NAJAVA AKCIJE: KANJON ZAMNE I VRATNE | Nedelja, 11. 09. 2022.

Reka Zamna izvire na Deli Jovanu, a uliva se u Dunav kod sela Mihajlovac. Lokalno stanovništvo ga takođe naziva Zemna. Na svom toku od stotinak kilometra, kod sela Plavne, Zamna pravi strmu klisuru čineći pejzaž veličanstvenim. Posebnu draž joj daje ogroman prirodni tunel u steni – prerast, ispod koga protiče ova neobična reka u čijem rejonu se nalazi oko deset pećina.

Među njima i najviši kameni lukovi u Evropi u kanjonu reke Vratne, ali, kako mnogi tvrde, i najlepši na reci Zamna – Rajski prerast. Voda s prerasta se uzima za magijske rituale. Tekuća, planinska voda ima oslobađajuća svojstva ako prelazi preko „devet kamenova”, a ona koja prolazi ispod prerasta smatra se simbolički čistom. Po vlaškom verovanju, kamena kapija ispod koje teče voda prestavlja mesto gde duše direktno ulaze u raj, pa otuda i sam naziv Rajski prerast. Ovaj speleološki objekat tipa tunelske pećine svrstan je u prvu kategoriju – zaštićeno područje međunarodnog, nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja.

Mnogi kažu da lepše prirode nadaleko nema. Zelenilo, krupna stoka na pašnjacima… U daljini Deli Jovan, a sa suprotne strane prelepi Miroč.

Zamna je bila poznata po vodenicama. Preko desetak ih je postojalo na reci. Mleli su kukuruzni cvet, od kojeg se pekao specifični kukuruzni hleb, tzv. malaj.

 

PLAN AKCIJE:

05:00 – Polazak iz G. Milanovca, od crkve.

05:30 – Polazak iz Čačka, od lokomotive.

Vožnja: Kragujevac – Negotin – Zaječar - Plavna, sa pauzom po dogovoru.

Oko 10:00 – Priprema za pešačenje i polazak na stazu.

 

Rajska prerast u kanjonu Zamne:

Polazak na stazu je kod groblja u selu Plavna. Kolskim putem, a zatim šumskom stazom, dolazimo do vidikovca iznad Rajske prerasti. Spuštamo se u kanjon neposredno kod Rajske prerasti. U povratku idemo niz reku pešačkom stazom, oko 300 m, ne gazimo je, izlazimo iz kanjona i pravimo kratku pauzu kod jednog seoskog domaćinstva. Obilazimovidikovac i vraćamo se na mesto polaska. Staza je kružna, do Rajske porerasti 2km, a u povratku oko 2,5 km. Ukupno oko 4,5 km.

Kanjon Vratne: Posle kanjona Zamne obilazimo kanjon Vratne.

Za razliku od tzv. Rajske prerasti, koja je zapravo tunelska pećina u kanjonu reke Zamne i koja još nije postala prava prerast, prerasti u kanjonu reke Vratne su prerasti u pravom smislu te reči – jedinstven oblik podzemne i površinske kraške morfologije koji je nastao lokalnim poniranjem rečnog toka i urušavanjem delova tavanice rečne pećine.

Start staze je sa parkinga ispred manastira Vratna. Manastir Vratna je početkom XIV veka sagradio arhiepiskop Nikodim, rumunski kaluđer, a za vreme vladavine kralja Milutina Nemanjića. Staza vodi kroz šumu i nakon 500m dolazi se do Male kapije i dalje još 200m do Velike kapije. Kamene kapije u kanjonu Vratne, a ima ih tri, su spomenici prirode - prirodna dobra od izuzetnog značaja I kategorije. Mala kapija koja se nalazi oko 200m uzvodno od manastira Vratna, dužine je 15m. Velika kapija je udaljena oko 200m od Male kapije, dužine 30m. Suva kapija je udaljena 4,5km. od Velike kapije, visoka je 20m, a dužina je 10m. Prelaskom preko brvna na desnu obalu i dalje stazom dolazimo do vidikovca koji se nalazi iznad Velike kapije. Ukupna dužina staze je 9,8km i predviđeno vreme pešačenja je oko 5 sati. Ko ne želi da obilazi Suvu kapiju, može ostati kod Velike kapije i sačekati grupu da se vrati sa Suve kapije.

Upravljač zaštićenog područja, a to su JP Srbijašume, u martu 2019. godine doneo je Odluku o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Spomenik prirode “Prerasti u kanjonu Vratne”. Njome se određuje naplata ulaza, odnosno korišćenja zaštićenog područja, tako da je cena ulaza određena da bude 100 dinara za odrasle i 50 dinara za decu od 8 do 18 godina.

Po završetku akcije pravimo pauzu u Negotinu ili Zaječaru.

Povratak u Čačak: U kasnim večernjim satima.

 

NAPOMENE:

Prijave: Do petka, 9. septembra, na tel. 066/822-8226 (Cica - Dragica Pavlović).

Kotizacija: Oko 2.700,00 din. na bazi popunjenog vozila od 20 sedišta. Konačna cena zavisi od broja učesnika. U cenu je uračunato: kilometraža, dva vozača i putarina.

Dokumenta: Lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska kartica sa plaćenom članarinom za 2022. godinu.

Oprema: Obuća i odeća prilagođena terenu i vremenskim uslovima - zaštita od padavina i vetra; rezervna odeća i obuća.

Ishrana/voda: Sve vreme hrana iz ranca. U povratku je moguća pauza u nekom od restorana. Na stazama ima vode za piće.

 

Organizator akcije: Cica - Dragica Pavlović, 066/822-8226

Vodič na akciji: Boban Đorđević, PD ‘’Deli Jovan‘’, Negotin.

Zamna i Vratna 2022.
Zamna i Vratna 2022.
Zamna i Vratna 2022.
Zamna i Vratna 2022.
Zamna i Vratna 2022.
Zamna i Vratna 2022.
Zamna i Vratna 2022.
Zamna i Vratna 2022.
Zamna i Vratna 2022.
Zamna i Vratna 2022.
Zamna i Vratna 2022.
Zamna i Vratna 2022.
Zamna i Vratna 2022.
Zamna i Vratna 2022.

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo