NAJAVA AKCIJE: Kanjon Jerme 25. - 27. oktobar

PLAN  AKCIJE: 

Petak, 25. oktobar:  Putovanje, uspon na Greben planinu. 

Polazak iz Čačka u 05:00 od lokomotive. Vožnja preko Kruševca, Niša, Pirota, do sela Dragovita, polazne tačke za uspon na Greben planinu.

 Polazak na uspon oko 10:30, izlazak na najviši vrh Beženište (1338m) oko 13:30. Zadržavanje na vrhu pola sata, zatim silazak istom stazom na polaznu tačku, u selo Dragovita, oko 17:00.

Dužina staze je 5 km u jednom smeru, uz visinsku razliku od oko 500m. 

Greben planina čini desnu stranu kanjona Jerme. Donji deo staze je seoski put. Gornji deo staze je zahtevan, iziskuje opreznost i sporo se prelazi. Najteži deo staze je dug pedesetak metara, to je uzak deo grebena gde je i sa leve i sa desne veoma strmo, ali  najrizičnijih desetak metara mogu se zaobići sa desne strane. 

U gornjem delu staze je puno lepih pogleda i mesta za fotografisanje.

Dolazak u Zvnonačku banju oko 18.00, smeštaj u vikendicama, noćenje.


Kanjon Jerme
Kanjon Jerme
Kanjon Jerme
Kanjon Jerme
Kanjon Jerme
Kanjon Jerme


Subota, 26. oktobar: Uspon na Vlašku planinu; kanjon Jerme; manastir Sveti Jovan Bogoslov. 

Ustajanje, polazak iz Zvonačke banje oko 08.00. Prevoz do kafane „Opančić“, polazak na stazu oko 09.00. Izlazak na susedne vrhove Panica i Vrtibog (1445m) oko 12.30. Pauza na vrhu 45 minuta. Silazak drugom stazom do manastira Sv. Jovan Bogoslov u Poganovu oko 16.30. Slobodno vreme nakon silaska za razgledanje manastira, kanjona i odmor u obližnjoj kafani, preko puta manastira, uz mogućnost ručka u sopstvenoj režiji (preporučuju pastrmku). Povratak u Zvonačku banju, noćenje

Dužina staze prilikom uspona 7 km, silazak 10 km. Visinska razlika oko 950m. 

Vlaška planina čini levu stranu kanjona Jerme. Početni deo staze je seoski put, zatim se preko livada i proplanaka dolazi do sipara koji vodi izmedju stena. Sipar je bezbedan, ali prestavlja najteži deo staze, u dužini od oko 500m.  Posle toga izlazi se iznad stena i staza ide obodom planine do najviših vrhova Panice i Vrtiboga. 

U gornjem delu staze je puno lepih pogleda i mesta za fotografisanje. 

Kanjon Jerme
Kanjon Jerme
Kanjon Jerme
Kanjon Jerme
Kanjon Jerme
Kanjon Jerme
Kanjon Jerme
Kanjon Jerme
Kanjon Jerme

Nedelja, 27. oktobar:  Uspon na Asenovo kale, povratak. 

Polazak na stazu oko 09.00. Izlazak na vrh Asenovo kale (1032m), lep vidikovac iznad Zvonačke banje, oko 11.00. Silazak u Zvonačku banju oko 13.00. 

Dužina staze je 4km u jednom smeru,  sa usponom od 430m. 

Na početku staze je mali kanjon Cedilka koji se smatra najužim u Srbiji. U tom predelu je 1928. godine sniman prvi zvanično naručeni srpski film “Rudareva sreća”. Skoro do samog vrha se koristi seoski put, a poslednjih petnaestak minuta uspona su malo teži, koristi se uska planinarska staza za uspon do vrha. 

Kanjon Jerme
Kanjon Jerme
Kanjon Jerme
Kanjon Jerme
Kanjon Jerme
Kanjon Jerme

Nakon silaska pakovanje i polazak za Čačak. Dolazak u  večernjim satima uz jednu dužu pauzu i mogućnost ručka u sopstvenoj režiji.

Prijave: Do popunjavanja vozila, a najkasnije do utorka, 22. oktobra, na sastanku ili na 063 642 684 (Miroslav Bogdanović) uz obaveznu akontaciju od 3.000 dinara. U slučaju odustajanja obavezno pronaći zamenu. Broj učesnika ograničen zbog skromnih smeštajnih kapaciteta u Zvonačkoj banji.

Cena akcije: Oko 4.200 dinara na bazi popunjenog vozila, konačna cena zavisi od broja učesnika. Cena obuhvata troškove prevoza, putarine, smeštaja, vodiča, organizacione troškove.

Smeštaj: Vikendice u Zvonačkoj banji, sobe trokrevetne i četvorokrevtne; upotreba kupatila (banjska voda); nije potrebno nositi posteljinu.

Ishrana: Sve vreme u sopstvenoj režiji.

Dokumenta: Lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska kartica sa članarinom za 2019.g.

Oprema: Lični pribor i oprema za višednevne akcije i ostalo prilagođeno stazi i vremenskim uslovima; zaštita od padavina; rezervna odeća i obuća. Obavezne planinarske cipele, štapovi poželjni. Verovatno neće biti potrebna, ali za svaki slučaj poneti baterijsku lampu.

Organizator zadržava pravo izmene plana.

Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uzpoštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD "Kablar".

Organizator akcije: Miroslav Bogdanović  063 642 684

Vodič na stazi: Saša Aranđelović  PK ,,Ruj 1706’’ Babušnica

  • 01-logoca
  • 02-TALIJA
  • 03-Tetragon
  • 04-BExport
  • 05-ZENES
  • 06-cacanska-banka-v
  • 07-alti
  • 08-logodom
  • 09-LOGOINTERSP
  • 10_talia_photo