Subota, 15. januar SUVOBORSKI I RAVNOGORSKI VRHOVI, PEĆINE I VIDIKOVCI

Danilov vrh (842m), Suvobor (866m), Mokra pećina (645m), Babina glava (787m), vidikovac Sige

Planinarska tura Ravnom gorom, uz uspone na dva najviša vrha Suvobora.

Ravna gora je visoravan koja se prostire na zapadnim i jugozapadnim obroncima planine Suvobor, najvećim delom na teritoriji sela Koštunići. Delom je obrasla gustom bukovom šumom koja je opasana vodotokom Grab, dok preostali krajolik čine kamenita golet i napušteni pašnjaci. Sa najvišeg vrha - Babine glave (787m), jasno se vide Ovčar, Kablar, vrhovi Maljena, šumadijskih i valjevskih planina. Duboko u dolini nalazi se Mokra pećina (645m) koja je važna osobenost Ravne gore. Smeštena je na levoj dolinskoj strani reke Grab, a u pećini je i njeno izvorište. Grab i Bukovača se u Koštunićima spajaju u Čemernicu. Ukupna dužina pećine je 395m, visinska amplituda iznosi približno 16m. Celom dužinom teče pećinski potok. Istočno se nalazi manje poznata i pristupačna Suva pećina koja je, zapravo, prostrani otvor u stenama sa dva ulaza. Toponimi sa nazivom Ravna gora su brojni i u Srbiji i na Balkanu, a ovaj je prepoznatljiv po divljem predelu netaknute prirode i istorijskim događajima iz dva svetska rata.

Na vrhove Suvobora najčešće se penje sa istočne visoravni, od Rajca, a mi ćemo se u zimskim uslovima popeti sa lakše, zapadne strane, od Brajića i Koštunića, pa nastaviti obilazak Ravne gore u pravcu Maljena. U zavisnosti od vremenskih prilika i potencijalnih snežnih nanosa, koji u ovom kraju mogu da budu izraziti, koristićemo predviđene ili alternativne staze.

 

PLAN AKCIJE:

07:30 – Polazak iz Čačka, od lokomotive.

06:50 – Polazak iz Gornjeg Milanovca, od crkve.

Maršruta: Čačak – Preljina – Takovo – Brezna – Teočin – Brajići – Ravna gora (oko 55km).

08:45 – Priprema za pešačenje i polazak na stazu.

Staza: Najpre se od Brajića penjemo na Danilov vrh (oko 1,3km u jednom pravcu) i možemo ostaviti rance u vozilu. Posle povratka na početnu tačku, vozilom dolazimo do staze za vrh Suvobora. Na vrhu pravimo video snimak za novu igru PSS "Izazovi planinara". Silazimo grebenom Suvobora, nastavljamo kružno oko Ravne gore do Mokre pećine. Odatle nastavljamo uspon do Babine glave, potom silazimo do crkve, gde će nas čekati vozilo. U slučaju neprohodnih snežnih nanosa, od Mokre pećine ćemo koristiti alternativnu stazu kroz šumu, sa manje uspona. Deonicu od crkve do izlaska na magistralni put možemo i prepešačiti zbog lepih predela (2km) ako budemo imali dobro prolazno vreme. U povratku ćemo se kratko zadržati kod lovačke kolibe, kako bismo prošetali do atraktivnog vidikovca Sige. Odmor ćemo napraviti u kafani na Ravnoj gori (ako bude radila) ili u restoranu "Zapis" u Takovu.

Dužina staze - oko 17km, ukupan uspon – oko 400m. Vreme prolaska 6-7 sati, u zavisnosti od nivoa padavina.

Povratak u Čačak – u kasnijim popodnevnim satima.

 

NAPOMENE:

Prijave: Najkasnije do četvrtka, 13. januara – do 18:00, na 064/99.403.99 (Branka Vuković), uz obaveznu akontaciju od 600 din. U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, u protivnom ostaje obaveza nadoknade organizatoru u iznosu akontacije.

Kotizacija na bazi popunjenog vozila: Oko 800 din. Konačna cena zavisi od broja učesnika.

Dokumenta: Lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska kartica sa plaćenom članarinom za 2022. godinu.

Oprema: Obuća i odeća prilagođena terenu i vremenskim uslovima - zaštita od padavina, mraza i vetra; rezervna odeća i obuća. U uslovima kraćeg dana, obavezna čeona lampa.

Ishrana/voda: Sve vreme hrana iz ranca. Poneti dovoljnu količinu vode i topli napitak u termosu. Po završetku akcije, moguća je pauza u nekom od restorana.

Vremenska prognoza: Predeo će biti pod snegom zbog padavina tokom sedmice. Mraz i jači vetar, sa manjom mogućnošću novih padavina. Uz adekvatnu opremu, očekujemo bajkovit zimski dan sa sunčanim intervalima.

 

Organizator zadržava pravo izmene plana.

Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe je obaveza učesnika da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD “Kablar”.

Akcija se realizuje uz obavezu sprovođenja svih preventivnih mera u pogledu aktuelne epidemiološke situacije, kao i u skladu sa odlukama i preporukama nadležnih državnih organa.

Organizator akcije: Branka Vuković, 064/99.403.99

Ravna gora 2022.
Ravna gora 2022.
Ravna gora 2022.
Ravna gora 2022.
Ravna gora 2022.
Ravna gora 2022.
Ravna gora 2022.
Ravna gora 2022.
Ravna gora 2022.
Ravna gora 2022.
Ravna gora 2022.

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo