NAJAVA AKCIJE: BOSNA i HERCEGOVINA - Bjelašnica, Visočica 12.-14. avgust

PLAN AKCIJE:

            Petak, 12. avgust:  PUTOVANJE 

Polazak iz Gornjeg Milanovca je u 10:45 iz centra. Polazak iz Čačka je u 11:30 od lokomotive (OBAVEZNO doći 15 minuta ranije).  Vožnja: Čačak - Višegrad - Sarajevo gde je predviđeno zadržavanje u trajanju oko dva sata. Nastavаk vožnje do Planinarskog doma ,,Priјаtelji prirode'' na Igmanu, smeštaj, noćenje.

             Subota, 13. avgust:  USPON NA BJELAŠNICU

Ustajanje, kraća vožnja do polazne tačke uspona koja se nalazi na 1230mnv. Uspon će se izvesti tzv. ,,Josipovom stazom’’ koja dve trećine vodi kroz šumski pojas, negde do skloništa - bivaka na 1750mnv. Od skloništa do vrha  staza je strmija i zahtevnija. Izlazak na Opservatoriju (2067mnv), najviši vrh Bjelašnice. Nakon pauze silazak ski stazom u Babin dol gde će čakati vozilo.

Dužina markirane staze je oko 10 km potrebno je savladati oko 800 metara visinske razlike. Vreme prolaska oko 7 sati. Staza nije za planinare bez iskustva na usponima u  stenovitom terenu.

https://planinarenje.ba/planinarske-ture/bjelasnica/1310-josipova-staza

https://www.visitmycountry.net/bosnia_herzegovina/bh/index.php/ponude/izleti-i-ture/item/268-bjela%C5%A1nica-vrh-opservatorija-2067-m-nv-josipovom-stazom#startOfPageId268

Povratak u smeštaj, slobodno vreme,  noćenje.

            Nedelja, 14. avgust: USPON NA VISOČICU, POVRATAK

Ustajanje, doručak, pakovanje stvari. Sledi vožnja do polazne tačke, nekropole staćaka Police, udaljene oko 35km od doma. Konstantnim usponom dolazi se do druge nekropole na lokalitetu Jezera, odakle se pruža pogled na vrhove Džamija, Maili i Veliki Ljeljen.  Izlazak na Džamiju (1967mnv), najviši vrh Visočice. U zavisnosti od raspoloživog vremena moguć obilazak još nekog od vrhova. Posle pauze silazak na polaznu tačku.

Staza je srednje težine, dužina je oko 12 km, ukupan uspon  oko 700 metara. Vreme prolaska oko 7 sati.

https://sr.wikiloc.com/rute-pjesacenje-po-planinama/visocica-stecci-dzamija-bivak-61326139

https://nestvarna.blog/2016/07/28/visocica-dzamija/

Po završetku pešačenja polazak za Čačak. Usput je predviđena jedna pauza u trajanju od oko jedan sat. Dolazak u večernjim satima.

PRIJAVE: Do popunjavanja raspoloživog broja mesta (broj je ograničen zbog slobodnih kapaciteta u domu u tom periodu), a najkasnije do ponedeljka 25. jula na 064 219 39 93 (Ljiljana Vukotić).  Tom prilikom obavezna je akontacija u iznosu od 40 € koja se ne vraća u slučaju odustajanja, osim ako se nađe zamena.  Prilikom prijave potrebno je organizatoru dostaviti podatke za putno osiguranje sa uključenim planinarskim rizikom. Ukoliko neko od učesnika već ima navedeno osiguranje potrebno je da obavesti organizatora prilikom prijave za akciju i za taj iznos će mu biti umanjena cena akcije (oko 5 €).

KOTIZACIJA: Oko 65 € na bazi popunjenog vozila i prema trenutnoj ceni prevoza.  Kotizacijom je obuhvaćen  prevoz, dva noćenja, putno osiguranje, organizacioni troškovi.

ISHRANA: Sve vreme u sopstvenoj režiji. Postoji mogućnost ishrane u domu o čemu će učesnici biti obavešteni pre polaska.

SMEŠTAJ: Planinarski dom ,,Prijatelji prirode’’ na Igmanu.

Više na https://pskprijateljprirode.com/o-nama/na%C5%A1-dom/

OPREMA: Odeća i obuća za višednevnu akciju, oprema za visokogorstvo, štapovi, čeona lampa, kamašne, zaštita od padavina, vetra, sunca...

DOKUMENTA: Lična karta ili važeći pasoš, zdravstvena knjižica, planinarska kartica, OBAVEZNA plaćena članarina za 2022.

Organizator zadržava pravo izmene plana.

Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS-e i u skladu sa svojim zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima, i uz poštovanje navedenog plana. Takođe je obaveza učesnika da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD Kablar.

Organizator akcije: Ljiljana Vukotić  064 219 39 93

Vodič na stazi: Nermin Grabovica

Bjelašnica Visočica 2022.
Bjelašnica Visočica 2022.
Bjelašnica Visočica 2022.
Bjelašnica Visočica 2022.
Bjelašnica Visočica 2022.

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo