NAJAVA AKCIJE: ČEMERNO - Savine isposnice nedelja, 06. septembar

Gornja Savina isposnica  nalazi se visoko u brdima zvanim Nemanjina kula, na obroncima planine Čemerno, uzvodno uz reku Studenicu. Gornja Savina isposnica, kao i  Donja Savina isposnica predstavlјaju nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture. Isposnicu je podigao Sveti Sava posle svog povratka sa Hilandara, u koju se povlačio za vreme postova gde se u miru i tišini molio.

Po predanju, Sveti Sava upravo u isposnici piše Studenički tipik i Žitije Svetog Simeona, a srednjovekovni zapisi otkrivaju da je on u nedostupnoj klisuri ustanovio čitavu prepisivačku školu iz koje su potekle knjige ispisane srpskim jezikom i ćirilicom da pruže narodu najveće blago – prosvetu.  Ispred kelija Gornje isposnice  nalazi se omanja crkva posvećena Svetom Đorđu.Tu je Savina pećina u kojoj se svetac po predanju podvizavao i Savino bure – izvor zaštićen zidom s prozorčićem kroz koji hodočasnici dugom kutlačom zahvataju vodu koja se koristi kao lek.

 

PLAN AKCIJE:

Polazak u 07: 00, skup kod lokomotive.

Vožnja preko Kraljeva do ušća reke Savošnice u Studenicu (7km od manastira Studenica),  polazak na pešačenje sa 500mnv. Kilometraža vozilom  oko 200 km (odlazak i povratak).

Staza većim delom vodi kroz šumu do donje, a zatim do gornje Savine isposnice (930 mnv), udaljene od polazne tačke  3km.  Prolazi pored nekoliko lepih vidikovaca. Od isposnice se izlazi na prevoj Gradina (1040m),  odakle nastavlјa grebenom kroz bukovu šumu. Staza u nastavku vodi na Smrdlјuč (1579 m), najviši vrh planine Čemerno. Sledi  skretanje prema centru sela Savovo, odakle se pored Savošnice silazi do polazne tačke.

Vode za piće ima kod Donje isposnice.

Ukupna dužina staze oko 10 km, uspon oko 500 m. Staza tehnički i kondiciono nije zahtevna.

U povratku je predviđen obilazak manastira Studenica, dolazak u Čačak u večernjim satima.

PRIJAVE: do petka,  04. septembra  na tel.  063 490 380 - Mirjana Mima Novakovic. Uz prijavu navesti da li idete sopstvenim vozilom ili ste se već dogovorili sa nekim oko prevoza. Broj učesnika zavisi od broja članova koji su spremni da krenu sopstvenim vozilom. Zbog epidemioloske situacije  preporuka je najviše tri osobe u jednom vozilu.

TROŠKOVI: Solidarna podela troškova prevoza, svaki auto za sebe.

DOKUMENTA:  Lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska knjižica, članarina za 2020. godinu.

Organizator zadržava pravo izmene plana.

Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe je obaveza učesnika da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD Kablar.

Organizator akcije: Mirjana Novaković - Mima, 063 490 380

Vodic na stazi:  Rada Vukosavljević, PSK ,,Gvozdac’’ Kraljevo

Čemerno 2020.
Čemerno 2020.
Čemerno 2020.
Čemerno 2020.
Čemerno 2020.
Čemerno 2020.
Čemerno 2020.
Čemerno 2020.
Čemerno 2020.
Čemerno 2020.
Čemerno 2020.

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo