NAJAVA AKCIJE: 39. božićni uspon na Rtanj subota, 08. januar

Rtanj je planina koja se nalazi u Istočnoj Srbiji, oko 200 km jugoistočno od Beograda, nadomak Boljevca. Pripada Karpatskim planinama, a najviši vrh Šiljak (1565 m) predstavlja prirodni fenomen kraškog reljefa.

Istorija Rtnja se vezuje za priču o bogatoj jevrejskoj porodici Minh koja je posedovala paraćinsku fabriku štofova, a kasnije i rtanjski rudnik kamenog uglja. Julius Minh izvršio je samoubistvo pod nerazjašnjenim okolnostima, a supruga Greta sa Juliusovom braćom preuzela je rukovođenje rudnikom. Za sećanje na svog muža, Greta je sagradila crkvicu-kapelu na vrhu planine Rtanj. Crkvu je osvećena 1936. godine. Pre dvadesetak godina kapela je stradala kao posledica verovanja u rtanjske legende. Razneta je dinamitom u pokušajima traganja za davno skrivenim bogatstvom.

 

PLAN  AKCIJE:

04:15 Polazak iz Gornjeg Milanovca iz centra, a iz Čačka u 4:45 od lokomotive (doći 15 min pre polaska). Vožnja Čačak – Pojate – motel ,”Balašević”’. Kraća pauza tokom puta.

07:45 Dolazak do motela ,”Balašević”, prijava organizatoru.

08:30 Polazak na uspon.

Staze:

A/ Uspon severnom stranom kreže od separacije Mirovo.  Dužina staze je oko 7.5 km, uz visinsku razliku pri usponu oko 1200m. Orijentaciono vreme uspona je oko 4,5 sata. Staza je zahtevna i  potrebna je odgovarajuća kondicija i oprema za zimske visokogorske uspone. Do 13:30 izlazak na vrh Šiljak (1565m), kraće zadržavanje nakon čega sledi silazak u naselje Rtanj,  južnom stranom (oko 7km), koji traje oko 2,5 sata. Ukupna dužina staze oko 15km.

B/ Staza sa južne strane, koja je lakše savladiva, polazi iz naselja Rtanj. Visinska razlika pri usponu je oko 950m, orijentaciono vreme uspona oko 3,5 sata. Staza je manje zahtevna od uspona sa severne strane, ali je takođe potrebna oprema za visokogorske uspone. Planirani izlazak na vrh je oko 13.00, kraće zadržavanje i silazak istom stazom u naselje, do početne tačke. Ukupna dužina staze oko 14km.

O varijanti staze učesnici se izjašnjavaju organizatoru prilikom prijave za akciju.

Nakon silaska u  naselje Rtanj i okupljanja učesnika podela zahvalnica i priznanja. Polazak za Čačak, dolazak u večernjim satima.

NAPOMENE :

Prijave: do popunjavanja vozila, a  najkasnije do četvrtka 06. januara u podne, na tel. 063 660 710 (Miroslav Injac) uz obaveznu akontaciju od 1.000 dinara.

U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, u protivnom ostaje obaveza nadoknade organizatoru u iznosu akontacije.

Kotizacija: oko 1.600 dinara u varijanti popunjenog vozila, obuhvata troškove putarine i prevoza. Konačna cena zavisi od broja učesnika.

Ishrana: Sve vreme sopstvenoj režiji.

Dokumenta: zdravstvena knjižica, lična karta, članarina za 2022. god. učesnička knjižica sa prethodnih uspona.

Učesnička knjižica: Članovi koji su prethodnih godina učestvovali na ovom usponu potrebno je da organizatoru akcije, prilikom prijavljivanja za akciju, dostave godinu rođenja, broj učesničke knjižice i broj učešća do sada, a učesničku knjižicu ponesu sa sobom na akciju, radi overe.

Oprema: Lični pribor, planinarska oprema za zimske visokogorske uspone, zaštita od padavina, hladnoće i vetra (zimska  jakna, polar, kabanica, kapa, rukavice, naočare, kamašne…). Poneti rezervnu odeću i obuću.... Duž staze nema vode za piće. Preporučljivo je poneti termos sa čajem.

Organizator zadržava pravo izmene plana.

Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD „Kablar“.

Akcija će se realizovati uz sprovođenje svih preventivnih mera u pogledu aktuelne epidemiološke situacije kao i u skladu sa  preporukama i ograničenjima   nadležnih državnih organa.

Molimo vas da  svako od nas pokaže ličnu odgovovornost prema sebi i drugima.

 

Organizator akcije i vođa puta: Miroslav Injac  063 660 710

Vodič na stazi: PSD ,,Dragan Radosavljević’’  Zaječar

Rtanj 2022.
Rtanj 2022.
Rtanj 2022.
Rtanj 2022.
Rtanj 2022.
Rtanj 2022.
Rtanj 2022.
Rtanj 2022.
Rtanj 2022.
Rtanj 2022.
Rtanj 2022.
Rtanj 2022.
Rtanj 2022.

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo