Viber zajednica

НАЈАВА АКЦИЈЕ: М А К Е Д О Н И Ј А – Ниџе (Кајмакчалан 2521м) 03.-06. октобар

(Бања Лутраки, Грунишки вис, Битољ, Водно, кањон Матка)

ПЛАН АКЦИЈЕ

ЧЕТВРТАК - 03. октобар

Окупљање учесника до 18:15 у улици Кренов пролаз, испред капије Електродистибуције. Након паковања ствари у возила одлазак до споменика војводи Степи Степановићу. Краће задржавање, пар речи из наше историје и око 19:00 полазак на пут. Вожња на релацији Чачак – Крушевац – Ниш – Скопље – Битољ. У току пута предвиђене су две паузе и задржавање на државној граници колико ситуација буде налагала.

ПЕТАК - 04. октобар

Долазак у Битољ у јутарњим сатима. Пауза за доручак, након чега се возилом наставља ка Кајмакчалану. По уласку у Грчку посета споменику у Бањици (Веви). Наставак пута до ски центра Ворас (2040 мнв). Успон на Кајмакчалан.

Кајмакчалан или “Капија слободе”, како га је у Великом рату крстила српска војска, са својих 2521 мнв, представља највиши врх планине Ниџе. Пре нешто више од једног века овај врх се издизао до 2525 мнв, док је данас 4 метра нижи. Баш тада и почиње прича о Кајмакчалану, прича коју су започели топови, а у златне странице историје унели они Див јунаци, којима у част данас стоји капела на самом врху.

Обилазак Спомен капеле и костурнице, паљење свећа и поклањање моштима јунака.

Стаза је дужине 9 km са укупним (кумулативним) успоном око 500 m и спада у ред лаганих тура.

Због могућих наглих промена временских прилика на врху, пожељно је да се понесе топлија одећа (јакна, капа, рукавице…)

 

Након повратка у ски центар Ворас, наставак пута ка бањи Лутраки, у којој се налази велики број природних термалних извора, језера, базена и водопада где се посетиоци купају у свим годишњим добима независно од временских прилика. Температура воде је 37-38 степени.

https://www.b92.net/putovanja/vodic-kroz-grcku.php?yyyy=2018&mm=10&dd=30&nav_id=1462550

Планирано задржавање у бањи је око 3 сата. Они који планирају купање у термалним базенима треба да понесу купаћи костим, баде мантил и пешкире.

Повратак у Битољ у вечерњим сатима. Вечера, слободно вече и ноћење.

СУБОТА - 05. октобар

Рано устајање, доручак и у 7 часова полазак ка месту Старавина (840 мнв), одакле почиње пешачка тура у дужини од 10-ак km и са висинском разликом  око 300 m. Стаза није кондиционо ни технички захтевна.

Обилазе се значајна места из српске историје: Грунишки вис (1126 мнв) и  Старавински вис (1035 мнв), која су за време првог светског рата била попришта српско-бугарских бојева на солунском фронту.На Старавинском вису, 29. новембра 1916.год, погинуо је  Војвода Вук, командант Добровољачког одреда.

У раним поподневним сатима повратак у Битољ, први град когасу српске јединице, после победе у Битци на Кајмакчалану, ослободиле од Бугара, што је био први ослобођени део отаџбине у Првом светском рату.

По доласку у град следи обилазак:

 

- Српског војничког гробља,

- Француског војничког гробља и  

- Хераклеје, најбоље очуваног града древне Македоније.

 

Вечера, слободно време, ноћење.

НЕДЕЉА - 06. октобар

Рано устајање, доручак и у 7 часова полазак ка Скопљу. Долазак у Скопље око 9:30, на паркинг Средње Водно. У 10 часова гондолом излазак до Миленијумског крста, на планини Водно изнад Скопља, одакле почиње пешачење планинарском стазом, која води гребеном и силази у кањон Матке, у доњем току реке Треске. Стаза је дуга око 9 km и није кондиционо ни технички захтевна. Потребно време да се стаза пређе је око 3 сата. По силаску, следи обилазак кањона и, уколико временски услови дозволе, вожња чамцима кроз кањон.

 

Око 15 часова полазак за Чачак, долазак у касним вечерњим сатима.

 

ОСТАЛО:

 

ПРИЈАВЕ:

Најкасније до 17. септембра на састанцима друштва или на телефон организатора акције (065 355 0559). Због ограничених капацитета смештаја број места ограничен.Приликом пријаве обавезна аконтација од 60€, остатак на самој акцији.У случају одустајања пронаћи адекватну замену. У супротном аконтација се задржава и иста ће бити искоришћена за потребе трошкова групе. Уз пријаву и аконтацију потребно је организатору доставити податке за ПЗ осигурање.

ЦЕНА АКЦИЈЕ:

Око 100 €, формирана на бази попуњеног возила. Коначна цена зависи од броја учесника.

У ЦЕНУ УКЉУЧЕНО:

Превоз изнајмљеним возилима са путаринама, ПЗ осигурање, два ноћења и две вечере за све учеснике акције, трошкови водича, улазнице за Хераклеју, вожња гондолом и вожња чамцима, организациони трошкови.

ЦЕНОМ НИЈЕ ОБУХВАЋЕНО:

Купање у бањи Лутраки (према информацијама са интернета, цена купања је 2 - 3 €, у зависности од базена).

СМЕШТАЈ:

У Битољу – хотел „Villa Diamond“, вишекреветне собе.

 http://www.villadiamond.com.mk/Hotel.html

 

 

ОПРЕМА:

Планинарска одећа и обућа примерена временским условима, штапови, заштита од ветра и падавина, лична апотека, кеса за личне отпатке и др.   За купање у термалним базенима треба понети купаћи костим, баде мантил и пешкире.

 

ДОКУМЕНТА:

ПАСОШ, лична карта, здравствена књижица и планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2019. годину.

ИСХРАНА:

У сопственој режији, осим две вечере (петак и субота) у Битољу.

Учесници на акцију полазе добровољно, на сопствену одговорност, у складу са Правилником о безбедности ПСС и својим здравственим и физичким способностима, и уз поштовање наведеног плана. Такође, обавеза учесника је да се придржавају Протокола о понашању на акцијама  ПД “Каблар”.

 

НАПОМЕНА:

Организатор задржава право измене плана, у складу са Правилником о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности.

ОРГАНИЗАТОР И ВОЂА ПУТА:

Данијела Марковић – ПД “Каблар” Чачак – 065 355 0559

ВОДИЧ:

Радољуб Кнежевић – ПД “Копаоник” Лепосавић

  • 01-logoca
  • 02-TALIJA
  • 03-Tetragon
  • 04-BExport
  • 05-ZENES
  • 06-cacanska-banka-v
  • 07-alti
  • 08-logodom
  • 09-LOGOINTERSP
  • 10_talia_photo