NAJAVA VIŠEDNEVNE AKCIJE : JULIJSKI ALPI – TRIGLAV (2864mnv) ČETVRTAK – NEDELJA 15.-18. JUL .2021.god

TRIGLAV  je najviši planinski vrh  Slovenije (2864 m). Uspon na Triglav se može izvesti iz više pravaca i svaki za sebe predstavlja poseban dozivljaj. Zeleći da ovu akciju realizujemo na način da se ispune očekivanja  što većeg broja planinara  rešili smo uspon izvedeno iz dva pravca , odnosno da zainteresovanima ponudimo dve varijante koje se razlikuju po stepenu zahtevnosti.

1.varijanta (manje zahtevna) :  Uspon na  Triglav bi se izveo iz dve etape, tako da se u prvom danu prelazi deo staze od  Kovinarske  koče v Krmi  do doma na Kredarici – gde je planirano noćenje , dok je drugog dana planiran uspon preko Malog Triglava  na Triglav.  Potom sledi povratak istim pravcem Triglav – Mali Triglav - Kredarica - Kočovske koče v Krmi.. Vodič na stazi Aleksandar Barać.

2. varijanta ( zahtevna): Uspon na Triglav bi se izveo u jednom danu i to od Aljaževog doma „na Vratima“ 1015mnv  stazom „čerez Plemenice“. U ovoj varijanti penje se direktno najviši vrh Triglava (2864 m), pa se potom preko Malog Triglav silazi do doma Kredarica  gde je za obe grupe obezbeđeno prenoćište.    Vodič na stazi Boris Levai.

PLAN   AKCIJE:

 

ČETVRTAK:  15.jul :

Polazak iz Čačka  od lokomotive u 15:00 (iz G.Milanovca u 14.30)).,Vožnja Čačak – Beograd  Zagreb  Ljubljana  - NP Triglav , uz  više pauza koje će biti planirane u skladu sa potrebama i prolaznim vremenom putovanja.

PETAK :  16. jul..

U ranim jutarnjim časovima okvirno oko 05:00 časova dolazak u NP Triglav i putovanje do  Aljaževog doma "na Vratima" 1015 mnv., gde je polazna tačka za  varijantu 2. (više zahtevna) . Uspon  u ovoj varijanti  traje  od 7 do 8 sati (do vrha) u zavisnosti od grupe i još oko 2 sata do doma na Kredarici.  Ide se stazom "čez Plemenice", visinska razlika od početne tačke do vrha je 1849 m. Staza je veoma zahtevna i ne preporučuje se planinarima lošije ili srednje kondicije, kao ni planinarima koji nemaju iskustva u alpinizmu ili penjanju ferata. Penje se direktno najviši vrh, Triglav, pa se potom, preko Malog Triglava silazi do doma gde je obezbeđeno spavanje sa glavnicom grupe. Promena plana je moguća usled najavljenih vremenskih neprilika.

Učenici akcije koji  su se opredelili za uspon u varijanti  1. (manje zahtevna) nastavljaju putovanje do polazne tačke  kod Kovinarska  koče v Krmi (870mnv) , gde parkiramo vozilo i nakon priprema za uspon oko 7:00 časova krećemo na pešačenje planinarskom stazom u pravcem cerez Zgornjio Krmo do doma na Kredarica (2515 mnv) . Dužina staze 10,6 km, ukupna visinska  razlika  je 1645 mnv , (uspon 1672m,spust 26m) vreme potrebno za prelazak ove planinarske staze je oko 6 sati.

U domu na Kredarici  je planirano okupljanje obe grupe planinara ( 1. i 2. varijanta ),  večara po slobodnom izboru  i prenoćište.

 

 

SUBOTA :17. Jul. 

Ustajanje u 04:00 , pripreme za polazak na uspon. U 05:00 časova polazak na uspon preko Malog Triglava do Triglava. Ovaj završni deo uspona od doma na  Kredarici  do Triglava je najzahtevniji deo staze za planinare koji su se opredelili za 1. varijantu, u cilju povećanja bezbednosti poželjno kao opremu poneti ferata set.  Nakon kraćeg zadržavanja na vrhu , fotografisanja  i uzivanja u pogledu sledi silazak istom stazom do doma na Kredarici.

Po povratku na Kredaricu planiran je doručak i  odmor u trajanju od 1 sata, nakon čega  obe grupe planinara  (1. i  2. varijanta) kreću u silazak  pravcem dom na Kredarici - Zgornjo Krmo  - Kovinarska  koče v Krmi .  Trajanje  spusta po slobodnoj proceni i iskustvima iz ranijih godina je oko 5 sati.

Dolazak do vozila , okupljanje grupe, pakovanje i  putovanje do planinske kuće  na Savici gde imamo organizovanu večeru  uz druženje i sumiranje utisaka. ( Alternativna opcija je noćenje na Bohinjskom jezeru -čekamo potvrdu rezervacije)

NEDELJA : 18 jul.

Ustajanje u 07:30 časova , doručak i priprema za polazak. Putovanje i poseta Bledu i Bohinju sa zadržavanjem u skladu sa prolaznim vremenom i planom aktivnosti koje budu realne u raspoloživom vremenu. 

Polazak za Čačak oko 14:00  časova uz usputne pauze u skladu sa potrebama i prolaznim vremenom putovanja.

Dolazak u Čačak u noćnim satima.

NAPOMENE:

Prijava: najkasnije petka 09.07.2021. godine uz akontaciju od 70 eura  064 8526048 (Aleksandar Barać).

 

Kotizacija (projektovana ) na bazi 20 učesnika je 125 eura :

Kotizacija obuhvata troškove prvoza, putno osiguranje, prenoćište u domu na Kredarici, prenoćite u kući na Savici  kao i organizacione troškove.

 U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu.

Ishrana: U cenu je uključena  jedan doručak i jedna večera , ostala izhrana iz  ranca sa mogućnošću ishrane u objektima gde budemo pravili pauze.

Dokumenta: Pasoš, zdravstvena knjižica,  planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2021.g.,.

Putno osiguranje će biti obezbeđeno za učesnike akcije. Ukoliko neko od učesnika poseduje polisu putnog osiguranja potrebno je da o tome obavesti organizatora prilikom prijave za akciju.

Posebno ističemo ograničenja prilikom putovanja u inostranstvo u vezi sa  virusom COVID-19 , tako da su  učesnici akcije  u obavezi  da za putovanje  obezbede  Zeleni sertifikat  ( kojim dokazuju da su vakcinisani i da je od primanja druge  doze prošlo više od 14 dana)  ili Potvrdu    o testu  PCR ( ne stariji od 72 sata)  ili Antigenski test (ne stariji od 48 sati) Organitazor akcije će pratiti  aktuelne uslove putovanja u inostranstvo u vezi a virusom  COVID-19  i obaveštavati  o izmenala navedenih pravila.

 

Oprema za učesnike koji se opredele za manje zahtevnu deonicu (Varijanta 1.) : lični pribor, obuća i odeća prilagođena stazi i vremenskim uslovima, rezervna odeća i obuća, čeona lampa. Takodje u  cilju povećanja bezbednosti potrudite se da obezbedite pojas , kacigu i   Ferata set (original ili napravljen od prusika i karabinera)

Oprema za učesnike koji se opredele za  zahtevniju deonicu ( Varijanta 2): lični pribor, obuća i odeća prilagođena stazi i vremenskim uslovima, rezervna odeća i obuća ,  kaciga ,pojas, Ferata set (original ili napravljen od prusika i karabinera), 2 prusika, 2 karabinera,  čeona lampa (napunjena ili sa rezervnim baterijama).

Organizator zadržava pravo izmene plana.

Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz postovanje navedenog plana. Takođe je obaveza učesnika da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD Kablar.

Akcija se realizuje uz obavezu sprovođenja svih preventivnih mera u pogledu aktuelne epidemiološke situacije, kao i u skladu sa odlukama i preporukama nadležnih državnih organa.

Organizator i vodja puta:  064 8526048 (Aleksandar Barać).

Triglav 2021.
Triglav 2021.
Triglav 2021.
Triglav 2021.
Triglav 2021.
Triglav 2021.
Triglav 2021.

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo