Izveštaj : 16. Velika planinska trka – Čačak 2011.

Subota, 17. septembar 2011. Blistavo, sveže, sunčano rano jutro na Gradskom trgu u Čačku, još uvek prilično praznom. Prvi se, kao što je red, prikupljaju organizatori, padaju poslednji dogovori, proverava se da li su svi spremni i na svojim mestima. Sa raznih strana pristižu sportski odeveni, uglavnom mlađi ljudi, sa rančevima na leđima, mada ima i onih, sudeći po opremi, za koje nismo sigurni da znaju kuda su pošli. Uz muziku sa razglasa, oko 8 sati trg je već pun, popunjavaju se prijave, a na šetalište su postavljeni autobusi kojima će se učesnici prevesti do Ovčar Banje.

 

Prvi put u petnaestogodišnjoj tradiciji trke, PD ,,Kablar’’ je promenilo smer trke. Odluka je doneta sa željom da šetači i takmičari upoznaju i druge staze u našoj okolini. Takođe, opšti je utisak da je za najveći broj učesnika, naročito za učenike, bezbednije da trku završe nadomak svojih kuća. Dogovoreno je da se ide delom Ovčarsko-Kablarske transverzale dužine 22km, tzv. stazom 3a, koja vodi od restorana „Dom“ u Ovčar Banji, pored planinarske kućice, naviše prema kućama Ljubičića, zatim pored starog kamenoloma, iznad moravskih meandara, pored repetitora, preko mosta na Kamenici, kroz Prijevor ka brani u Parmencu, gde se izlazi na Gradski bedem. Konačno bedemom do brane na Moravi i do Sportskog centra „Mladost“, gde se nalazi cilj i gde se trka završava. U početnom delu staze ima uspona, a potom se uglavnom silazi prema Čačku, što znači da pešačenje ne bi trebalo da bude naporno ni za one koji misle da baš i nisu u formi. Nekoliko dana pred početak trke ekipa PD ,,Kablar’’ iskrčila je i uredila stazu, da bi smo je konačno obeležili u četvrtak, pred trku.

Na stazi je osam kontrolnih tačaka sa ukupno 17 kontrolora, cisterna sa vodom, vozilo Hitne pomoći, ekipe Crvenog krsta.

Uz kratka uputstva i objašnjenja preko razglasa, sa posebnom molbom učesnicima da se ponašaju savesno i odgovorno, a naročito da vode računa o opasnosti od izbijanja požara, učesnici ulaze u autobuse, i uz policijsku pratnju i malo kašnjenje, kolona od 11 autobusa kreće ka Ovčar Banji.

Na start trke svi ipak stižu na vreme. Velika je gužva, tu su i biciklisti, prijavljuju se zakasneli učesnici. Zbog velike buke bilo je nemoguće pozdraviti prisutne preko megafona. Trka zahvaljujući vrednim organizatorima i kontrolorima startuje na vreme – tačno u 10 sati daje se znak za početak. Prvi, kao najbrži, kreću upravo biciklisti, za njima maratonci. Nedugo zatim, na dati znak polaze i šetači-rekreativci. Nismo baš oduševljeni činjenicom da je velika grupa šetača potrčala ispred vodiča. Izgleda da su reč „trka“ doslovno shvatili. Srećom, staza je odlično obeležena i markirana.

Na cilj je, očekivano, prvo pristiglo nekoliko biciklista, prvi čak za manje od sat vremena, a potom i trkači-maratonci, od kojih je prvi prestigao mnoge bicikliste pretrčavši stazu za samo sat i po. Čini se da se nisu čestito ni oznojili. Pitamo za utiske. Kažu, staza izvanredna, nikad bolje obeležena, prelepa. Biciklista iz Kruševca je na jednoj nizbrdici izgubio kontrolu i pao. Prema poslednjim informacijama, on je dobro i uspešno se oporavio. Bilo je i drugih, manje ozbiljnih povreda, uglavnom ogrebotina, koje su brzo i stručno sanirali naši članovi i ekipe Crvenog krsta (hvala im na svakoj pomoći koju su nam pružili, čak su i gasili požar), ali konačno su svi živi i zdravi stigli na cilj.

Posebno želimo da istaknemo učešće tri devojke, dve u maratonu i jedne u biciklizmu. Mnogi muškarci su impresionirani.

Pešaci su, naravno, bili sporiji. Tokom višečasovnog pešačenja kroz sušom ispijenu, pa ipak divnu šumu, bilo je mnogo prilike za druženje i uživanje u pejzažima, u pogledu na Ovčar, Kablar i Moravu sa njenim meandrima, na moravsku kotlinu i panoramu grada. Zakasnelo leto donelo je mnogo izvanrednih prilika za fotografisanje, bilo je i smeha i pesme. Posebne simpatije izazvala je grupa od 15 mališana iz vrtića ,,Gimnazion’', uzrasta od tri do šest godina. Oni su se u trku uključili u Parmencu, i posle pređena 4 km. , veoma ozbiljni i važni, sa rančićima poput pravih planinara, prolaze kroz cilj. Pošto su sa svojom vaspitačicom malo posedeli i osvežili se u hladovini, vratili su se u vrtić.

Nažalost, gde je mnogo ljudi, bude i nekih kojima na ovakvom skupu nije mesto. Mnogi učesnici koji su pristizali na cilj žalili su se da su zalutali zato što su markacije uklonjene sa staze, i što su trake, kojima su bile zatvorene sporedne staze na raskrsnicama, bile premeštene na pogrešnu stranu. Bilo je čak i onih koje nije mrzelo da navuku granje na ispravan put. Na dva mesta na stazi došlo je i do požara, što je možda bila i najveća opasnost, na koju smo stalno upozoravali. Ima osnova za sumnju da su oba namerno podmetnuta. To pomalo baca senku na ovu manifestaciju, organizovanu sa mnogo truda, ljubavi, volje i istinske želje da se ovog dana svi dobro provedu, druže, upoznaju naš kraj na jedan drugačiji način, i da sledeće godine ponovo dođu.

Na ovom mestu treba pomenuti i odnos koordinatora iz pojedinih škola, koji su bili zaduženi da svoje učenike prijave, organizuju, i prođu stazu sa njima, ili bar odrede onoga ko će ih zameniti, ukoliko su sami sprečeni. Znamo da neki od njih nisu do kraja obavili svoj deo posla (nisu se uopšte pojavili), što PD ,,Kablar’’ kao organizatora dovodi u veoma složenu situaciju. Iako je u pripremi i realizaciji trke učestvovalo više od 50 članova PD ,,Kablar’’, pokazalo se da je, bez masovnije, konkretnije i kvalitetnije pomoći iz samih škola, nemoguće sve učesnike zadržati pod kontrolom. S obzirom da je Velika planinska trka skup ljubitelja prirode i sporta isključivo na dobrovoljnoj osnovi, po mišljenju nekih članova organizacionog odbora, ima razloga da se razmišlja i o drugačijoj koncepciji trke tj. da se ne ide na ovoliku masovnost.

Sve učesnike je u senci topola na obali Morave, pored SC „Mladost“, sačekao odličan vojnički pasulj, spremljen i ukrčkan umešnom rukom Velja Mitrovića. Uz hleb i salatu, bio je pravo osveženje posle pešačenja.

Nešto posle 13 sati, dok su pešaci-rekreativci tek pristizali, obavljeno je proglašenje pobednika i uručenje nagrada u takmičarskim disciplinama, a oko 16h, kada je najveći broj učesnika već bio na cilju, dodeljene su zahvalnice školama, sponzorima, planinarskim i sportskim društvima i pojedincima, bez čije pomoći ne bismo mogli da realizujemo Veliku planinsku trku. Zahvaljujemo se i policiji, koja je pratila učesnike trke do Ovčar Banje, i koja nije dozvolila nikakav kontakt između učesnika trke i navijača koji su došli na utakmicu Borac – Crvena zvezda.

U smiraj dana i učesnici su se polako razišli, a nama je ostalo da uredimo i očistimo prostor gde je trka okončana, da saberemo utiske i do sledećeg septembra razmislimo o dobro izvedenim stvarima i eventualnim propustima. Za sve nas koji smo na bilo koji način učestvovali u organizaciji trke, ovo je bilo veliko i nezaboravno iskustvo. Odlazimo kući umorni, ali zadovoljni što je sve konačno dobro prošlo, i sa željom da sledeća trka bude u svakom pogledu bolja od ove. Hvala svima koji su došli i koji su nas podržali. Dođite i naredne jeseni da se družimo, pešačimo i uživamo.

PLASMAN U TAKMIČARSKIM KATEGORIJAMA:

Biciklizam - muškarci:

1.mesto: Gazibarić Stefan ,,Metalac’’ Kraljevo   vreme:    59:48

2.mesto: Vasović Bojan iz Gornjeg Milanovca,   vreme: 1:01:25

3.mesto: Glišić Nemanja iz Gornjeg Milanovca, vreme:  1:03:15

3.mesto: Matović Stefan iz Kraljeva,                   vreme: 1:04:00

4.mesto: Simović Nikola    MTB Čačak               vreme: 1:04:17

5.mesto: Ležebur Dejan iz Trnave,                     vreme: 1:04:20

6.mesto: Mićić Stefan   ,, Ares’’ Arilje                  vreme: 1:05:20

7.mesto: Kostić Petar    MTB ,,Klokoč’’ Arilje      vreme: 1:07:04

8.mesto: Ratković Nenad iz Arilja,                       vreme: 1:07:45

9.mesto: Veljović Pavle iz Kraljeva,                     vreme: 1:11:01

10.mesto: Vesković Slaviša iz Čačka,                   vreme: 1:11:01

11.mesto: Plazinčić Mladen iz Arilja,                    vreme:  1:11:01

12.mesto: Lazović Đorđe      MTB Čačak             vreme:  1:14:23

13.mesto: Gostiljac Rade iz Parmenca,               vreme:  1:14:27

14.mesto: Rakić Jovan iz Konareva,                    vreme:  1:14:46

15.mesto: Lajić Goran       MTB Čačak                 vreme:  1:16:35

16.mesto: Luković Filip iz Čačka,                         vreme:  1:21:47

17.mesto: Borisavljević Aleksandar MTB Čačak  vreme:  1:23:49

18.mesto: Selaković Mileta     MTB Čačak           vreme:  1:23:49

19.mesto: Matović Petar         MTB Čačak           vreme:  1:25:15

20.mesto: Damljanović Bojan iz G. Milanovca,     vreme: 1:30:11

21.mesto: Gavrilović Ljubo ,, Ares'' Arilje              vreme:  1:34:57

22.mesto: Rakonjac Bojan iz Čačka,                    vreme:  1:35:19

23.mesto: Pantelić Stevan iz Čačka,                    vreme:  1:38:15

24.mesto: Džudović Aleksandar                           vreme:  1:40:40

25.mesto: Vasović Branko iz G. Milanovca,          vreme:  1:41:45

26.mesto: Jovićević Ljubinko iz Požege,               vreme:  1:55:04

27.mesto: Ćirić Željko                                            vreme:  1:55:54

28.mesto: Alempijević Filip iz Prijevora,                 vreme:  2:09:03

Biciklizam - žene:

 

 1. mesto: Mirković  Snežana  MTB Čačak            vreme: 1:35:23

 

Planinsko trčanje - muškarci:

 

 1. mesto: Rosić Dragan AK ,, Sloboda’’ Čačak        vreme: 1:30.14

 2. mesto: Mićić Nenad iz Čačka,                              vreme: 1:39:30

 3. mesto: Miladinović Ivan AK,, Sloboda’’ Čačak     vreme: 1:45:26

 

Planinsko trčanje – žene:

 

 1. mesto: Josipović Radmila  AK,, Sloboda’’ Čačak   vreme: 2:07:38
 2. mesto: Milosavljević Biljana iz Lučana                   vreme:  2:36:45

Ukupan broj prijavljenih učesnika je 1290, od čega:

 

 • biciklisti…………………………..…… 32
 • planinsko trčanje – maratonci……..….6
 • pešaci – rekreativci………………...1252

 

Učesnici  su došli iz različitih sredina, škola, fakulteta i drugih organicacija i to:

 

 • Prehrambeno-ugostiteljska škola (tradicionalno najbrojnija)     274
 • Tehnička škola………………………………………………..        171
 • Ekonomska škola……………………………………………..       133
 • Medicinska škola………………………………………………        89
 • Gimnazija………………………………………………………         85
 • Mašinsko-saobraćajna škola…………………………………        84
 • Osnovna škola „Sveti Sava“………………………………….        28
 • Osnovna škola „Vuk Karadžić“………………………………         23
 • Osnovna škola „Milica Pavlović“……………………………...       16
 • Osnovna škola „Tanasko Rajić“………………………………       13
 • Osnovna škola „Dragiša Mišović“……………………………..         7
 • Osnovna škola „Filip Filipović“………………………………..          2
 • Muzička škola……………………………………………………        2
 • Osnovne škole čiji učenici nisu naveli ime škole……………        22
 • Srednje škole čiji učenici nisu naveli ime škole……………          95
 • Studenti i profesori univerziteta………………………………         40
 • Organizacija „Zeleni“……………………………………………       10
 • Ekološki kamp „Rošci“…………………………………………..      10
 • Džudo klub „Borac“……………………………………………...        2
 • Učesnici raznih profesija………………………………………..    121
 • Učesnici iz drugih gradova i planinarskih društava (Kraljevo, G. Milanovac, Požega, Beograd, Guča, Užice, Kragujevac, Šid )... 25

 

 

 

 

Ana Đurović

Velika planinska trka

Broj pregleda članaka
998621

Informacije o klubu i aktivnostima
USLUŽNI TELEFON: 064 852 6048
ADRESA: Braće Glišića 6, Čačak 32000 TEKUĆI RAČUN: 155-3126-41 HALKBANK,
MAIL: pdkablarcacak@gmail.com

 • 001-akablar
 • 01-logoca
 • 02-TALIJA
 • 03-Tetragon
 • 04-BExport
 • 05-ZENES
 • 06-cacanska-banka-v
 • 07-alti
 • 08-logodom
 • 09-LOGOINTERSP
 • 10_talia_photo