NAJAVA AKCIJE: KUČAJSKE PLANINE nedelja 22. maj

Veliki Lisac (1111 mnv), kanjon Tisnice, prerast Samar

Кučajske planine se nalaze u Istočnoj Srbiji. Sa severa su ograničene rekom Resavom i planinom Beljanicom, sa istoka Zlotskom rekom i Crnim Vrhom kod Bora, na jugu Čestobrodicom, a sa zapada Pomoravljem.

Južni Кučaj je najnenaseljenija oblast u Srbiji, što znači da u sebi krije dosta skrivenih prirodnih  lepota. Vrhovi sa vidikovcima koji oduzimaju dah, brzi planinski potoci, pećine i prerasti su samo nešto od lepota koje ovaj kraj ima.

PLAN AKCIJE:

Akciju izvodimo zajednički sa POSK Jasenica – Smederevska Palanka

04:00 – Polazak iz Gornjeg Milanovca, iz centra.

04:30 – Polazak iz Čačka, od lokomotive i vožnja KG – Paraćin – visoravan Dubašnica.

09:00 Dolazak do početne tačke i polazak na stazu.

Naša staza silazi sa puta u blizini skretanja za lovište Dubašnica sa oko 970 mnv. Odmah krećemo sa laganim usponom kolskim putem pa kroz bukovu šumu i na četvrtom kilometru kroz makiju izlazimo na vrh Veliki Lisac (1111 mnv) koga popularno zovu i 4 Asa. Sa njega se po lepom vremenu pruža pogled ka Crnom vrhu, Velikom kršu, Deli Jovanu i Borskom stolu kao i na celu Istočnu Srbiju. Na vrhu ćemo napraviti pauzu za zajedničku fotografiju i ako vremenski uslovi dozvole, za užinu. Nastavićemo naniže kroz kučajske bukove šume. Sledeća destinacija je kanjon Tisnice. Ako bude imalo vode, moraćemo se snalaziti za prelazak reke pa je potrebno poneti rezervnu obuću. Na devetom kilometru od početka staze se dolazi do velike stene i pećine odakle izvire Velika Tisnica. Mi ćemo put nastaviti i preko balvana uz kanjon Male Tisnice doći do reke Perast gde ćemo ako bude bilo vode, videti i slapove Perasta. Pretpostavka je da ćemo, preko isušenog korita rečice Perast, stići do prerasti Samar i pećine koja se u blizini nalazi. Od prerasti pa do izlaska na put gde bi nas čekalo vozilo, ima oko 2 km.

VAŽNO: O silasku u kanjon Tisnice ćemo odlučiti na licu mesta uzimajući u obzir sve objektivne okolnosti.

Staza je duga oko 15 km sa usponom od oko 460 m i silazom od oko 670 m. Staza ima ocenu tehničke i kondicione zahtevnosti 4/10 i prolazi se za oko 7 sati.

Polazak za Čačak  je planiran u popodnevnim časovima, oko 17:00. U zavisnosti od prolaznog vremena, u povratku je moguća pauza za ručak u trajanju od 45 minuta. Dolazak u Čačak i Gornji Milanovac je u večernjim časovima (oko 23:00).

Prijave: Najkasnije do četvrtka, 19. maja – do 18:00, na 064/1923816 (Boris Levai), uz obaveznu akontaciju od 2000 din. U slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu, u protivnom ostaje obaveza nadoknade organizatoru u iznosu kotizacije.

Kotizacija na bazi popunjenog vozila (20 prijavljenih): Oko 3000 din. Konačan iznos zavisi od broja učesnika akcije. Iznos kotizacije predstavlja naknadu za prevoznika.

Dokumenta: Lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska kartica sa plaćenom članarinom za 2022. godinu.

Oprema: Obuća i odeća prilagođena terenu i vremenskim uslovima - zaštita od padavina i vetra; rezervna odeća i obuća i obavezna čeona lampa i štapovi.

Ishrana/voda: Sve vreme hrana iz ranca. Poneti dovoljnu količinu vode jer nije ispitana ispravnost vode na terenu. U zavisnosti od vremena prolaska staze, u povratku je moguća pauza za večeru u nekom restoranu.

U slučaju izmenjenih okolnosti na terenu organizator zadržava pravo izmene plana.

NAPOMENE :

Svi učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe, obaveza učesnika je da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD “Kablar”.

Organizator akcije: Boris Levai 064 192 3816

Vodič na stazi: Ružica Nikolić, Ivana Vučurović, Boris Levai

KUČAJSKE PLANINE 2022.
KUČAJSKE PLANINE 2022.
KUČAJSKE PLANINE 2022.
KUČAJSKE PLANINE 2022.

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo