NAJAVA AKCIJE: GLEDIĆKE PLANINE nedelja, 16. januar

 (druženje sa planinarima PD ,,Žeželj’’)

Gledićke planine se pružaju u pravcu severozapad-jugoistok u dužini od 35 km između reke Lepenice na severu, Gruže na zapadu, Levča na istoku i Zapadne Morave na jugu. U suštini razdvajaju Gružansku dolinu i Levač. Spadaju u red najviših i najdužih planina u Šumadiji.

Dobile su naziv po selu Gledić, koje se nalazi u centralnom delu planine, a postiji i verovanje da su naziv dobile po tome što se sa njih daleko gleda. Bogate su prirodnim lepotama, šumom, izvorima pitke vode, rečnim tokovima, pašnjacima, livadama, divljim životinjama i rudnim blagom (ugalj, gips, pirit, bakar, gvožđe...). Na ovom pitomom, talasastom vencu nalazi se više autentičnih, starih srpskih sela. Najviši vrh planine je Samar 922 m/nv, a tu su još vrhovi: Jasenovita glava 906 m/nv, Crni vrh 897 m/nv, Šiljata stena 868 m/nv.

 

PLAN AKCIJE:

 

Polazak iz G. Milanovca u 08:00 od crkve, polazak iz Čačka u 08:45 od lokomotive.

Vožnja Čačak  - Mrčajevci - Kragujevac - Grošnica - Adžine Livade - Bajčetina (oko 70km), bez usputnih zadržavanja. Očekivani polazak na stazu oko  10:15.

 

 

Staza: Bajčetina – Veliko Cerje – Dulenski Crni vrh (897m/nv) – Bajčetina.

Staza je kružna, počinje iz sela Bajčetina, gde se i zavšava. Staza je markirana i deo je Gledićke transverzale. Veoma je laka za prolazak i snalaženje. Odlikuju je lepi vidikovci, a na stazi postoje izvori pitke vode. Dužina staze je 12km, ukupan uspon je 460 metara. Cela staza se prelazi za približno 5 sati.

U početku staza kreće u pravcu jug-jugoistok prema selu Bajčetina, nakon približno 4,5km skreće u pravcu severoistoka i severa ka potezu Veliko Cerje, a nakon prelaza prostranim velikim livadama skreće ka odmorištu Zelena. Uspon na Crni vrh biće izveden iz pravca istoka, nakon čega se staza u pravcu severozapada spušta u Bajčetinu.

 

Posle pešačenja poseta hramu Sv. Dimitrija u Bajčetini. Povratak za Čačak uz jednu pauzu.

 

NAPOMENE:

Prijave: Najkasnije do petka, 14. januara – u podne, na 064 394 79 39 (Sanja  Radulović), uz obaveznu akontaciju od 600 din. U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, u protivnom ostaje obaveza nadoknade organizatoru u iznosu akontacije.

Kotizacija na bazi popunjenog vozila: Oko 800 din. Konačna cena zavisi od broja učesnika.

Dokumenta: Lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska kartica sa plaćenom članarinom za 2022. godinu.

Oprema: Obuća i odeća prilagođena terenu i vremenskim uslovima - zaštita od padavina, mraza i vetra; rezervna odeća i obuća.

Ishrana/voda: Sve vreme hrana iz ranca. Poneti dovoljnu količinu vode i topli napitak u termosu.

Organizator zadržava pravo izmene plana.

Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe je obaveza učesnika da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD “Kablar”.

Akcija se realizuje uz obavezu sprovođenja svih preventivnih mera u pogledu aktuelne epidemiološke situacije, kao i u skladu sa odlukama i preporukama nadležnih državnih organa.

Organizator akcije i vođa puta: Sanja Radulović 064 394 79 39

Vodič: PD ,,Žeželj’’ Kragujevac

Gledićke planine 2022.
Gledićke planine 2022.
Gledićke planine 2022.
Gledićke planine 2022.
Gledićke planine 2022.
Gledićke planine 2022.
Gledićke planine 2022.
Gledićke planine 2022.

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo