NAJAVA AKCIJE: USPON NA ŽELJIN (1785m) I SABOR PLANINARA NA SUTELICI Nedelja, 18. jul 2021.

Akcija je iz kalendara PSS, organizator: PSU "Željin" Aleksandrovac

Željin je planina kopaoničkog masiva, nalazi se između Kopaonika, Studene planine, Ravne planine i Goča. Prostire se na područjima opština Kraljevo, Aleksandrovac i Vrnjačka Banja. Razvođe je izvorišnog dela Rasine (pritoke Zapadne Morave) i Jošanice i Gokčanice (pritoka Ibra).

Svojim karakterističnim vrhovima Željinom, ili Rogavskom čukom (1785mnv), i Pločkom čukom (1779mnv) koji su međusobno udaljeni nekoliko stotina metara, dominira okolinom. Vrh Željina je pod zaštitom države kao strogi prirodni rezervat. Planina obiluje mineralnim izvorima i ima bogat šumski pokrivač. Poznat je termalni mineralni izvor u Jošaničkoj banji, sa temperaturama vode od 48° do 80 °С. U prošlosti se na Željinu vadila olovna ruda. Legenda kaže da je na ovoj planini živeo zmaj koji je štitio vinorodnu Župu od grada i vetrova. Željinska ala je ovekovečena na bifori drevnog manastira Drenča.

 

Zbog svog položaja u središtu kopaoničkog masiva, uspon na Željin se može izvesti sa tri strane. Iz pravca severa, iz Mitrovog polja ispod Goča, trasa uspona vodi preko sela Rogavčevina i ovaj uspon je prilično dug. Sa zapada, moguće je na Željin popeti se iz doline Ibra, iz okoline Ušća. Najzad, postoji i dobar prilaz iz sela Ploča, koje se nalazi na samoj magistrali koja vodi ka Ušću, Raškoj i Novom Pazaru, odakle kreće naš uspon. Na ovoj stazi, do vrha treba preći dve izuzetno strme deonice.

PLAN AKCIJE:

05:00 - Polazak iz Gornjeg Milanovca (od crkve)

05:30 - Polazak iz Čačka (od lokomotive).

Vožnja: Čačak, Mrčajevci, Vrnjačka Banja, preko Goča, selo Ploča (oko 100km).

08:00 - 09:00 - Okupljanje i prijava učesnika kod crkve u selu Ploča

09:00 - Otvaranje akcije

09:15 - Polazak na stazu

13:00 - Izlazak na vrh Željina

14:00 - Dolazak na saborište Sutelica i odmor (slobodne aktivnosti)

16:00 - Polazak ka cilju

18:00 - Završetak akcije

Povratak: U kasnijim satima, uz jednu pauzu.

 

Opis staze: Polazna tačka je selo Ploča (900mnv), odakle se kolskim putem i dobro obeleženom planinarskom stazom ide prema zaseoku Jovančevići. Zatim se izlazi na Karaulički put i ide se ka Šumskoj kući na Smrečju (1300mnv). Nastavlja se planinarskom stazom kroz šumu do vrha Željina (Rogavačka čuka, 1785mnv). Nakon toga se zapadnom stranom spustamo do zaravni Sutelica, gde je saborište i gde će biti napravljena pauza. Posle toga se sa saborišta spuštamo u Pločku reku, vraćamo se ka Šumarskoj kući na Smrečju, i preko zaseoka Jovančevići silazimo na početnu tačku u selo Ploča.

 

Sabor na Sutelici se održava od davnina. Sutelica na turskom znači susretanje. U doba Turaka, na ovaj dan bilo je dozvoljeno da se sretnu i popričaju momci i devojke različite nacije i vere. Tog dana to im niko nije zabranjivao. Tako je ostao običaj da ovde bude sabor, da se zabave čobani i oni koji su dolazili iz okolnih sela. U poslednjih 30 godina, na saborište se dolazi dva dana ranije, na kampovanje.

 

Dužina staze: Staza je kružna, dužine 16km.

Kumulativni uspon: 900m

Vreme prolaska: Oko 8 sati.

Težina staze: Srednje zahtevna.

 

 

NAPOMENE:

 

 • Prijave: Najkasnije do petka, 16. jula, na tel. 064/99.403.99 (Branka Vuković).
 • Dokumenta: Lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska kartica sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.
 • Cena prevoza: Oko 1.300 din. na bazi procene popunjenog vozila od 20 sedišta (sa dva vozača). Konačna cena zavisi od broja prijavljenih. U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, u protivnom ostaje obaveza nadoknade organizatoru u iznosu od 1000 din.
 • Ishrana: Sve vreme hrana iz ranca. Nije sigurno da će na saborištu biti prodaja hrane.
 • Voda: Vode na stazi ima na više mesta, nije potrebno nositi veliku količinu.
 • Oprema: Lični pribor, obuća i odeća prilagođena stazi i vremenskim uslovima, rezervna presvlaka i obuća (obavezne planinarske cipele, štapovi, vetrootporna jakna i oprema za kišu).
 • Vremenska prognoza za Željin: od 17° do 22°С, mogućnost kiše.
 • Organizator zadržava pravo izmene plana.

 

Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe je obaveza učesnika da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD "Kablar".

 

Akcija se realizuje uz obavezu sprovođenja svih preventivnih mera u pogledu aktuelne epidemiološke situacije, kao i u skladu sa odlukama i preporukama nadležnih državnih organa.

 

Organizator akcije: Branka Vuković (064/99.403.99)

Vodiči na stazi: PSU "Željin" Aleksandrovac

Željin 2021.
Željin 2021.
Željin 2021.
Željin 2021.
Željin 2021.
Željin 2021.
Željin 2021.
Željin 2021.
Željin 2021.
Željin 2021.
Željin 2021.
Željin 2021.

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo