НАЈАВА АКЦИЈЕ: ГРЧКА: Метеори - Егина 21. – 25. септембар

Метеори се налазе се у централној Грчкој и то је место једне од највеће и најокомитије скупине источно-православних манастира, по значају мањи само од Свете горе. Од 1988. године манастири Метеори се налазе на списку културне баштине УНЕСКО.

У преводу са грчког „Метеора“ значи „ни на небу ни на земљи“ или „обешени у ваздуху“, а сам пејзаж око манастира изгледа као да су стене безмало попадале са неба.

Манастири Метеори је комплекс смештен на природној формацији стена и до 14. века ту је било преко 20 манастира. Данас је активно само 6 манастира и сви су отворени за јавност. Метеори су карактеристични и по томе што до свих манастира (Манастир Преображења Господњег, Манастир Варлаам, Манастир Свете Тројице, Манастир Николе Анапавског и Манастир Русану), осим Манастира Светог Стефана, води много степеница, од 150 до 300.

 

Егина је острво које припада Саронским острвима, а налази се у Егинском заливу у Егејском мору. Острво је од Атине удаљено око 40 km ваздушне линије. Највиши врх овог невеликог острва, чија је површина 87,4 km2, дужина 18 km, а ширина 10 km, је Орос са 531 mnv.

Егина је острво обрасло јелама, међу чијим врховима извирују остаци чувеног храма богиње Атине Афаје смештеног на узвишењу 160 m изнад мора. Острво је некада било прави извор митова, легенди и спекулација, а данас је колоритно оствро са огромним култирним и историјским наслеђем.

На острву се налазе стари маслињаци, али и пистаћи, па га често називају и „острвом пистаћа“.

Међутим, иако је на острву изграђено преко 300 цркава, оно по чему је ово острво познато је Манастир Светог Нектарија, због чега га често називају и „острвом Светог Нектарија“.

 

 

ПЛАН   АКЦИЈЕ:

 

ПРВИ ДАН - среда 21. септембар:

 

Полазак од локомотиве у 00:30 часова (доћи 15 минута раније), а из центра Горњег Милановца у 00:00 часова. Ноћна вожња Чачак – Крушевац – Појате – Ниш – Скопље – Велес – Евзони – Трикала - Калампака, уз успутне паузе за одмор и граничне формалности. Долазак у Калампаку  око 12:00 часова. Смештај и обилазак манастира. Слободно вече.

Напомена:

На улазу у манастире, због ситуације са Ковидом-19, није могуће позајмити панталоне или дуге сукње као раније, па би мушкарци требали понети своје дуге панталонe, а жене дуге сукње.

 

ДРУГИ ДАН - четвртак 22. септембар:

 

Устајање пре свитања и одлазак на видиковац, са кога се пружа невероватан поглед на Тесалијску равницу и импресивне стене. Након изласка сунца, следи обилазак манастира до 10:00 часова, када се креће ка Атини.

На путу до Атине, предвиђена је пауза у Термопилу, где је 480 п.н.е. вођена чувена Термопилска битка између савеза грчких градова-држава, под командом спартанског краља Леонида, и Персијског царста, под командом Ксеркса I.

Након обиласка Термопила, наставља се пут до атинске луке, где следи укрцавање на  трајект за Егину.

По доласку на острво, након смештаја у Агиа Марини, слободно време и дружење.

 

ТРЕЋИ ДАН - петак 23. септембар:

 

Устајање и, након доручка, пешачење до Манастира Светог Нектарија. Манастир се налази на готово највишој тачки острва и представља комплекс који се састоји од Манастира Свете Тројице, нове цркве, ћелије у којој је Свети Нектарије Егински боравио, капеле и конака.

Након обиласка манастирског комплекса, при повратку у Агиа Марину обилазак Манастира Христолеонтиса, древног замка Палеа хора и Афејиног храма.

Дужина пешачке туре је око 12 km уз успон од око 400 m, а терен није кондиционо и технички захтеван.

После повратка у Агиа Марину, слободно време и дружење.

Напомена:

Постоји могућност формирања групе која ће остати у Агиа Марини и ту провести слободно време током целог дана.

 

ЧЕТВРТИ ДАН - субота 24. септембар:

 

Устајање и након доручка, пешачење до села Портас и Антисеоу, а потом следи успон на Орос, највиши врх острва, на коме се налазе рушевине храма Зевса.

Дужина пешачке туре је око 15 km уз успон од око 530 m, а терен није кондиционо и технички захтеван.

Повратак у Агиа Марину, слободно време до последњег трајекта за Атину.

Смештај у Атини, слободно време и ноћење.

Напомена:

Постоји могућност формирања групе која ће остати у Агиа Марини и ту провести слободно време до одласка са острва.

 

ПЕТИ ДАН - недеља25. септембар:

 

Устајање и припрема за повратак.

У 5:00 часова полазак за Чачак, уз паузе по потреби и у зависности од услова и времена вожње.

Повратак у Чачак у ноћним часовима.

 

НАПОМЕНЕ:

 

Пријава:

Организатору акције, а најкасније до 08. септембра уз обавезну аконтацију од 200 € (због резервације возила, потврде раније резервисаног смештаја и регулисања путног осигурања).

У случају одустајања потребно је наћи замену, у супротном аконтација се не враћа.

Приликом пријаве и уплате аконтације потребно је да учесници дају следеће податке због пријаве боравишта и регулисања осигурања: ЈМБГ и број важећег пасоша валидног најмање до краја 2022.

 

Котизација акције:

Oко 250 € на бази попуњеног возила од 20 места, а обухвата: трошкове превоза, трајекта у оба правца, смештаја (4 ноћења – једно ноћење са доручком на Метеорима, два ноћења на Егини и једно ноћење у Атини), боравишне таксе, путног осигурања као и организационих трошкова.

У цену нису урачунате улазнице у манастире на Метеорима (3 € за један манастир),

Коначна цена зависи од броја учесника.

 

Смештај:

Четири ноћења, и то: једно ноћење са доручком у Калампаки (Метеори), два ноћења у Агиа Марини (Егина) и једно ноћење у Атини. Собе су двокреветне, трокреветне и четворокреветне, са купатилом и обезбеђеном постељином и пешкирима.

 

Исхрана:

Осим доручка на Метеорима, све време у сопственој режији. Ови трошкови су индивидуални и не улазе у заједничку цену акције.

 

Документа:

Пасош, лична карта, здравствена књижица и планинарска књижица са маркицом за 2022 годину.

 

Епидемиолошке мере:

Према тренутно важећим прописима за улазак у Републику Северну Македонију и Републику Грчку није потребан дигитални сертификат о вакцинацији против вируса COVID-19, ни доказ о негативном резулктату теста SARS Cov-2 (PCR или брзи антигенски тест), као ни потврда о прележаној болести.

Услови за улазак у Републику Северну Македонију и Републику Грчку су подложни променама и пре путовања потребно је проверити информације на званичним сајтовима.

Обавеза коришћења маске на правилан начин, као и поштовање свих важећих епидемиолошких мера у Србији, Северној Македонији и Грчкој.

 

Опрема:

Планинарска опрема прилагођена стази и временским условима, заштита од падавина и ветра, гардероба и лични прибор за вишедневне акције.

                                                         

Остало:

Предложени план и сатница су оквирни. Организатор задржава право измене плана или отказивања због оправданих разлога.

 

Сви учесници на акцију полазе добровољно, на сопствену одговорност, у складу са Правилником о безбедности ПСС и својим здравственим и физичким способностима, и уз поштовање наведеног плана и свих прописаних епидемиолошких мера. Такође, обавеза свих учесника је да се придржавају Протокола о понашању на акцијама ПД „Каблар“.

 

Организатор и вођа пута, испред ПД „Каблар“: Данијела Марковић тел. 065/355 0559

Метеори 2022.
Метеори 2022.
Метеори 2022.
Метеори 2022.
Метеори 2022.
Метеори 2022.
Метеори 2022.
Метеори 2022.
Метеори 2022.
Метеори 2022.

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo