NAJAVA AKCIJE: SUVOBOR (Rajac 848m), nedelja, 29. septembar

Šesto kolo Treking lige Srbije i pešačka tura obroncima Suvobora

Rajac je planinski predeo, sastavni deo planine Suvobor, u okviru Valjevskog kompleksa planina. Nalazi se na teritoriji opštine Ljig. Obuhvata seoske predele Poloma, Gornjih Branetića, Lalinaca, Slavkovice i brojnih zaseoka. Na području Rajca postoji više pećina i jama, a najznačajnija je Rajačka pećina, ukupne dužine kanala 286 m. Preovlađuju šume bukve, hrasta, breze, jasena, cera, dok na većim visinama ima četinara. Istorijski gledano, na Rajcu su se odigrale značajne borbe u Kolubarskoj bitci 1914.godine.

U nedelju 29.09. planirana je rekreativna šetnja kroz predele Rajca i okolnih sela. Istog dana održava se i redovno, šesto kolo Treking lige Srbije, čime će se objediniti pešačka i takmičarska akcija.

PLAN  AKCIJE:

Polazak iz Čačka u 07:45 ispred lokomotive (doći 15 minuta ranije). Oko 09.00 planiran je dolazak do Planinarskog doma „Čika Duško Jovanović“ na Rajcu.

Pešačka tura:

Priprema, doručak, a zatim i polazak na pešačenje oko 09:45., kada prođe takmičarska grupa. Staza vodi pored Vojnog odmarališta do Crvenog vrela, a odatle ka zaseoku Savčići, pa dalje do planinarske kuće Dobra voda. Tu je planirana pauza. Dalje preko zemljanog puta i Vučijeg trkališta izlazi se na vrh Rajca (848mnv). Odatle se vraćamo nazad na početnu tačku u Planinarski dom.

Staza je dužine 16.6 km, bez težih deonica, prilagođena je svim kategorijama.

Nakon završetka akcije postoji mogućnost ručka u Domu (pasulj, hleb, salata) po ceni od 300,00 dinara – nije potrebno nositi svoj pribor. Za ručak je potrebno prijaviti se prilikom prijave na akciju.

Treking liga Srbije:

Start trke je u 09:30 od Planinarskog doma „Čika Duško Jovanović“. Date su tri staze sledećih karakteristika:

-          Mala staza:      dužina 16,60km, uspon 670m, vremenski limit 5.30h

-          Srednja staza: dužina 25,50km, uspon 1.034m, vremenski limit 7.30h

-          Velika staza:    dužina 34,20km, uspon 1.332m, vremenski limit 8.30h

Na stazi se nalazi 8 kontrolnih tačaka.

Svi učesnici dobijaju mapu staze i učesnički karton, koji overavaju na kontrolnim tačkama. Troje prvoplasiranih u muškoj i ženskoj konkurenciji na sve tri staze, u sve tri starosne kategorije dobijaju medalje, ostali učesnici koji uspešno završe takmičenje diplome i bedževe. Najuspešniji klub u muškoj i ženskoj konkurenciji dobija pehar.

Nakon povratka sa staza okupljanje obe grupe i polazak ka Čačku (oko 17:00).

Prijave: Prijave su moguće najkasnije do četvrtka 26.09.2019. Potrebno je prijaviti se na vreme zbog organizacije prevoza i slanja elektronskih prijava za učešće u Treking ligi. Zainteresovani se mogu prijaviti na tel. 064/653-14-16 (Dragoljub) ili 060/391-60-50 (Nevena). Prilikom prijave potrebno dostaviti akontaciju od 500,00 din. za prevoz i kotizaciju za takmičare 300,00din.  i izjasniti se o obroku u Domu radi najave organizatoru.

Cena prevoza: Na bazi popunjenog vozila oko 700,00 din.

Ishrana: Sve  vreme u  sopstvenoj režiji, uz mogućnost ručka u Domu po ceni od 300,00 dinara (pasulj, hleb, salata) – nije potrebno nositi pribor. U Domu postoji standardna ponuda napitaka.

Voda: Takmičari će na kontrolnim tačkama moći da se snabdeju vodom na: KT1, KT2, KT3, KT6, KT7. Učesnici pešačke ture moraju sa sobom poneti dovoljnu količinu vode.

Oprema:  Za rekreativce oprema prilagođena vremenskim prilikama, za takmičare standardna oprema za treking.

Potrebna dokumenta: lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2019. godinu, za takmičare -  takmičarska knjižica.

Predloženi plan i satnica su okvirni, organizator zadržava pravo izmene.

Svi učesnici pešačke ture kao i takmičari, učestvuju na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS-e i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD Kablar. Svaki učesnik je dužan da se pridržava planinarske etike i uputstva organizatora.

Organizator TLS: PSK „Pobeda“ Beograd

Vodič na stazi: Dragoljub Urošević, PD „Kablar“ Čačak

Prijave za treking: Nevena Trifunović, PD „Kablar“ Čačak

  • 01-logoca
  • 02-TALIJA
  • 03-Tetragon
  • 04-BExport
  • 05-ZENES
  • 06-cacanska-banka-v
  • 07-alti
  • 08-logodom
  • 09-LOGOINTERSP
  • 10_talia_photo