NAJAVA AKCIJE: STARA PLANINA 22. – 24. oktobar

PLAN AKCIJE:

Petak, 22. oktobar:                                                                                                                      

(putovanje, Kozji kamen, Rosomački vrh, izletište Vrelo – smeštaj noćenje)

Polazak od lokomotive u 05:00 (za planinare iz Gornjeg Milanovca polazak je u 04:15 sa parkinga ispred Lidla). Vožnja Čačak – Kruševac – Niš – Pirot – hotel ,,Stara’’, uz jednu dužu pauzu. Laganom šetnjom izlazak na vidikovac Kozji kamen (1180m), jedan od vrhova planine Vidlič. Sa vidikovca se pruža izuzetan pogled na glavni venac Stare planine i njene najviše vrhove (Babin zub, Midžor, Tri čuke...), zatim na selo Paklešticu, Belski most, Gostuški zaliv i celo Zavojsko jezero, od početka kod Pakleštice, pa do kraja kod brane.

 

Dužina staze oko 7 km, uspon oko 170m.

https://anta019.blogspot.com/2016/12/vidlic-kozji-kamen-1181-mnv.html

https://kompaskazesrbija.rs/vidikovac-kozji-kamen/

Povratak do vozila, vožnja do polazne tačke uspona na Rosomački vrh (1260mnv), u narodu poznatiji kao ,,Kukla’’. Izlazak na vrh, sa koga se bukvalno vide svi vrhovi Stare planine, zatim Vidlič, Ponor, Bratkova strana kao i tri sela - Brlog, Dojkinci i Jelovica. Zadržavanje zavisno od raspoloživog vremena, povratak do vozila.

Dužina staze oko 9 kmuz visinsku razliku od oko 400 m. Staza nije zahtevna.

http://caca-faca.blogspot.com/2019/04/rosomacki-vrh-kukla.html

http://staraplaninaadventure.com/destinations/peaks-and-lookouts

Vožnja do izletišta Vrelo na ušću Jelovičke u Dojkinačku reku, smeštaj u motelu ,,Vrelo’’, noćenje.

 

https://mapio.net/pic/p-43132167/

 

 

Subota, 23. oktobar:

(vrhovi  Tri čuke, 1933 mnv,  izvor Tri kladenca, Kopren, 1963 mnv, Koprenski vodopad)

 

Rano ustajanje, nakon doručka polazak na celodnevnu turu. Vožnja  terenskim vozilima uz Dojkinačku reku, kroz prirodni rezervat Arbinje do parkinga iznad izvora ,,Hladna voda’’, odakle je polazak na pešačenje.

Na pola puta ka Krvavim barama skreće se desno i nakon prelaska reke sledi uspon na pogranične vrhove Tri Čuke (1933 mnv) gde je predviđeno kraće zadržavanje. Dalje, pored Tri kladenca - izvora Dojkinačke reke,  prelazeći plato Koprena izlazak na vrh Kopren (1963 mnv).

Silazak do Dabidžinog potoka niz koji se dolazi do Koprenskog vodopada. Vodopad je kaskadnog tipa, dužine oko 103 m. Nakon vodopada ,,staza’’ dalje vodi kroz gustu kleku do izlaska na patrolnu stazu i greben kojim se silazi  do spomen obeležja Kaca kamen. Vožnja terenskim vozilom do motela, večera, noćenje.

Dužina staze oko 22km, visinska razlika oko800m. Staza je zahtevna, na pojedinim mestima teško prohodna zbog polja guste kleke, nije pogodna za planinare nedovoljne pripremljenosti. NAPOMENA: za ovu stazu neophodne su duboke cipele i kamašne i, radi predostožnosti, baterijska lampa.

 

https://www.google.com/search?q=tri+%C4%8Duke+slike&tbm=isch&source=univ&client=firefox-b-d&sa=X&ved=2ahUKEwi2s4jUkZ7iAhVzu3EKHd2DB5EQsAR6BAgJEAE&biw=1600&bih=764

 

http://www.vodopadisrbije.com/site/vodopad/79

https://www.srbijapodlupom.com/vodopad-kopren/

 

 

Nedelja, 24. oktobar:  (uspon na Vidlič, povratak)

 

Doručak, pakovanje, polazak (napuštamo motel). Vožnja do sela Smilovci odakle počinje uspon na planinu Vidlič. Izlazak na najviši vrh Guvnište (1413m), kraće zadržavanje. Silazak do vozila stazom koja će biti određena u zavisnosti od raspoloživog vremena. 

Dužina staze oko 15km,uspon oko 600m.

Polazak za Čačak uz jednu dužu pauzu, dovoljnu za ručak u sopstvenoj režiji. Nastavak puta, dolazak u Čačak u večernjim satima.

NAPOMENE:

Prijave: Do popunjavanja vozila, a najkasnije do 11. oktobra (zbog rezervacije smeštaja) na 063 642 684 (Bogdanović Miroslav). Broj učesnika ograničen na 20 zbog smeštajnih kapaciteta. Prilikom prijave obavezna akontacija od 4.000 dinara. U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, u protivnom ostaje obaveza nadoknade organizatoru u iznosu akontacije.

Kotizacija: Oko 6.500 din. (varijanta popunjenog vozila od 20 mesta), odnosno oko 7.500 din. (vozilo od 16 mesta)  i obuhvata  troškove prevoza, putarine, smeštaja, terenskih vozila, vodiča i organizacione troškove. Konačna cena zavisi od broja učesnika.

Smeštaj: U motelu ,,Vrelo’’ u dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama sobama sa kupatilom. Nije potrebno nositi posteljinu.

 Ishrana: Sve vreme u sopstvenoj režiji. Postoji mogućnost organizovanog obroka u restoranu ,,Vrelo’’ (doručak, večera) o čemu će učesnici biti obavešteni pre polaska (izbor jela i cena). Obroci nisu obavezni i ne ulaze u cenu akcije. Izjašnjavanje za ovu varijantu je istovremeno kada i konačna  prijava za akciju.

Oprema: Planinarska oprema za višednevne ture, (za subotu duboke cipele, kamašne, baterijska lampa), zaštita od vetra i padavina, oprema za spavanje, peškiri, lični pribor, i sl... Poneti rezervnu obuću i odeću.

Dokumenta: Lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska kartica (plaćena članarina za tekuću godinu).

Ostalo: Predloženi plan i satnica su okvirni, sačinjeni na osnovu podataka koji su prikupljeni od vodiča, meštana, drugih planinara i sa interneta. Organizator zadržava pravo izmene plana, au slučaju najave nepovoljnih vremenskih prilika otkazivanja akcije

Učesnici  na  akciju  polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom  o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD ,,Kablar".

Akcija se realizuje uz obavezu sprovođenja svih preventivnih mera u pogledu aktuelne epidemiološke situacije, kao i u skladu sa odlukama i preporukama nadležnih državnih organa.

Vođa puta i organizator akcije: biće saopšteno naknadno

Vodič: Miki Nikolić

Stara planina 2021.
Stara planina 2021.
Stara planina 2021.
Stara planina 2021.
Stara planina 2021.
Stara planina 2021.
Stara planina 2021.
Stara planina 2021.

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo