NAJAVA AKCIJE: B i H - TREBINJE (Leotar, Bjelasnica) 08.-10. oktobar

Leotar je planina  severno od Trebinja, čiji se najviši vrh nalazi na nadmorskoj visini od 1244 metara. Na vrhu Leotara se nalazi tv-odašiljač Radio televizije Republike Srpske.

S vrha Leotara se pruža pogled na grad Trebinje i njegovu okolinu, u smeru Crne Gore na masiv Orjena, i dalje sve do Kučkih planina i Komova, prema severu su Bioč i Volujak, prema severozapadu hercegovačka brda i planine, sve do Veleža, prema zapadu pogled dopire do Biokova, a prema jugu i jugozapadu vidi se Jadransko more.

Bjelasnica je planina na jugu Hercegovine, između Trebinja i Ljubinja. Izdiže se iznad Popovog polja, sa desne strane reke Trebišnjice. Proteže se od sela Do do Starog Slanog. Najviši vrhovi su Motka (1396 m), Ilija (1338 m) i Siljevac (1297 m).

PLAN  AKCIJE:

Petak, 08. oktobar

Polazak iz Gornjeg Milanovca u 23:15 od crkve, polazak iz Čačka u 24:00 od lokomotive (doći 15 minuta ranije). Noćna vožnja Čačak - Višegrad - Trebinje, dolazak u jutarnjim satima.  Uspon na Leotar počinje sa magistralnog puta Trebinje - Bileća. Staza najpre vodi serpentinama do ravnijeg, središnjeg dela, nakon čega sledi strmiji deo do vrha. Izlazak na vrh Leotar (1244m), kraće zadržavanje. Nastavak pešačenja preko grebena Kamena glava do susednog vrha Gljiva (1031m) na kom se nalaze ostaci austro-ugarskog utvrđenja, odakle se silazi na magistralu, gde će čekati vozilo.

Staza je srednje težine, dužina oko 14km, uspon oko  900, vreme prolaska oko 7 sati.

Smeštaj u hotel ,,San’’, koji se nalazi nedaleko od centra grada, slobodno vreme, noćenje.

Trebinje 2021.
Trebinje 2021.
Trebinje 2021.
Trebinje 2021.
Trebinje 2021.
Trebinje 2021.

- http://trebinjelive.info/2015/05/27/dobro-nam-dosli-ako-planirate-posjetu-trebinje-ovo-morate-obici/

- https://mapio.net/pic/p-25861867/

                                                           

Subota, 09. oktobar

Nakon doručka prevoz do sela  Žakovo (330mnv) odakle počinje uspon na Bjelasnicu. U prvom delu staza je nešto strmija, nakon prevoja laganija. Na prvoj polovini uspona, do litica Bjelasnice (800mnv) staza je podzidana. Od litica počinje pešačka staza koja serpentinama izlazi na greben do katuna Glačice, odakle se, uz povećan oprez, izlazi na vrh Motka (1395m), najviši na planini. Sa vrha se pruža izuzetan pogled na Popovo polje,  Jadransko more, masive Žijova, Orjena, Durmitora, Bioča, Lebršnika, Volujka, Veleža, Maganika .... Silazak  na polaznu tačku istom stazom.

Staza je nešto zahtevnija, dužine oko 10km, ukupna visinska razlika je oko 1100m, vreme prolaska oko 7 sati.

Po silasku vožnja do sela Mrkonjići, obilazak duhovnog centra i rodne kuće Sv. Vasilija Ostorškog. U povratku za Trebinje obilazak manastira Tvrdoš (mogućnost kupovine vina i suvenira u prodavnicama pored manastira). Zavisno od raspoloživog vremena organizovani obilazak Hercegovačke Gračanice na brdu Crkvina (udaljenost od hotela oko 1,5km tako da je moguć i individualni obilazak u petak ili subotu, posle pešačenja, ukoliko ne bude moglo organizovano).

Povratak u hotel, slobodno vreme, noćenje.

Bjelašnica 2021.
Bjelašnica 2021.
Bjelašnica 2021.
Bjelašnica 2021.
Bjelašnica 2021.
Bjelašnica 2021.

Tvrdoš 2021.
Tvrdoš 2021.
Tvrdoš 2021.
Tvrdoš 2021.

            Motka: https://www.vucjizub.org/markirane-staze/planina-bjelasnica/

            Motka: https://www.youtube.com/watch?v=Fy2FwQLKnuI&ab_channel=SlobodanStefanovic

            Mrkonjići: https://gotrebinje.com/sr/destinations/crkva-sv-vasilija-tvrdoskog-i-ostroskog/

            Man. Tvrdoš: http://manastiriusrbiji.com/manastir-tvrdos/

            Hercegovačka Gračanica: https://gotrebinje.com/sr/destinations/hercegovacka-gracanica/

 

Nedelja,  10. oktobar

Pakovanje, doručak i napuštanje hotela. Vožnja do sela Žitomislić, obilazak manastira i muzeja. Nastavak putovanja do Mostara gde je predviđena duža pauza.Nakon pauze, polazak za  Čačak, vožnja preko Sarajeva i Višegrada. Usputne pauze zavisno od raspoloživog vremena i ograničenja vozača.

Dolazak u Čačak u večernjim satima.

Mostar 2021.
Mostar 2021.
Mostar 2021.
Mostar 2021.
Mostar 2021.

            Žitomislić: https://gotrebinje.com/sr/destinations/%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%80-%d0%b6%d0%b8%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%bb%d0%b8%d1%9b/

 

NAPOMENE:

Prijave: do popunjavanja vozila, a najkasnije do četvrtka 23. septembra (zbog uplate rezervacije u hotelu), poželjno SMS ili Viber na  063 642 684 (Miroslav Bogdanović), uz obaveznu akontaciju od 50 . U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, akontacija se ne vraća. Preostali deo iznosa učesnici plaćaju na akciji. Prilikom prijavljivanja dostaviti broj dokumenta i matični broj.

Kotizacija: projektovana na bazi 20 učesnika (popunjeno vozilo) biće oko 80 .  Konačan iznos zavisi od broja učesnika i pređene kilometraže.Kotizacija obuhvata: troškove prevoza, putno osiguranje, dva prenoćišta sa doručkom, lokalnog vodiča na stazi,  organizacione troškove.

Ukoliko neko od učesnika poseduje polisu putnog osiguranja potrebno je da o tome obavesti organizatora prilikom prijave za akciju.  

Ishrana: dva doručka u hotelu, ostalo sve vreme u sopstvenoj režiji

Potrebna dokumenta: važeća lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu

Oprema: lični pribor, garderoba, planinarska oprema za višednevne akcije (planinarske cipele, ranac,  štapovi, jakna, zaštita od kiše, sunca (kačket, šešir i sl...), baterijska lampa,  lična apoteka itd….

Smeštaj: trokrevetne sobe sa kupatilom u hotelu ,,San’,’ nedaleko od centra grada.

            Hotel ,,San’’: https://www.poslovnivodic.com/hotel-san-trebinje-smestaj.html

Voda na stazi: na stazama nema vode, poneti dovoljnu količinu za 8 sati pešačenja (minimum 2 litra).

Organizator zadržava pravo korekcije plana zavisno od vremenskih prilika, raspoloživog vremena i sl...

Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz postovanje navedenog plana. Takođe je obaveza učesnika da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD Kablar.

Akcija se realizuje uz obavezu sprovođenja svih preventivnih mera u pogledu aktuelne epidemiološke situacije, kao i u skladu sa odlukama i preporukama nadležnih državnih organa.

Učesnici akcije će pratiti  uslove putovanja u inostranstvo, u vezi a virusom  COVID-19,  i prilagođavati se  eventualnim izmenama.

Organizator akcije i vođa puta: Miroslav  Bogdanović, 063  642  684

Vodiči na stazi: PD ,,Vučji zub’’  Trebinje

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo