NAJAVA AKCIJE: SEVERNA MAKEDONIJA KORAB (Golem Korab 2764m) , DEŠAT (Golem Krcin 2341m) 16.09- 19.09.2021.god.

Planina Korab je najviša planina u Severnoj Makedoniji i u Albaniji. Korab je granična planina između ove dve države i zapravo je nastavak Šar planine. Planina ima nekoliko vrhova sa preko 2000 metara nadmorske visine, od kojih su najviši: Golem Korab 2764 m, Kepi Bar (2,595 m), Mala Korapska Vrata (2425 m; stariji podaci), Kabaš (2,395 m), Ciganski Premin (2,295 m), Ploča (2,235 m), Visoka Karpa (2,090 m). Državna granica prelazi preko najvišeg vrha, Velikog Koraba. Na Korabu se nalazi najviši i najspektakularniji vodopad u Makedoniji. U proleće kada se topi sneg - vodopad pada s visine od 130 metara, u kotlinu Dlaboke reke.

Dešat je planina na granici Severne Makedonije i Albanije. Ova planina je deo planinskog lanca Šara - Korab - Dešat - Stogovo - Karaorman. Najviši vrh planine je Velivar ( Veli vrv ) sa 2 373 metra, slede vrhovi Deli Senica i Suva Bara. Na planini se nalaze nekoliko malih ledeničkih (glacijalnih) jezera,  najposećenije je Lokuv, koje se nalazi na severnoistočnom delu planine, na 1 560 metara nadmorske visine. U istočnom podnožju planine je kanjon reke Radike, koji deli planinu Dešat od planina; Bistra i Stogovo. Veliki deo Dešata je uključen u nacionalni park Mavrovo, najbliži grad planini je Debar u kanjonu Radike.

Matka se nalazi oko 17km, jugozapadno od centra Skoplja. Okružena je planinarskim vrhovima iznad 1000 m, šumom, zelenim dolinima I pašnjacima. Karakterišu je čist vazduh,bogata flora i fauna, tople zime i umerena leta, tako da je ovaj predeo jedan od najlepših makedonskih bisera. Matka predstavlja ulaz u jedan tajanstven i skriven svet strmih i visokih stena koje se nadvijaju nad bistru vodu reke Treske. U svojim nedrima krije pećine prekrasnih stalaktita i stalagnita, izvore lekovite vode, endemske biljke i redak životinjski svet. Medju poznatijim manastirimai crkvama se izdvajaju manastir Sveti Andreja iz XIV veka, manastir Matka i crkva Sveta Bogorodica iz XIV veka i Sveti Nikola. Reka Treska je poznato po uredjenoj stazi za trenine i takmičenja u kajaku.

PLAN AKCIJE

Četvrtak 16. septembar

Polazak iz Gornjeg Milanovaca  u 12:15 (od crkve), polazak iz Čačka u 13:00  od lokomotive (doći 15 minuta ranije). Vožnja Čačak-Kragujevac-Batočina -Vranje-Skoplje--Tetovo- Mavrovi Anovi  -Trnica. Tokom putovanja ćemo praviti  kraće pauze. Dolazak oko 22 h u Trnica, smestaj.

 Petak 17. septembar

Ustajanje. U 5.30h krećemo vozilom  do polazne tačke,  stare karaule Strezimir (1454m), odakle se kreće na uspon na vrh Golem Korab. Prvi deo staze ide naizmenično makadamom i stazom kroz šumu sve do visine oko 1700 m, kada izlazimo iz šume i odvajamo se na stazu. U nastavku uspona presecamo par puta jedan potočić iz kog se može piti voda . Nastavljamo konstantnim usponom sve do prevoja na oko2390 m. Sledeća 2 km pešačenja je skoro po izohipsi (100 m uspon-spust). Sledi blagi uspon sve do vrha Veliki Korab (2763m) . Na vrhu odmaramo pola sata a zatim povratak istom stazom. Ukupna dužina staze je oko 20 km sa usponom od 1400m. Povratak u hotel oko 19h.

Subota 18. septembar

Ustajanje.  U 5.30h krećemo vozilom  do sela Bituše ( 1410m) gde nam je polazna tačka. Od sela staza vodi do vrha Golem Krcin(2341m). Na vrhu pravimo pauzu za fotografisanje. Ako uslovi dozvole idemo na Velivar(2373m), koji je najviši vrh Dešat planine. Dužina staze je 21km sa 1600m visinske razlike. Ukoliko  pešačenje realizujemo u planiranoj  satnici , nakon zavrsenog pešačenja posetićemo  manastir Svetog Jovana Bigorskog, XI vek,  na obali reke Radike. Povratak u hotel i noćenje

Nedelja 19. septembar

Ustajanje, u 7.30 h doručak u hotelu. U 8.30h krećemo ka Tetovu, gde je planirana kraća pauza,  zatim  nastavljamo put do kanjona Matka, pored Skoplja. Za obilazak kanjona I ručak u restoranu planirana je duža pauza .  U 14.00 h planiran je polazak za Čačak. Tokom vožnje ćemo praviti kraće pauze.  Planirano vreme  dolazak u Čačak oko 23h.

Planirana tura je kondiciono zahtevna i podrazumeva dobru fizičku spremnost planinara.

NAPOMENE:

PRIJAVA: najkasnije do  subote 12.09.2021. godine uz akontaciju od 60 eura  064 8526048 (Aleksandar Barać).Uz prijavu dostavite broj planinarske knjižice, pasoša, JMBG i adresu stanovanja iz pasoša kao i informaciju o tome da li vam je potrebno osiguranje. 

 

KOTIZACIJA:  (projektovana ) na bazi 20 učesnika je 110 eura.

Kotizacija obuhvata troškove prvoza, putno osiguranje, tri prenoćišta u apartmanima Hotela Korab Trnica u trokrevetnim sobama , jedan obrok (doručak u nedelju),   angažovanje lokalnog vodiča   kao i organizacione troškove.

 U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu.

ISHRANA: U cenu je uključen  jedan obrok (doručak u nedelju), ostala ishrana iz  ranca sa mogućnošću ishrane  i u restoranu hotela .

DOKUMENTA: Pasoš, zdravstvena knjižica,  planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2021.g. Putno osiguranje će biti obezbeđeno za učesnike akcije. Ukoliko neko od učesnika poseduje polisu putnog osiguranja potrebno je da o tome obavesti organizatora prilikom prijave za akciju.

Posebno ističemo ograničenja prilikom putovanja u inostranstvo u vezi sa  virusom COVID-19 , tako da su  učesnici akcije  u obavezi  da za putovanje  obezbede  Zeleni sertifikat  ( kojim dokazuju da su vakcinisani i da je od primanja druge  doze prošlo više od 14 dana) ili Potvrdu o preležanom virusu  Covid-19 u poslednjih  45 dana , računajući od dana ozdravljenja ili Potvrdu    o negativnom  testu  PCR ( ne stariji od 72 sata)  ili  negativan Antigenski test (ne stariji od 48 sati).  Organitazor akcije će pratiti  aktuelne uslove putovanja u inostranstvo u vezi a virusom  COVID-19  i obaveštavati  o izmenala navedenih pravila.

OPREMA : Lični pribor i oprema , obuća i odeća prilagođena akciji i vremenskim uslovima, rezervna odeća i obuća  i čeona lampa (napunjena ili sa rezervnim baterijama).

 

Organizator zadržava pravo izmene plana.

Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz postovanje navedenog plana. Takođe je obaveza učesnika da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD Kablar.

Akcija se realizuje uz obavezu sprovođenja svih preventivnih mera u pogledu aktuelne epidemiološke situacije, kao i u skladu sa odlukama i preporukama nadležnih državnih organa.

 

Organizator i vodja puta:  064 8526048 (Aleksandar Barać).

Korab 2021.
Korab 2021.
Korab 2021.

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo