od lokomotive. Maršuta putovanja: Čačak – Pančevo - Bela crkva –Kaluđerovo (prelazak Rumunske granice) – Potok - Saska Romana.

 

Plan je prolazak kroz kanjon reke Beu, najlepše Nerine pritoke.To znači: videti ono prelepo vrelo Oko Beu (Ochiul Beiului), vodopade Beušnica i Vajoaga, proći deo kamene staze u steni kanjona Nere, ali i 20 km pešačenja!

Po napuštanju vozila i polasku, nema nazad, niti su moguće skraćene varijante. Velika olakšica je to što na stazi nema većih uspona (osim aritmetički).

Na 27. кilometru  od granice, po ulasku u Rumuniju, siže se u blizinu sela Potok, polaznoj tački pešačenja. Prvih 6 km krećemo se prelepim valovitim predelima, pretežno kolskim putem, a potom se silazi kroz šumu sve do neobično živopisnog kanjona reke Beu.

Po silasku u kanjon, nastavak pešačenja uređenom, označenom stazom i nakon 1,5 km stiže se do vrela Ochiul Beiului. Prelepa tirkizna boja, nestvarna providnost kao i okolne bigrene kaskade reke Beu, ostavljaju posetioce bez daha. Na tom mestu se po pravilu posetioci najviše zadržavaju, zbog čega se, koliko god to nije popularno, gotovo uvek moraju upotrebljavati pištaljke za polazak dalje, jer se od prizora imaginarne lepote teško odvaja.

Nastavak stazom i posle 1 km dolazak do fantastičnog vodopada Beušnica (Cascada Beusnita), visokog 10 m. Tu je predviđena pauza za fotografisanje od maksimalno 20-ak minuta. U povratku, prateći reku nizvodno, nakon 2km od vrela stiže se do kampa i pastrmskog ribnjaka, gde će biti upriličena kratka pauzu,  koliko da se grupa sakupi. Potez od Vrela dalje nastavak pešačenja sada već kolskim putem, i na 2 km nizvodno od ribnjaka dolazi se do vodopada Vajoaga (Cascada Vaioaga). Posle još 2,5 km nizvodno prema ušću Beu u Neru, prelazak asfaltnog puta i ulazak na predivnu stazu, uklesanu u samu liticu kanjona Nere, koja vodi kroz više malih tunela, takođe u steni. Posle tačno 4 km ispred sela Saska Romana sledi prelazimo reke Nere preko visećeg mosta.

Most je siguran i bezbedan, ali se mora prelaziti laganim tempom, i ne više od po troje ljudi istovremeno, da se ne stvaraju prevelike oscilacije.

Staza je savršeno uređena za posetioce tako da tokom čitavog pešačenja nigde nije potrebno gaziti reku.

Odmah po prelasku mosta ulazi se u selo Saska Romana gde će čekati vozilo.

Dužina staze oko 20km, ukupan uspon oko 450m, koji se savlađuje bez većih napora.

Polazak za Čačak, vreme dolaska posle ponoći, zavisno od prelaska rumunska granice.

NAPOMENE:

Prijavenajkasnije  do 09.04.2019.god. na sastanku društva ili na 066 822  8226 (Cica Pavlović), uz obaveznu akontaciju od 2.000,00 din. BROJ  MESTA  OGRANIČEN. Prilikom uplate akontacije potrebno je da učesnici daju sledeće podatke zbog regulisanja osiguranja: JMBG, broj važećeg pasoša validnog najmanje do oktobra 2019. U slučaju odustajanja  neophodno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća.Za učešće na akciji obavezna je plaćena članarina za 2019.godinu

Cena:  oko 2.500 dinara (na bazi 27 učesnika) i obuhvata troškove prevoza, osiguranja, ulaznica u nacionalni park i organizacione troškove. Ukupna cena zavisiće od broja učesnika i konačne kilometraže.

 Ishrana: Hrana iz ranca. Na povratku sa vodopada Beušnica planirana je pauza od 30 minuta kod pastrmnjaka gde se može kupiti hrana (roštilj) i pivo. Pivo košta 5 leja (naplaćuje se 1,5€), jedan ćevap (mici) košta 3 leja (naplaćuje 1€), pastrmka košta  17 leja. Oni koji planiraju da ručaju na ovom mestu bilo bi dobro da prethodno nabave leje, jer je ovde kurs više nego nepovoljan. U malom selu Saska Romana ima par malih prodavnica, ali ne treba mnogo računati na njih. Ako bude vremena i interesovanja, moguće svraćanje u neki od restorana u Kaluđerovu ili Beloj Crkvi.

Obavezna oprema: planinarske cipele (ili patike sa dobrim đonom za teren), mali ranac sa vodom i hranom za usput, odeća prilagođena terenu i vremenskim uslovima (zaštita od eventualnih padavina), presvlaka, baterijska lampa

 

Dokumenta: PASOŠ, zdravstvena knjižica, planinarska knjižica, članarina za 2019.

Ostalo: Predloženi plan i satnica su okvirni, organizator zadržava pravo izmene plana.

PREPORUKA:  SVE što je tokom akcije potrebno za jelo i piće poneti sa sobom – Rumunija nije u evrozoni (ne primaju evre), a nigde nema menjačnica gde bi se oni mogli zameniti u leje.

 

Učesnici  na  akciju  polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom  o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD ,,Kablar".

Vođa  akcije: Radmilo MarićPD „Železničar  Beograd

Vođa puta i organizator akcije ispred PD ,,Kablar'': Dragica  Pavlović -Cica  066822  8226

Pogledajte fotografije.

  • 01-logoca
  • 02-TALIJA
  • 03-Tetragon
  • 04-BExport
  • 05-ZENES
  • 06-cacanska-banka-v
  • 07-alti
  • 08-logodom
  • 09-LOGOINTERSP
  • 10_talia_photo