Najava akcije: VELIKI VUJAN Nedelja 26. decembar 2021.god

OVE GODINE SE PO OSMI PUT NA VUJNU RASTAJEMO SA PLANINARSKOM GODINOM, SA ŽELJOM DA NAM SVAKA NOVA GODINA BUDE PLANINARSKI LEPŠA I BOGATIJA

PLAN AKCIJE:

Dolazak na vrh V. Vujna po želji iz sedam pravaca:

           1.1.      Od Ibarske magistrale (Brđani – igralište, do vrha 6,5 km). Dolazak lokalnim autobusom Čačak – G. Milanovac, polazak iz Čačka u 6.15. Ovo je tradicionalna staza već osmu godinu.

Ide se od autobuskog stajališta (6.40) do škole, zatim preko potoka, pored groblja, kroz Repište do izlaska na prevoj (Banjska vrata). Sa ovoga dela puta se po lepom vremenu pruža pogled na Mali i Veliki Vujan, Željin, Troglav, Jelicu, Ovčar, Kablar, Ostrvicu, Rudnik, G. Milanovac i Čačak. Od prevoja se ide delom grebenom do vrha Veliki Vujan. Od autobuskog stajališta u Brđanima se lagano stiže do vrha za manje od 3 h. Silazak je u G. Trepču, odakle je povratak za Čačak linijskim taksijima ili autobusom u 15.15. Staza je markirana od prodavnice u Brđanima i deo je buduće Zapadnomoravske transverzale. Dužina staze je oko 12 km, uspon oko 650 m, silazak oko 590 m.

 1. 2.      Iz G. Milanovca (od Norveške kuće) Lunjevačkim putem kroz Ražanik i zaselak Petkovići. Dužina staze je 7,5 km, uspon 670 m. Staza je kraća za 3 km, ako se kolima nastavi vožnja do kraja asfaltnog puta, bez bitnog uticaja na ukupan uspon (dogovor sa Branom Vuković). Polazak na stazu od Norveške kuće je u 6.30 h. Povratak istom stazom ili do kafane „Lunjevica“. U tom slučaju ukupna dužina staze sa povratkom je 16,5 km. U prilogu je dat trek.  
 2. Od Ibarske magistrale (Mlakovac, do vrha 5 km), lokalnim autobusom sa autobuske stanice u Čačku, u 6.15, silazak na stanici Mlakovac, pešačenje asfaltnom ulicom do mostića na Despotovici, odakle je staza markirana do vrha. Po izlasku na prevoj (Banjska vrata) skrenuti levo i dalje pratiti markaciju. Druga opcija je dolazak kolima i povratak na isto mesto.
 3. Od Ibarske magistrale (Preljina – crkva, do vrha 12,5 km). Staza je markirana, a može se doći kolima do lovačke kuće u Preljini i time skratiti pešačenje za 3,5 km do vrha. Ovom stazom se izlazi na Stazu patrijarha Pavla.
 4. Od G. Trepče (Šapčina ćuprija – tabla opštine G. Milanovac, na putu G. Trepča – G. Milanovac, do vrha 2 km), samo sopstvenim prevozom. Kola se mogu parkirati na raskrsnici asfaltnog i makadamskog puta, ili se voziti još par stotina metara makadamom do skretanja staze (drugi put, desno) i time za par stotina metara skratiti pešačenje.
 5. Od manastira Vujan do vrha 2 km, samo sopstvenim prevozom ili lokalnim autobusom, ali onda je 6 km id čega 4 km kretanja asfaltom. U tom slučaju je polazak lokalnim autobusom iz Čačka u 6.15, silazak kod transformatora (skretanje sa Ibarske magistrale ka manastiru Vujan).
 6. Od klisure u Brđanima, grebenom do staze broj 1, do koje ovaj deo nije markiran. Polazak na ovu stazu je od škole u Brđanima, pa uz Despotovicu do grebena na koji se skreće – desno. Dužina ove staze je oko 6 km. U prilogu je dat trek za ovu stazu sa povratkom na početnu tačku.

Napomena: Sve staze su markirane (osim dela staza broj 2 i 7), a po izboru planinara se može jednom stazom ići na vrh, a drugom se vraćati, ili se istom vraćati.

Planirano je da vas na vrhu u 9 h zagreje logorska vatra sa „šumadijskim čajem“, ako to vremenski, zdravstveni i korona uslovi dozvole.

Dokumenta: lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.

Oprema: Obuća i odeća prilagođena vremenskim uslovima, zaštita od padavina i vetra.

U slučaju potrebe plan akcije može biti korigovan i prilagođen novonastalim okolnostima.

Svi učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz postovanje navedenog plana. Takođe je obaveza učesnika da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD Kablar.

Obaveza planinara je da u ovom „korona vremenu“, poštuju sve zakonom propisane mere zaštite, kako bi smanjili rizik za sebe i okolinu.

Zbog lovačke sezone preporučuje se da vodič svake grupe nosi fluoroscentni prsluk.

Mole se planinari da sa akcije ponesu jednu flašu pod parolom „Jedan planinar, jedna flaša“, u cilju malog doprinosa čistijem Vujnu i životnoj sredini. Kese će biti obezbeđene.

Organizatori akcije: Bato Radovanovic 064 077 1271 i Brana Vuković 064 994 0399. Zbog korona okolnosti, planinarski sastanci se ne održavaju, pa je poželjna prijava na navedene telefone.

 

G. Trepča - Čačak: Taksi oko 1000 d/v (AS 320 333; PINK 320 640; ČAKSI 197 07)

Lokalni autobus G. Trepča – Čačak u 15.15 h

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo