Najava akcije: MRČAJEVCI – OSTRA Nedelja 31. januar 2021.god

PLAN AKCIJE:

Polazak u 7.20 za Kragujevac sa autobuske stanice u Čačku. Silazak u Mrčajevcima kod etno restorana „Erić"(stajalište Dragačevica). Umesto lokalnim autobusom može se naravno doći sopstvenim kolima ili taksijem.

–        Polazak na akciju od etno restorana Erić u 7.45.

–        Ide se prvi put trasom Zapadnomoravske transverzale, onim delom koji je formiran da spoji postojeće delove na ovoj transverzali. Skup planinara je kod etno restorana Erić u Mrčajevcima. Markiranim makadamskim putem se ide pored mrčajevačkg groblja, izlazi na stari put Mrčajevci – Ostra, kratko ide desno, pa se skreće prvim asfaltnim putem levo. To je put koji vodi za Bukovac i njime se ide do kraja koji se zove Ilijak. Sa ovoga puta se kod transformatora skreće levo i nizbrdo pored staroga groblja makadamom silazi do Ostrovke. Preko mosta se prelazi rečica i kreće uzbrdo putem koji vodi do centra Ostre. Ovaj put se napušta i sa njega ide desno kolskim putem koji silazi do Ostrovke, koja se ponovo prelazi preko mosta. Od rečice se ide tamo ka staroj napuštenoj kamenoj školi u zaseoku Dobrinje. Blagi asfaltni uspon vodi gore do makadama kojim se stiže do lovačke kuće u Ostri. Od lovačke kuće smo na stazi FRA i šumskim putem idemo do staze koja nas kroz kamenite predele vodi do vrha Ostrice.

–        Izlazimo na poznatu livadu sa stenama, na jedno od onih mesta sa koga se vidi cela zapadno-moravska dolina, Kotlenik, kraljevačke planine (Željin, Troglav i ostale) Jelica, Ovčar, Kablar, Vujan, Bukovik, Ostrica i nešto od planina tamo iza Jelice. A tu blizu su čini mi se na dohvat ruke, dom, škola, crkva, groblje, spomenik, plavi krov na putu za Mrčajevce, Ilijak. Tamo dalje su jelička sela, a desno Ljubić brdo i sela oko njega.

–        Penjemo se dalje najstrmijim delom u dužini od jednog kilometra, pored kamenja pokrivenog zelenom mahovinom i kroz šiblje stižemo do vrha Sa vrha silazimo na drugu stranu (u Vujetince) i na desnu stranu obilazimo Ostricu do centra sela i kraja akcije. Povratak do etno restorana je taksijem. Očekivani završetak akcije je oko 14 h. Nadamo se da nam vreme neće otežati ovu akciju.

–        Ukupna dužina staze je oko 15 km.

–        Uspon oko 560 m.

–        Silazak oko 440 m.

NAPOMENE:

Cena prevoza: lokalni prevoz, sopstveni prevoz ili taksi.

Poželjne prijave, najkasnije do 30. 01. 2021.god.

 

Dokumenta: lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.

Hrana iz ranca, poneti dovoljnu količinu vode.

Oprema: Obuća i odeća prilagođena vremenskim uslovima, zaštita od padavina i vetra.

U slučaju potrebe plan akcije može biti korigovan i prilagođen novonastalim okolnostima.

 

Svi učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe je obaveza učesnika da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD Kablar.

U ovim vremenima imamo dodatnu obavezu da se pridržavamo preporuka za zaštitu od korone, štiteći sebe i druge.

 

Vođa puta: Bato Radovanovic 064 077 1271

 

Taksi: Ceca 060 328 8188 (Cena od centra Ostre do centra Mrčajevaca je 600 dinara).

 

Autobusi iz Mrčajevaca za Čačak: 13.10    14.30 i 17.50.

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo