NAJAVA AKCIJE: STARA PLANINA – Midžor (2169 mnv), Dupljak (2032 mnv), Babin zub (1758 mnv) 12. - 14. Februar 2021.

Stara planina, ili Balkan planina ili samo Balkan, pripada sistemu Balkanskih planina koje se pružaju od Crnog mora na istoku, pa sve do Vrške čuke na zapadu. Dužina ovog planinskog sistema iznosi 530 km.Stara planina se većim delom nalazi u Bugarskoj, a znatno manjim delom na jugoistoku Srbije. Najviša tačka Stare planine je vrh Botev (2376 mnv) u Bugarskoj, a u Srbiji Midžor (2169 mnv).

 

Midžor je najviši vrh Stare planine u Srbiji, takođe i najviši vrh uže Srbije. Nalazi se na granici Srbije i Bugarske. Midžor se nalazi na Staroj planini na 2169 mnv. Nedaleko od njega je i izvor Trgoviškog Timoka i Loma. Geološku osnovu Midžora čine permski crveni peščari.

Dupljak (2032 mnv) je drugi najviši vrh Stare planine u Srbiji. Nalazi se na granici Srbije i Bugarske, sjeveroistočno od Midžora (koji je takođe na granici), i udaljen je od njega 3 km. Za razliku od Midžora, koji je najviša tačka na jednom ogromnom gromadnom uzvišenju, vrh Dupljak je znatno izraženiji, oštriji i po izgledu atraktivniji od Midžora. Između Midžora i Dupljaka, na 1789 mnv, nalazi se prevoj Vučja jama, odakle kreće strm i kamenit put do Dupljaka.

Babin zub je planinski vrh na 1758 mnv a u podnožju je istoimeno izletište na Staroj planini u okolini Knjaževca i nalazi se na 1550 mnv, odakle počinje uspon na Midžor. Izgrađeno je nekoliko skijaških staza, a na Babinom zubu se nalazi planinski dom i hotel.

Ovoga puta planirana je kombinovana akcija visokogoraca, alpinista, skijaša i planinara. U sklopu ove akcije biće izveden i deo osnovnog alpinističkog tečaja za tečajce.

PLAN   AKCIJE:

Petak, 12. februar:

Polazak iz Čačka, od lokomotive u 14:00 (doći 15 minuta ranije) a iz Gornjeg Milanovca u 13:30 iz centra grada (preko puta grila “G”). Vožnja Čačak – Kalna uz usputnu kraću pauzu. Dolazak u hotel “Srna”, do 20.00, smeštaj u sobe, noćenje.

Subota, 13. februar:

(Midžor 2169 mnv, Dupljak 2032 mnv)

Rano ustajanje (05.00), doručak i u 06.00 polazak prevozom do početne tačke uspona, planinarski dom “Babin zub”. U 7.00 polazak na uspon na Midžor. Na vrhu Midžor se delimo u dve grupe i to grupa (visokogorci, alpinisti i tečajci) koja nastavlja ka Dupljaku (ukupno 18 km, visinske razlike oko 700m) i grupa (planinari) koja se istim putem vraća ka početnoj tački (ukupno 13 km, visinske razlike oko 300 m).

Skijaši ostaju kod planinarskog doma “Babin zub” jer je tu žica i jedna od staza.

Povratak u smeštaj oko 17.00 (po povratku grupe sa Dupljaka). Večera, noćenje.

Nedelja, 14. februar:

(Babin zub 1758 mnv)

Ustajanje, doručak. U 08:00 polazak prevozom do početne tačke uspona, planinarski dom “Babin zub”. Uspon je tehnički zahtevan, oko 2-3 sata hoda pored ski staze do vrha i dalje preko vidikovca “Jabučko ravnište” do hotela “Stara planina”. Povratak asfaltnim putem do početne tačke.

Za tečajce važi tehnička obuka po programu tečaja.

Za skijaše je dan za skijanje.

Povratak u smeštaj oko 17.00, po završetku aktivnosti. Večera, slobodno vreme i noćenje.

Ponedeljak, 15. septembar:

Po ustajanju, doručak i odlazak na ski stazu (ili slobodno vreme, po želji). Odjavljivanje iz smeštaja i polazak za Čačak do 14.00. Usputno kraća pauza. Planirani dolazak u Čačak oko 20.00.

NAPOMENE :

•          Prijave, prevoz i cena: Prijave najkasnije do ponedeljka 08.02.2021.godine, na tel. 064 192 3816 (Boris Levai) uz akontaciju od 5000,00 (uključen avans za rezervaciju smeštaja) i izjašnjavanje o dodatnim obrocima. Zbog važećih epidemioloških mera, prevoz će se organizovati manjim kombi vozilima. Konačna cena zavisi od broja prijavljenih i ukupnog broja pređenih kilometara a okvirno iznosi oko 8.600,00 i uključuje 3 noćenja sa doručkom, prevoz od Čačka do smeštaja i nazad i prevoz Kalna – planinarski dom “Babin zub” i nazad, za sve dane boravka. Cena ne uključuje instruktažu (za tečajce), ski pass (za skijaše), druge obroke u toku dana, eventualne fakultative i ostale lične troškove. Za odustajanje od akcije posle 08.02. potrebno je naći zamenu jer se u suprotnom akontacija ne vraća.

•          Ishrana: U objektu hotela “Srna” u Kalni, uz smeštaj, obavezan je i obilan doručak od koga se može napraviti i užina za uspon. Drugi obrok nije obavezan i doplaćuje se 700,00 po obroku (čorba, divljač, roštilj, slatkiš).  Prijava za ručak-večeru (po dolasku u objekat posle dnevnih aktivnosti) bi se vršila pri prijavi za akciju.

•          Dokumenta: zdravstvena knjižica, lična karta, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2021. god. (za visokogorce, alpiniste i tečajce još i lekarski pregled sportskog lekara).

•          Oprema i voda: Lični pribor, planinarska oprema za zimske visokogorske uspone, zaštita od padavina, hladnoće i vetra (zimska  jakna, polar, kabanica, kapa, rukavice, naočare, kamašne, štapovi…), za visokogorce, tečajce i alpiniste oprema koja je potrebna za obavljanje zimskih aktivnosti. Poneti rezervnu odeću i obuću... Duž staze nema vode za piće. Preporučljivo je poneti termos sa čajem.

•          Vremenske prilike: U zavisnosti od vremenskih uslova i situacije na terenu vođa puta zadržava pravo korekcije i izmene plana.

Svi učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD “Kablar”.

Ova akcija bi se realizovala uz sprovođenje svih preventivnih mera u pogledu aktuelne epidemiološke situacije kao i u skladu sa  preporukama i ograničenjima   nadležnih državnih organa.

Molim vas da  svako od nas pokaže ličnu odgovovornost prema sebi i drugima.

Organizator akcije: Boris Levai 064 192 3816

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo