NAJAVA AKCIJE: MAKEDONIJA – JAKUPICA (Solunska glava 2540m) 03.-05. decembar

Jakupica je jedan greben Mokre planine koja se nalazi u centralnom delu RSM, zapadno od Velesa, južno od Skoplja, između Skopske kotline na severu, Bitoljsko - prilepske kotline na jugu, Porečke doline na zapadu i doline Vardara na istoku. Najviši vrh je Solunska glava  2540 mnv. Na planini postoje 2 glacijalna jezera i tragovi ledenog doba u vidu cirkova, morena i valova.

PLAN  AKCIJE:

Petak, 03. decembar:

Polazak iz  Čačka u 06:00 ispred lokomotive (za planinare iz Gornjeg Milanovca polazak je u 05:30 iz centra grada). Vožnja Čačak – Pojate – Preševo – Skoplje - Veles - selo Nežilovo (oko 475 km), planirano vreme putovanja oko 8 sati. Iz Nežilova (698 mnv) pešačenje do planinarskog doma ,,Čelpes" (1450 mnv) uz usputnu posetu izvoru reke Babune, koji  se nalazi ispod atraktivnih nežilovskih stena, i vodopadu na istoj reci. Trajanje pešačenja do doma oko 5 sati, sa rančevima na leđima. Mogućnost prevoza težih rančeva džipovima. 

Planirano vreme dolaska u dom oko 19 - 20 časova. Smeštaj u domu, večera (opciono) po ceni od 4 €. Dom je renoviran, ima kupatila, kuhinju, posteljinu, sobe su višekrevetne. Cena noćenja 7 €. U domu se može kupiti konzervirana hrana, sokovi, pivo....

 

Subota, 04. decembar:

Ustajanje u 06:00, doručak u domu (opciono) po ceni od 3 €, polazak na uspon u 07:00. Prvi deo uspona je kroz šumu, a potom zasneženim livadama do grebena (2100 mnv), i na kraju snežnim grebenom do najvišeg vrha – Solunska glava (2540m). Ukupan uspon je 1100 mnv, u dužini od oko 9 km. Očekivano vreme za uspon 5 sati.

S obzirom na zimske uslove i mogući sneg, staza je zahtevna i srednje teška (6/10), pogodna samo za kondiciono pripremljene planinare. Na grebenu postoji verovatnoća pojave zaleđenog snega zbog čega je obavezna upotreba dereza i cepina pa je potrebno iskustvo u korišćenju ove opreme. Povratak istom stazom do doma, planirano vreme povratka oko 16 časova. Ručak (opciono npr. krompir sa svinjetinom i salatom), po ceni od 4 €. Uveče planinarska zabava sa domaćinima.

 

Nedelja, 05. decembar:

Ustajanje u 08:00, doručak (opciono), u 09:00 polazak nazad ka Nežilovu drugom stazom  gde će čekati vozilo. Dolazak u Nežilovo oko 12:00, ručak (opciono) na lokalnom ribnjaku (pastrmka sa prilozima) po ceni od 5 €. Polazak za Čačak u 14:00, dolazak u večernjim satima.

 

 

Prijave: Najkasnije do 30. novembra na 063 660 710 (Miroslav Injac). Broj mesta ograničen zbog prilaska vozila (samo kombi vozilo) u selo Nežilovo.

 

Kotizacija: Oko 60 € obuhvata prevoz, putarine, smeštaj, osiguranje, organizacione troškove… Cena je formirana na bazi popunjenog vozila, konačna cena zavisi od broja učesnika. Obavezna akontacija prilikom prijavljivanja 40 €,  koja se ne vraća u slučaju odustajanja, osim ako se nađe zamena.

Ishrana: Sve vreme u sopstvenoj režiji uz mogućnost ishrane u domu (izbor i cene su navedene).Troškovi ishrane nisu obuhvaćeni kotizacijom.

Oprema: Obavezna visokogorska  oprema za zimske uslove (dereze, cepin, penjački pojas, zimska obuća i odeća - poneti sa sobom jer u domu nema mogućnosti za iznajmljivanje opreme), lični pribor, lični komplet prve pomoći, naočare za sunce, zaštitna krema za lice, čeona lampa, rukavice, kapa, rezervna odeća i obuća, oprema za spavanje…. 

Dokumenta: važeći pasoš ili biometrijska lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska kartica sa članarinom za tekuću godinu. Za prelazak granice je potrebno imati još: potvrdu o primljene 2 doze vakcine protiv covid -19 (zeleni sertifikat), ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati, ili potvrdu o preležanom virusu  u zadnjih 45 dana računajući od dana ozdravljenja. Postoji mogućnost izmene ovih uslova, pa je potrebno pratiti na sajtu Ministarstva inostranih poslova RS (uslovi za prelazak granice u Republiku Severnu Makedoniju).

 

Organizator zadržava pravo izmene plana.

Učesnici  na akciju  polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom  o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD ,,Kablar".

Akcija se realizuje uz obavezu sprovođenja svih preventivnih mera u pogledu aktuelne epidemiološke situacije, kao i u skladu sa odlukama i preporukama nadležnih državnih organa.

Organizator akcije i vođa puta: Miroslav Injac   063  660  710

Jakupica 2021.
Jakupica 2021.
Jakupica 2021.
Jakupica 2021.
Jakupica 2021.
Jakupica 2021.
Jakupica 2021.

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo