НАЈАВА АКЦИЈЕ: БиХ - Цинцар, Малован, Јањске отоке 17. – 20. јун

Планине Цинцар и Малован део су Динарског планинског ланца и налазе се у југозападној Босни. Цинцар је најзападнији динарски врх виши од 2000 m. Лежи на пространој висоравни између четири највећа крашка поља у БиХ: на југозападу је Ливањско, на југистоку Дувањско, на северозападу Гламочко и на североистоку Купрешко поље.

Истоимени врх, са надморском висином од 2006 m, изгледа као заобљени, пирамидални врх који се уздиже на југоистоку уз Гламочко поље.

Јужне и југозападне стране Цинцара обрасле су планинским пашњацима, а северне густом, углавном црногоричном шумом. Висоравни и планинске падине изнад Ливањског и Гламочког поља, на надморским висинама изнад 1100 m, па до око 1300 m, покривене су травнатим површинама. На пространствима нетакнуте природе Ливањског поља и Цинцара галопира, према проценама, око 600 дивљих коња, потомака питомих коња које су власници пустили на слободу.

Од Цинцара према Купрешком пољу су други, нижи врхови. Најисточнији је Малован, који са својих 1826 m и врховима: Гола коса, Седло, Мали и Велики Малован, представљају једну од највиших планина на Купрешкој висоравни, а села у његовом подножју, Доњи и Горњи Малован, леже на надморској висини од 1150 m.

Планина је доста шумовита, углавном покривена шумама јеле и букве, а при самом врху бором и клеком, док је јужна страна, као и сам врх, голет.

Поглед са Великог Малована свакоме остаје у сећању, јер када је лепо време, ваздух чист и без оморине, са једне стране поглед „пуца“ до пола Босне, а са друге стране, преко Велебита, до Јадранског мора.

ПЛАН АКЦИЈЕ:                                                                                             

ПРВИ ДАН – четвртак 17. јун

Полазак у 12:00 часова испред локомотиве (доћи 15 минута раније)., полазак из Горњег Милановца у 11:15.

Вожња: Чачак - Ужице - Вишегад - Сарајево - Травник - Бугојно - Купрес - Ливно, уз паузе у току пута.

Долазак у планинарски дом „Крузи“ на Цинцару у вечерњим часовима. Дом је од Ливна удаљен 11 km. Капацитет дома је 45 лежајева, опремљен је санитарним чвором (нема туша), питком водом, соларном енергијом, дневним боравком, кухињом, зимском собом са роштиљем и наткривеном терасом.

Смештај, вечера и ноћење. 

ДРУГИ ДАН – петак 18.  јун

Устајање у 6:30 часова, доручак и припрема за успон на Цинцар. На успон се креће од планинарског дома, који се налази на надморској висини од 1265 m. Стаза је добро маркираном, а траса кружна. Успон је преко западне стране планине (Јарам), а силазак преко источне стране (Швабине штале – Беговача). Терен је кондиционо средње захтеван, а технички није захтеван. Дужина стазе је око 12 km, уз успон од око 800 m. При силаски сусрет са дивљим коњима.

Повратак у дом. Вечера, слободно време и дружење. 

ТРЕЋИ ДАН – субота 19.  јун

Устајање у 6:30 часова, доручак и полазак на Малован. Вожња мини бусом од планинарског дома до села Доњи Малован, који се налази на 1150 mnv и који је полазна тачка за успон. Стаза је кондиционо средње захтевна, а технички није захтевна. Дужина стазе је око 9 км уз успон од око 700 m.

У повратку, обилазак Римског моста на реци Шујици, фрањевачког музеја и галерије „Горица“, као и Српске православне цркве Успења Пресвете Богородице у Ливну.

Повратак у дом. Вечера, слободно време и дружење. 

ЧЕТВРТИ ДАН – недеља 19. јун

Устајање у 6:30 часова, доручак и припрема за повратак.

У повратку обилазак извора реке Бистрице (Думан) у Ливну и Јањских отока, који се налазе између Купреса и Шипова.

Повратак у Чачак у вечерњим часовима уз неколико успутних пауза. 

НАПОМЕНЕ:

Пријава: Организатору акције, а најкасније до 10. јуна (због резервације смештаја у планинарском дому).

Цена акције: Oко 9.000 динара на бази попуњеног возила од 20 места, а обухвата: превоз, ноћење, доручак и вечеру, улазнице за музеј, услуге водича на стази и организационе трошкове.

Коначна цена зависи од броја учесника. Приликом пријављивања обавезна је аконтација у износу од 5.000 динара. У случају одустајања потребно је наћи замену, у супротном аконтација се не враћа.

Исхрана: Уцену акције укључено: петак и субота - доручак и вечера, недеља - доручак. Остало у сопственој режији.

Документа: Пасош, лична карта, здравствена књижица и планинарска књижица са маркицом за 2021 годину.

Опрема: Планинарска опрема прилагођена стази и временским условима, заштита од падавина и ветра, гардероба и лични прибор за вишедневне акције.                                                        

Епидемиолошке мере: Обавеза коришћења маске на правилан начин, као и поштовање свих прописаних епидемиолошких мера.

Остало: Предложени план и сатница су оквирни. Организатор задржава право измене плана или отказивања због оправданих разлога.

Учесници на акцију полазе добровољно, на сопствену одговорност, у складу са Правилником о безбедности ПСС и својим здравственим и физичким способностима, и уз поштовање наведеног плана и свих прописаних епидемиолошких мера. Такође, обавеза свих учесника је да се придржавају Протокола о понашању на акцијама ПД „Каблар“.

 

Организатор и вођа пута, испред ПД „Каблар“: Данијела Марковић тел. 065/355 05 59

 

Водич на стази: ПД „Цинцар“ из Ливна

 

 

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo