DNEVNIK: novembar 2012.god.

04. novembar: Organizovana je akcija na Goliji. Domaćini su nam, treći put ove godine, članovi PD ,,Golija,, iz Ivanjice.  Polazna tačka bila je Dajića brdo, na početku ski staze Bele vode. Tu smo doručkovali, a domaćini su se pobrinuli za posluženje. Laganom stazom, ukupne dužine 18 km, pešačili smo do vrha Okruglica (1495m), ispod koga se nalazi istoimeno jezero. Silazimo do Kumanice, gde nas je čekao bus, uz odmor i osveženje u pansionu ,,Avramović,,. Na akciji je učestvovalo ukupno 60 planinara, od toga 46 iz našeg društva.

 

08. novembar: Završeno prikupljanje predloga akcija za 2013. godinu.

11. novembar: Akciju na Zlatiboru organizovali smo uz pomoć PD ,, Rujno,, iz Užica, prema planu za tekuću godinu. Kao i prethodne nedelje, odziv je bio izuzetan, veći od kapaciteta vozila. Pored 43 planinara PD ,,Kablar,, učestvovalo je  još 13 planinara iz Užica, G. Milanovca i Kragujevca. Start je bio kod spomenika (vrh Glavudža 1082m). Zatim, po sunčanom ali izuzetno vetrovitom vremenu, slede vrhovi Čuker (1359m), Konjoder (1337m), Čigota (1422m), Nevolja..... U Gostilju smo obišli vodopad na rečici koja se nešto niže uliva u Katušnicu. Na kraju, u sumrak, odlazimo do Stopića pećine, poslednje tačke po našem planu. Ukupno smo prepešačili 20 km, uz visinsku razliku pri usponu od 950 m.

17. novembar: Uređenje staza je pomereno za današnji dan, kako bi smo se sutra na Jelici družili sa planinarima iz Mladenovca i Ivanjice. I četvrti termin ove godine posvetili smo stazama na Kablaru. Ovoga puta sedmoro planinara krenulo je ,,dvojkom,, do vrha. Osim što je staza raščišćena tamo gde je to bilo potrebno, izvršena je dopuna i popravka oznaka. Prilikom silaska ,,peticom,, popravili smo stare i postavili nove oznake, na mestu gde je izvršena nekontrolisana seča šume.

18. novembar: Naši drugari iz PK ,,Greben,, iz Mladenovca želeli su da današnji dan provedu na Jelici. Stiglo ih je dvadesetak, i sa njima naravno, naš stari poznanik, zlatni retriver Nik. Mi smo prihvatili da ih povedemo stazom Banjica (Krst) - Stjenik (789m) - Crna stena (929m) - man. Stjenik. Priključila se Rada iz Kraljeva, 8 planinara PD ,,Golija,, i eto opet, treći vikend za redom, skoro 60 planinara u planini. U akciji je uzelo učešće 28 naših članova. Prešli smo 15 km, uz 750 m. visinske razlike pri usponu.

25. novembar: Sopstvenim prevozom 39 članova PD ,, Kablar,, kreće Ibarskom magistralom do sela Zagrađe. Tu, ispred kafane ,,Rudnička kapija,, je polazna tačka uspona na Ostr(o)vicu. Po idealnom vremenu, za nepuna dva sata svi izlaze na vrh. Tome su mnogo doprinele tek postavljene sajle, čini se na mnogim deonicama nepotrebno. Posle kratkog boravka na vrhu, žureći bez potrebe, silazimo u podnožje. Na polaznu tačku većina se vraća drugom stazom, kroz naseljeni deo sela. Ukupno smo pešačili 12km. Sve je završeno za manje od pet sati, tako da smo u Čačku pre 15 časova.

M. Bogdanović

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo