НАЈАВА АКЦИЈЕ:Б и Х - Осјеченица, Козара, НП Уна 20.-23. мај

Козара је планина на северозападу БиХ , дуга око 70 км, омеђена рекама Савом, Саном, Врбасом и Уном.

Осјеченица је планина на југозападу БИХ,  дуга око 30 км, омеђена са једне стране реком Уном и њеном притоком Унцем, а са друге стране са 3 крашка поља и планинама Клековачом и Грмечом. 

ПЛАН  АКЦИЈЕ:

 

ПРВИ ДАН, четвртак 20. мај

           

Полазак  у 14:30 часова испред локомотиве. Вожња мини бусом  преко Ваљева, Шапца, , Бијељине, Брчког, Добоја до Бања Луке уз успутне паузе. Долазак у Бања Луку око 21,30 часова. Смештај у апартмане (двокреветне и трокреветне) са кухињом и купатилом, ноћење.

 

ДРУГИ ДАН, петак 21. мај

 

Устајање у 8 часова. Полазак за Козару у 8,30 часова. Вожња у трајању од око 1 сата. Долазак до Мраковице где је почетак успона. Излазак на врх Лисина (978м), највиши на Козари. Повратак на полазну тачку. Стаза је лака, погодна за све категорије планинара, дуга око 15 км.

По повратку обилазак спомен обележја страдалима у Другом светском рату. Повратак у Бања Луку око 19 часова.  Укупно трајање вожње овог дана око 2 часа (120 км). Слободно време за обилазак града.

 

ТРЕЋИ ДАН, субота 22. мај

 

Устајање у 4 часа. Полазак ка Осјеченици (Општина Босански Петровац) у 4,30 часова. Вожња у трајању од 3 сата, од чега један сат макадамским путем,  до полазне тачке.

Успон на највиши врх (1795 мнв) уз пратњу водича из ПД “Абонос” Бања Лука. Са врха се пружа предиван поглед. Стаза је кондиционо средње  тешка, без техничких детаља, са успоном од око 700 мнв, дужине око 7 км. Повратак до возила.

Вожња до Мартин Брода на Уни, обилазак слапова Уне јединствене реке која  оставља без даха. Пауза за ручак. Следи вожња до Штрбачког бука у Националном парку Уна, обилазак националног парка. Потом вожња до етно села Чардаклије уз могућност вечере.

Повратак у Бања Луку у вечерњим сатима. Укупна дужина  вожње другог дана око 375 км.

 

ЧЕТВРТИ  ДАН, недеља 23. мај

 

Устајање у 7 часова. Улазак у возило у 7,30 часова. Вожња до Крупе на Врбасу (35 км). Обилазак места, слапова Крупе, воденица на Крупи, средњовековног града Гребена, Манастира Крупа (задужбина Стефана Немање). Пауза за ручак.

Полазак за Чачак око 14 часова, долазак у ноћним сатима.

 

НАПОМЕНЕ:

 

Пријављивање до 11. маја организатору уз аконтацију од 5.000,оо динара најкасније до истека рока за пријаву. Број места је ограничен на 20. У случају одустајања, аконтација се не враћа. Уколико у овом року аконтација не буде уплаћена, пријава ће бити брисана.

Предвиђена цена акције је око 9.000,оо дин у коју је урачунат превоз, смештај  у апартманима и улазнице .

Исхрана све време у сопственој режији.

Потребна је уобичајена планинарска опрема за успоне на Осјеченицу и Козару, као и  гардероба и лични прибор за вишедневне акције.

Од докумената потребна је лична карта или пасош., планинарска картица са маркицом за 2021. годину, здравствена књижица.

 

Организатор задржава право измене плана.

Учесници на акцију полазе добровољно, на сопствену одговорност, у складу са Правилником о безбедности ПСС и својим здравственим и физичким способностима, и уз постовање наведеног плана. Такође је обавеза учесника да се придржавају Протокола о понашању на акцијама ПД Каблар.

Акција се реализује уз обавезу спровођења свих превентивних мера у погледу актуелне епидемиолошке ситуације, као и у складу са одлукама и препорукама надлежних државних органа.

 

Организатор и вођа пута Ињац  Мирослав (063 660 710)

Kozara 2021.
Kozara 2021.
Kozara 2021.
Kozara 2021.
Kozara 2021.
Kozara 2021.
Kozara 2021.
Kozara 2021.

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo