НАЈАВА АКЦИЈЕ: ГРЧКА – Крф, Видо, Пантократор, Ипсос 22. – 26. септембар

„Стојте, галије царске! Спутајте крме моћне!

Газите тихим ходом!

Опело гордо држим у доба језе ноћне

Над овом светом водом...“

Крф је друго по величини острво у Јонском мору и представља најсеверније острво Грчке.

Назив острва Крф данас користе Срби и народи бивше Југославије, док остатак света користи латински назив Corfu, а Грци га зову Керкира, по прелепој нимфи Керкири, ћерки речног бога Асопа. Бог мора Посејдон се заљубио у Керкиру, отео је и довео на ово острво. Из њихове страсне љубави родио се син Феак који је по легенди био праотац народа Феачана који су касније вековима живели на овом острву.

Крф је једно од најзначајнијих места стварања новије српске историје и за нас острво Крф има посебан значај. Боравак на Крфу је уједно прилика и за мало ходочашће, јер представља место где је српска војска нашла спас после преласка албанских планина приликом повлачења из Србије током Првог светског рата. Поред војске и цивила, на Крф су из Србије измештени и сви органи тадашње српске државне управе.

Рељеф Крфа је изразито брдовит, па иако ретко прелази границу од 500 mnv, кад брда прерастају у планине, због близине мора многа брдашца имају врло изражену релативну висину, а са скоро сваког се пружа изванредан поглед. Крфске планине сврставају се у ниске (до 1000 mnv).

Мада је практично цело острво прекривено брдашцима (само је најјужнији део Крфа изразито равничарски), у рељефу се препознају две праве планине. На северу се протеже планина Пантократор ("Сведржитељ"), дужином од око 20 километара, то јест скоро целом ширином острва.

Друга крфска планина, Агиос Дека (“Света Десеторица"), налази се у централном делу острва, издижући се изнад доста нижег околног терена мада се ни сама не може похвалити великом висином, јер се највиши истоимени врх издиже само 576 метара изнад мора.

ПЛАН   АКЦИЈЕ:

ПРВИ ДАН - среда 22. септембар:

Полазак од локомотиве у 15:00 часова (доћи 15 минута раније), а из Горњег Милановца у 14:30 часова од Грила “Г” код парка. Ноћна вожња Чачак – Крушевац – Појате – Градско – Битољ – Гревена – Игуменица, уз успутне паузе за одмор и граничне формалности. Долазак у Игуменицу у раним јутарњим сатима и укрцавање на први трајект за Крф.

ДРУГИ ДАН - четвртак 23. септембар:

После искрцавања у луку Керкира, после око 2 сата пловидбе трајектом, следи организован одлазак бродом на острво Видо, такође у трајању од око 2 сата.

На острву Видо присуствоваћемо званичној манифестацији обележавања 105. годишњице искрцавања српске војске на Крф и положити венац на спомен обележје.

По повратку са оства Видо, настављамо до смештаја у Ипсосу (дуплекс – две одвојене собе са по два кревета), који је од мора удаљен око 150 метара.

Након смештаја у собе, слободно време и дружење.

ТРЕЋИ ДАН - петак 24. септембар:

Устајање и, након доручка, припрема за успон на највиши врх острва Пантократор (906 - 917 mnv у зависности од извора података).

У 07:00 полазак на успон. Терен није кондиционо и технички захтеван. Дужина стазе је око 13 km, уз успон од око 500 m.  

На врху Пантократора налазе се истоимени манастир и начичкане антене и предајници.

Са Пантократора се пружа феноменалан поглед на цело острво, грчке и албанске планине, а видљива је и обала Италије у добрим временским условима иако је удаљена око 130 км.

Са врха је планиран силазак макадамским путем до Нимфиних водопада за око 3 сата где би у близини чекао превоз.

У наставку дана предвиђен је обилазак градића Касиопи и задржавање на плажи, која се налази иза тврђаве.

Предвече, повратак у смештај и слободно време.

Напомена:

Постоји могућност формирања групе која ће остати у Ипсосу и ту провести слободно време током целог дана.

ЧЕТВРТИ ДАН - субора 25. септембар:

Устајање и након доручка, обилазак Крфа, значајних места из српске историје, када је одбрана Србије имала своје чудне и тешке обрте, када је вихор Првог светског рата, српској војсци, власти и народу, наменио тежак изазов и судбину коју ниједна светска нација није доживела.

Такође, планиран је обилазак и других знаменитости острва.

Након обиласка Крфа, повратак у смештај и слободно време.

Напомена:

Постоји могућност формирања групе која ће остати у Ипсосу и ту провести слободно време током целог дана.

ПЕТИ ДАН - недеља26. септембар:

Устајање и, после доручка, припрема за повратак.

У 7:00 часова полазак за Чачак.

Превоз трајектом до Игуменице. Наставак пута уз паузе по потреби и у зависности од услова и времена вожње.

Повратак у Чачак у вечерњим часовима.

НАПОМЕНЕ:

Пријава:

Организатору акције, а најкасније до 16. септембра уз обавезну аконтацију од 120 € (због резерације возила и смештаја и регулисања путног осигурања).

У случају одустајања потребно је наћи замену, у супротном аконтација се не враћа.

Приликом пријаве и уплате аконтације потребно је да учесници дају следеће податке због пријаве боравишта и регулисања осигурања: ЈМБГ и број важећег пасоша валидног најмање до краја 2021.

Котизација акције:

Oко 150 € на бази попуњеног возила од 20 места, а обухвата: трошкове превоза, трајекта у оба правца, смештаја (3 ноћења), превоза бродићем до острва Видо и назад, боравишне таксе, услуге водича, путног осигурања као и организационих трошкова. Укупна цена зависиће од коначног броја учесника. У цену није урачуната услуга превоза локалним превозом, уколико није могуће нашим превозом доћи до појединих локалитета.

Коначна цена зависи од броја учесника.

Смештај:

Три ноћења у месту Ипсос (дуплекс – две одвојене собе са по два кревета, са обезбеђеном постељином и пешкирима). Смештај је удаљен око 150 m од мора.

Исхрана:

Све време у сопственој режији. Ови трошкови су индивидуални и не улазе у заједничку цену акције.

Документа:

Пасош, лична карта, здравствена књижица и планинарска књижица са маркицом за 2021 годину.

Епидемиолошке мере:

Према тренутно важећим грчким прописима за улазак у Грчку потребно је поседовати:
- негативан PCR тест, не старији од 72 сата, односно антигенски (рапид) тест не старији од 48 сати (ослобођена су деца до 12 година старости), или
- потврду о завршеној вакцинацији најмање 14 дана пре доласка у Грчку, издату од стране надлежног органа (потврда, поред личних података, треба да садржи тип примљене вакцине и број доза), или
- потврду о прележаном Covid 19, која се издаје 30 дана након првог позитивног теста и важи 180 дана.
Потврде треба да буду издате на енглеском, француском, немачком, италијанском, шпанском или руском језику.
Путници на граничном прелазу могу бити подвргнути тестирању брзим тестом, а уколико је тест позитиван обавезна је кућна изолацији 10 дана у објекту по избору путника или оном који буде одређен од стране грчких надлежних органа (о трошку грчке државе). Вакцинисани путници који буду позитивни на брзом тесту, подлежу карантину у трајању од 7 дана и последњег дана карантина бивају тестирани PCR тестом.

Обавеза коришћења маске на правилан начин, као и поштовање свих прописаних епидемиолошких мера у Србији, Северној Македонији и Грчкој.

Опрема:

Планинарска опрема прилагођена стази и временским условима, заштита од падавина и ветра, гардероба и лични прибор за вишедневне акције.                                                        

Остало:

Предложени план и сатница су оквирни. Организатор задржава право измене плана или отказивања због оправданих разлога.

Сви учесници на акцију полазе добровољно, на сопствену одговорност, у складу са Правилником о безбедности ПСС и својим здравственим и физичким способностима, и уз поштовање наведеног плана и свих прописаних епидемиолошких мера. Такође, обавеза свих учесника је да се придржавају Протокола о понашању на акцијама ПД „Каблар“.

Организатор и вођа пута, испред ПД „Каблар“: Данијела Марковић тел. 065/355 0559

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo