NAJAVA AKCIJE: USPON NA OLIMP 21.- 25. Septembar

Olimp je prirodni i mitski spomenik Grčke. Po predanjima je dom dvanaest olimpijskih bogova. Planinski venac se prostire neposredno uz obalu Egejskog mora. Sa juga je oivičen Tesalijom, sa severa Egejskom Makedonijom. Pravac prostiranja planinskog venca je sever-jug. Najviši vrh Olimpa, i drugi po visni vrh Balkana, je Mitikas (2918 m), što na grčkom znači nos. Pored Mitikasa, preko 2900 mnv su vrhovi Skolio (2911 m) i Stefani (2909 m). Uobičajeni pristup najvišim vrhovima Olimpa je iz Litohoroa i Prionija. Sa severne strane planina je dosta nepristupačna, mada je sa zapada moguć uspon iz Kikinopolisa.

Olimp je poznat po bogatoj flori sa oko 1500 biljnih vrsta, od čega su 23 endemske vrste. To je najviša i najlepša grčka planina koja predstavlja i netaknutu prirodu, nacionalni park koji je od 1983. pod zaštitom UNESCO-a.

Zbog svoje mitologije i lepote, masovno ga posećuju turisti, ljubitelji prirode i planinari.

NAJAVA I PLAN PUTA:

Sreda 21. septembar, Četvrtak 22. septembar

Putovanje počinje 21. Septembra u 21:00. Posle celonoćne vožnje, u jutarnjim časovima, dolazak u Olimpic Beach, slobodno pre podne. U 14:00 polazak za Prioni odakle počinje pešačenje do planinarskog doma u trajanju od 3 - 4 sata. Dolazak u dom, najkasnije do 20h, smeštaj, večera. U domu ima samo hladne vode (mada i nje često nema), struja se isključuje u 22h. Kuhinja radi od 06-21 h, tako da je moguće kupiti neku hranu, vodu, pivo.  U dom, koji je nov i uredan, se može ući isključivo u papučama ili rezervnim, čistim patikama, tako da molimo sve koji idu na uspon da to ne zaborave, i ponesu neophodnu obuću.

Petak, 22. Septembar

Rano ustajanje, doručak, polazak na uspon. Od doma „A“ vodi  markirana staza. Delimično kroz šumu, delimićno kroz sipar, bezbedno se dolazi do prevoja Skala (2863 mnv).

Ka Skali

Mitikas staza

Mitikas

Mitikas

Mitikas kroz kuloar

Mitikas kroz kuloar

Mitikas uspon

Mitikas uspon

Mitikas vrh

Planinari koji se ne osećaju spremnim da krenu na završni uspon mogu ostati na Skali i sačekati grupu koja ide na najviši vrh. Od Skale do Mitikasa staza je zahtevna, tako da je potreban poseban oprez. Najpre se silazi malo niže, niz kuloar, a odatle stenovitom stazom nastavlja do vrha Mitikas. Očekivano vreme izlaska na vrh je oko 14 časova.

Nakon kraćeg zadržavanja sledi silazak gde je neophodan poseban oprez, s obzirom da je teren veoma strm, i da se kamenje lako može pokrenuti. Silazak do doma, i nakon kraćeg odmora polazak za Prioni, gde će čekati vozilo. Silazak traje nešto manje od 3 sata. Vožnja do smeštaja na moru.

Subota 23. septembar,  Nedelja 24. septembar

Odmor i kupanje u Olimpic Beach – u. Polazak za Srbiju oko 12:00. Dolazak u Čačak oko ponoći,ako ne bude gužve na graničnim prelazima.

Olimpic beach

Olimpic beach

Plan akcije:

-       Vreme polaska: 21. septembar u 21h

-       Olimpic Beach: 22. septembar do 13 h, put do Prionia, pešačenje i smeštaj u dom.

-       Uspon na Olimp: 23. septembar  u 06 h. Povratak i smeštaj na moru.

-       Slobodno vreme na moru: 24. septembar  i  25. septembar do 12 h- kupanje i odmor.

        Povratak u Čačak do 24 h.

.

Prijave: NAJKASNIJE do četvrtka, 1. septembra zbog rezervacije smeštaja u domu na kontakt tel. 060 - 0642 403 (Miroslav Paunović) uz obaveznu akontaciju od 80 €. U slučaju odustajanja, potrebno je naći zamenu, akontacija se ne vraća. Obavezna je plaćena članarina za 2022- godinu.  Akontacija se mora doneti u gotovini jer se dom plaća unapred.

Cena: Oko 125 € obuhvata toškove prevoza, smeštaja, osiguranje, organizacione troškove, na bazi

20 putnika.

Oprema: Planinarska oprema za visokogorske akcije, kaciga, planinarske cipele, štapovi, slojevita odeća, zaštita od vetra i padavina....

Ishrana: Sve vreme u sopstvenoj režiji

Dokumenta:  Pasoš, lična karta, zdravstvena knjižica. Neophodno je  poneti planinarske knjižice, u domu su obavezne!

Smeštaj u domu: Za spavanje u domu potrebno je poneti papuče i vreću za spavanje (ili posteljinu). U domu se može iznajmiti polovna posteljina po ceni od 6 €. Takodje potrebno je poneti peškir, sapun i baterijsku lampu.

Organizator zadržava pravo izmene plana.

Učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS i svojim zdravstvenim i fizičkim sposobnostima. Takođe, obaveza je  učesnika da se pridržavaju Protokola o ponašanju na akcijama PD “Kablar”.

EPIDEMIOLOŠKE MERE: Pratićemo uslove za ulazak u Sev. Makedoniju i Grčku vezano za Covid

Organizaztor akcije i vođa puta: Miroslav Paunović 060 - 0642 403

Olimp 2022.
Olimp 2022.
Olimp 2022.
Olimp 2022.
Olimp 2022.
Olimp 2022.
Olimp 2022.

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo